InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Letní hudební festival Za poklady Broumovska bude opět lákat na koncerty

09.03.2018
BROUMOV - Deset koncertů špičkových českých i zahraničních interpretů nabídne 13. ročník letního hudebního festivalu Za poklady Broumovska. Ten bude symbolicky zahájen Benefičním koncertem Viléma Veverky a Kateřiny Englichové 1. května v broumovském klášteře. Oficiálně pak festival odstartuje v sobotu 30. června v kostele sv. Máří Magdalény v Božanově na Broumovsku koncertem Ensemble Inégal.
Ilustrační snímek | Foto: Královéhradecký kraj
"Je pro mě radostí, že se koncerty mohou konat v tak unikátních prostorách, což vytváří jedinečnou atmosféru festivalu. Ten na oplátku z vybraného vstupného přispívá k péči o tento architektonický soubor. Za dobu festivalu již tato částka přesáhla jeden milion a osm set tisíc korun," říká k jedinečnému spojení krásné hudby a unikátních prostor zakladatel Agentury pro rozvoj Broumovska Jan Školník.

Festival Za poklady Broumovska otevírá každé léto brány unikátní skupiny broumovských kostelů, které rozezní sobotními podvečerními koncerty renomovaných umělců z České republiky i ze zahraničí. Koncerty začínají vždy v 18 hodin a vstupné je dobrovolné. Výtěžek putuje na péči o architektonicky unikátní kostely, které se zrodily v autorské dílně slavných architektů Dientzenhoferů. Festival pořádá obecně prospěšná společnost Za poklady Broumovska ve spolupráci s Agenturou pro rozvoj Broumovska a Vzdělávacím a kulturním centrem Klášter Broumov.

"Rada Královéhradeckého kraje před časem schválila tomuto projektu trvalou záštitu a myslím, že právem. Jde o vystoupení špičkových českých i zahraničních interpretů, které nechceme opomíjet. Za poslední čtyři roky jsme na festival přispívali částkou 200 tisíc korun. Momentálně řešíme individuální dotaci, o kterou zažádali organizátoři letošní rok," řekla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury. Záštitu převzali také Ministerstvo kultury a kardinál Dominik Duka.

Třináctý ročník festivalu Za poklady Broumovska symbolicky bude zahájen benefičním koncertem hobojisty Viléma Veverky a harfenistky Kateřiny Englichové, který se uskuteční 1. května v sále Dřevník broumovského benediktinského kláštera. Výtěžek z koncertu bude stejně jako vloni použit na podporu festivalu.

"Za dvanáct let svého působení pozval festival na Broumovsko řadu významných umělců, reprezentantů toho nejlepšího, co klasická hudba v Čechách nabízí. V letošním 13. ročníku nabídneme na festivalu příležitost zahraničním interpretům a posluchačům možnost srovnání české špičky s tou evropskou. Na třech z deseti koncertů se na festivalu představí zahraniční interpreti. Festival nezapomene tradičně ani na podporu mladých interpretů, přivítáme laureáty soutěží Pražské jaro, Concertino Praga a Broumovská klávesa," řekla výkonná ředitelka a dramaturgyně festivalu Tereza Kramplová.

Doprovodným programem festivalu bude 4. ročník mezinárodních Letních hornových kurzů, které se uskuteční ve dnech 5. - 11. srpna v prostorách broumovského kláštera pod vedením lektorů Esy Tapaniho, Jana Vobořila, sólohornisty České filharmonie, a Zuzany Rzounkové, sólohornistky SO FOK. Více informací najdete na webu lhk.zapoklady.cz.

Aktuální informace naleznou zájemci od dubna 2018 na nově připravovaných webových stránkách festivalu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu festivalu @zapokladybroumovska.

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Pátek 26.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »