InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Rozvoj česko-polského pohraničí podpoří stamiliony z evropských fondů

16.03.2018
Na zasedání Monitorovacího výboru programu Interreg V-A ČR - Polsko, které se konalo ve dnech 14. - 15. března 2018 v polském městě Sulislaw, byly podpořeny čtyři projekty s účastí subjektů z Královéhradeckého kraje, další tři byly podpořeny jako náhradní. Celková evropská dotace činí u čtyř podpořených projektů zhruba 7,5 milionu eur, tedy více než 180 milionů korun. Kromě evropské mají čeští partneři nárok i na dotaci ze státního rozpočtu ČR.
Ilustrační snímek | Foto: Královéhradecký kraj
"Je to obrovský úspěch pro náš region, protože celá třetina podpořených projektů se týká území Královéhradeckého kraje. Jejich realizace přispěje k rozvoji cestovního ruchu v Krkonoších a Orlických horách, zlepší tamní infrastrukturu a bude velkou příležitostí pro místní firmy a živnostníky," vyzdvihuje krajský radní Pavel Hečko odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů, dotací a cestovního ruchu.

Vůbec nejlépe hodnoceným projektem byl záměr na vybudování singletracku ve Zdobnici v Orlických horách. Její okolí protne deset kilometrů stezek pro horská kola nižší a střední obtížnosti. Na místě vznikne také pumptrack, cvičný trail pro děti a nezbytné zázemí, jehož součástí bude mimo jiné i nabíjecí stanice pro elektrokola. Evropská dotace činí přes 1,3 milionu eur.

Nejnákladnějším je dlouho připravovaný projekt na obnovu historické hřebenové trasy v česko-polském pohraničí. K zatraktivnění hřebenovky přispěje výstavba 11 rozhleden, z nichž se v osmi případech jedná o obnovení zaniklých rozhleden nebo využití jiného historického dědictví. V Královéhradeckém kraji se jedná o rozhledny na Velké Deštné, na Feistově kopci, na Šibeníku a v obci Vysoká Srbská. Vzniknou také dvě nová infocentra: jedno v Novém Hrádku a druhé v Neratově u mostu, který v rámci projektu propojí český a polský břeh Divoké Orlice. Pohyb po obnovené hřebenovce usnadní nové značení. Evropská dotace přesahuje částku 3 milionů eur. Vedoucím partnerem je Euroregion Glacensis.

"U Hřebenovky je celkem 18 partnerů, což je obrovské množství pro to, abychom u všech sladili potřebné dokumenty a termíny. Těší mě zejména účast krajských samospráv, což je důkaz, že tento záměr má význam i pro samosprávní celky. Za těch několik posledních let obce společně s polskými partnery v Polsku spolupracují již samostatně, proto se Euroregion Glacensis soustředí na řešení velkých strategických projektů, které mají význam pro celé pohraničí," dodává Jaroslav Štefek, sekretář euroregionu, který je zároveň koordinátorem a zpracovatelem dvou úspěšných projektů.

Ten druhý se skrývá pod názvem Tajemství vojenského podzemí a spočívá v rekonstrukcích a rozšiřování zpřístupněných prostorů ve vojenských pevnostech Hanička a Stachelberg. U druhé z nich navíc vznikne nové odstavné parkoviště při silnici II/300. Výše evropské podpory dosahuje 1,5 milionu eur. Vedoucím partnerem je město Rokytnice v Orlických horách.

Projekt PecKa upozorňuje na společné dědictví krkonošských měst Pec pod Sněžkou a Karpacz. Na jejich území vzniknou originální herně-naučné stezky, které návštěvníky seznámí s krkonošskou faunou a florou včetně jedinečných endemitů na české straně a s kulturním dědictvím na straně polské. Propojujícím elementem je krkonošská PecKa - originální upomínkový předmět vytvořený místními řemeslníky, který bude mít interaktivní využití v herních prvcích obou stezek. Součástí aktivit je také mobilní aplikace. Celková evropská dotace se blíží částce 1,7 milionu eur.

Na monitorovacím výboru programu bylo z padesátky hodnocených projektů podpořeno 12. Na třech projektech, které byly zařazeny mezi náhradní, participují města Svoboda nad Úpou, Jičín a Červený Kostelec a Sdružení pro Vízmburk.

V současnosti je možno připravovat další projekty v oblasti cestovního ruchu v rámci programu Interreg V-A ČR - Polsko. Pro aktuální výzvu na realizaci velkých česko-polských projektů je alokována částka téměř půl miliardy korun, další výzva s alokací přesahující 100 milionů je určena pro organizace destinačního managementu. Kromě toho je možno připravovat i mikroprojekty v rámci Fondu mikroprojektů v Euroregionu Glacensis. Podrobné informace o těchto výzvách zazní na školení pro žadatele, které se uskuteční 22. března na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje.

Uchazeči o dotace z Evropské unie v rámci programu Interreg V-A ČR - Polsko i dalších mezinárodních programů mohou získat bezplatně informace a potřebné konzultace ke svým projektovým záměrům na oddělení evropských grantů Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (Ing. Roman Klíma - tel. 495 817 492, e-mail rklima@kr-kralovehradecky.cz).

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »