InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Sada zlatých a stříbrných mincí oslaví stoleté výročí vzniku RAF

04.04.2018
JABLONEC NAD NISOU - Jablonecká Česká mincovna spolu s Britskou královskou mincovnou (The Royal Mint) vydává sadu zlatých a stříbrných mincí ke stoletému výročí Královského letectva Velké Británie - RAF (Royal Air Force).
Ilustrační snímek | Foto: ceskamincovna.cz
Dějiny Velké Británie a Československa se osudově protnuly ve 20. století a po vzniku Protektorátu desítky českých letců odešly do Británie, aby se zapojily do bojů s Německem. Britské královské letectvo vzniklo v roce 1918 a stalo se první nezávislou vzdušnou silou na světě.

"Vojenské letectvo je v mincovnictví vždy mimořádně atraktivní téma. Česká mincovna v uplynulých letech vydala již několik pamětních mincí s tématikou blízkou RAF jako vzpomínku na československé piloty a stroje sloužící v britském letectvu během 2. světové války a tyto emise byly vždy velmi rychle vyprodány," uvádí Jaroslav Černý z České mincovny.

Česká mincovna je oficiálním partnerem Britské královské mincovny pro Českou republiku a pamětní sada je společným dílem obou mincoven. Obsahuje jednu zlatou minci České mincovny a jednu zlatou minci britské The Royal Mint. Sada se také vydává ve stříbrné variantě.

Autorem mince České mincovny je akademický sochař Zbyněk Fojtů, z jehož ateliéru vzešlo již 13 ražeb s tematikou RAF. Reverzní strana připomíná tři letouny britských vzdušných sil z různých etap existence RAF - Bristol F.2 Fighter symbolizuje éru založení, Supermarine Spitfire bitvu o Velkou Británii a Eurofighter Typhoon současnost. Do znaku RAF je vepsáno 100 YEARS OF THE RAF - 100 LET RAF. Mince České mincovny vychází v licenci zahraničního emitenta, kterým je ostrov Niue a její averzní strana proto nese jeho nezbytné náležitosti, jako je portrét panovnice Alžběty II., nominální hodnotu 25 DOLLARS (NZD) u zlaté mince a 1 DOLLAR (NZD) u stříbrné a rok emise 2018.

Bikolorová mince (ze žlutého a červeného zlata) britské The Royal Mint je dílem Rhyse Morgana. Na reverzní straně dominuje znak RAF s orlem, královskou korunou a latinským heslem: "PER ARDUA AD ASTRA" (přes překážky ke hvězdám). Opis uvádí 1918-2018, THE 100TH ANNIVERSARY OF THE ROYAL AIR FORCE (100. výročí Královského letectva). Na averzu najdete náležitosti emitenta, kterým je Velká Británie, s portrétem Alžběty II. a textem "ELIZABETH II D G REG F D" (Alžběta II. z Boží milosti královna, ochránkyně víry) a nominální hodnotou TWO POUNDS (GBP). Stříbrná mince je též bikolorová, okruží je totiž pozlaceno.

"Pamětní sada zlatých mincí vychází v nákladu pouhých 200 kusů a stříbrná v nákladu 400 kusů," dodává Jaroslav Černý. Mince jsou uloženy do exkluzivní etue opatřené speciálním certifikátem pravosti. Sadu dvou zlatých mincí můžete zakoupit za 44 690 Kč a sadu pamětních mincí ve stříbře za 3 250 Kč.

Nejstarší vzdušná síla na světě - RAF (Royal Air Force) - byla zformována na konci první světové války 1. dubna 1918. Významnou roli sehrála především v době 2. světové války, kdy od července 1940 probíhala tzv. bitva o Británii. RAF se ubránila mnohonásobné přesile Luftwaffe a zabránila tak Hitlerovi podniknout operaci Lvoun - invazi do Británie. V britském letectvu sloužilo ke konci 2. světové války 2 402 Čechů a Slováků, spolu s polskými kolegy si vydobyli vynikajícím pověst. "Ještě nikdy v dějinách lidských konfliktů nebylo tak velké množství lidí zavázáno takové hrstce," pronesl na adresu pilotů Winston Churchill. Britové se nezdráhají přiznat, že bez hrdinství Čechů, Slováků a Poláků by bitvu o Británii prohráli. I když se mnozí letci po únoru 1948 stali oběťmi komunismu, dodnes se na ně vzpomíná jak doma, tak v zahraničí jako na hrdiny.

Více informací naleznete na internetových stránkách www.ceskamincovna.cz.

Další články z rubriky Regiony

Mezi Budislaví a Prosečí začíná oprava silnice

Klimatické podmínky i nadměrná doprava se v regionu výrazně podepsaly na stavu komunikací. Po skončení zimní údržby je to vidět například na úseku silnice II/359 mezi Budislaví a Prosečí. S ohledem na další plánované investice se proto v pondělí 29. ...

V Ústeckém kraji začne koncem května příjem žádostí o dotace pro podnikatele

Dubnové Zastupitelstvo Ústeckého kraje i letos schválilo dotační program pro začínající podnikatele. Příjem žádostí o dotace bude zahájen 27. května a ...

ČHMÚ vydalo ve Středočeském kraji výstrahu před nebezpečím vzniku požárů

Český hydrometeorologický ústav vydal dne 29. 4. 2024 výstrahu č. 000151 před nebezpečím vzniku požárů na území Středočeského kraje, platnou od 30. 4. ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

V Hradci Králové odstartoval Czechia Travel Trade Day 2024

Do Královehradeckého kraje loni přijelo nejvíce turistů za posledních 11 let. Celkem jich tento region navštívilo více než 1,5 milionu, z toho 80 % tv ...

Doporučujeme



Pondělí 29.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »