InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Nadační fond S námi je tu lépe! předal fetální monitor pro porodnici

09.02.2018
ÚSTÍ NAD ORLICÍ - V Orlickoústecké nemocnici se dnes uskutečnilo slavnostní předání nového fetálního monitoru pro sledování aktivity plodu v průběhu těhotenství a při porodu. Přístroj pro gynekologicko-porodnické oddělení Orlickoústecké nemocnice byl zakoupen z prostředků, které vybral Nadační fond S námi je tu lépe! Zároveň byl vyhlášen nový projekt, jehož cílem je pořízení stabilometrické plošiny pro rehabilitaci.
Primář gynekologicko-porodnického oddělení A. Jurčík představuje fetální monitor | Foto: Pardubický kraj
Fetální monitor STAN v hodnotě 1 320 000 Kč, jehož funkci a význam prezentoval všem přítomným primář gynekologicko-porodnického oddělení Aleš Jurčík, byl pořízen z prostředků nadačního fondu S námi je tu lépe! Ty věnovali sponzoři z řad firem, měst a obcí i jednotlivců. Přístroj bude využíván k monitoringu průběhu těhotenství od 36. týdne a následně při samotném porodu včetně ST analýzy. Hlavním přínosem STAN monitoru je přímé sledování aktivity plodu. Dále přístroj umožňuje exaktní snímání EKG křivky plodu, sledování automatické analýzy a aktuálního stavu novorozence v průběhu porodu.

Během slavnostního setkání poděkoval předseda správní rady nadačního fondu S námi je tu lépe! Kvido Štěpánek všem sponzorům, kteří nadačnímu fondu na nákup nového zařízení přispěli, a zároveň předal těm nejvýznamnějším z nich pamětní medaili jako připomínku jejich záslužné činnosti. Akce se účastnil i předseda představenstva a generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald, který uvedl: "Využívání moderní techniky zvyšuje úroveň standardně poskytované péče našim pacientům. Jsem velmi rád, že se našlo tolik donátorů, kterým není jejich nemocnice lhostejná a díky kterým se povedlo pořídit tento přístroj, jenž zlepší péči o nenarozené děti a jejich matky."

Pozvánku na setkání nadačního fondu přijali i zástupci kraje, kteří pozitivně hodnotili fungování nadace a ochotu místních sponzorů. "Mám upřímnou radost z toho, že na Orlickoústecku si firmy, města a obce uvědomují svou sociální zodpovědnost, sounáležitost a neváhají přispět do fondu, jehož úkolem je zlepšovat vybavení spádové nemocnice. Fungování nadačního fondu podporuji od jeho počátku. V západních zemích je to naprosto běžný způsob příspěvku na vybavení nemocnic. Od počátku fungování fondu se podařilo vybrat okolo devíti milionů korun, což je velmi významná částka a je potřeba všem donátorům od největších až po ty nejmenší poděkovat," uvedl hejtman Martin Netolický.

"Těší mě, že se zde daří nacházet zdroje i mimo rozpočet Orlickoústecké nemocnice, a tím pak její technické vybavení rychleji zlepšovat, za což patří všem sponzorům velký dík," řekl při předání radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr a dodal: "Fungování nadačního fondu S námi je tu lépe! je dobrým příkladem pro další podobné aktivity jinde v regionu. Základními stavebními kameny a motory filantropie kolem každé z našich nemocnic musí být především synergie kraje, radnice a vzory uznávaných osobností dané oblasti. V tomto duchu nyní jednáme i s pardubickým magistrátem, kde bude třeba s nadací začít znovu a lépe."

Nový projekt na nákup stabilometrické plošiny
Cílem nového projektu roku 2018 nadace S námi je tu lépe! je získání prostředků na nákup stabilometrické plošiny, která bude pomáhat při rehabilitaci pacientů. Jedná se o jednu z řady moderních interaktivních rehabilitačních pomůcek, jenž zvyšují efektivitu terapie a více motivují pacienty ke cvičení. Cena plošiny se pohybuje ve výši 1 300 000 Kč.

"Rozhodli jsme se nákup stabilometrické plošiny zařadit mezi naše projekty, protože její přínos vnímáme jako krok správným směrem. Lidé by se měli starat o své zdraví a aktivně cvičit. Lze jistě využívat i jiné fyzioterapeutické metody a léky na uvolnění a bolest, ale často se pak do ordinací lékařů vracejí. Ze všeho nejlepší je vždy vlastní tělesná aktivita," objasňuje význam nového projektu předseda správní rady nadačního fondu S námi je tu lépe! Kvido Štěpánek.

Pomocí celého systému, který zahrnuje kromě stabilometrické plošiny se senzory tlaku a madly také stojan s diagnostickým počítačem pro terapeuta a monitor pro pacienta, je možné zaznamenat každou změnu těžiště pacienta a rozložení jeho váhy mezi pravou a levou dolní končetinou. Prostřednictvím elektronického systému jsou změny předávány do počítačového softwaru, kde jsou ihned vyhodnocovány. "Součástí přístroje je i biofeedback, který pomocí senzorů zachycuje při pohybu změnu těžiště a převádí tyto údaje do grafické podoby (např. předmětu nebo postavy) na monitor. Prostřednictvím interaktivních her je pacient motivován provést pohyb znovu a správně. Přínos bude mít plošina pro všechny pacienty, především pak pro děti, pro které se cvičení stane daleko zábavnější. Ty navštěvují naši ambulanci především s obtížemi způsobenými vadným držením těla, po úrazech, s diagnózou centrální koordinační poruchy či s neurologickým deficitem," doplňuje k funkci stabilometrické plošiny fyzioterapeutka rehabilitačního oddělení Orlickoústecké nemocnice Petra Novotná.

Fyzioterapeuti dovedou díky přístroji lépe zhodnotit úroveň rovnováhy pacienta a mohou se zaměřit na přesně cílenou terapii. Plošina slouží zejména pro rehabilitaci neurologických a ortopedických pacientů, najde své uplatnění i ve sportovní medicíně. Poruchy rovnováhy se mohou objevit například po poranění hlavy, mozkové mrtvici, u pacientů s roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou a dalšími dysfunkcemi v pohybovém aparátu. Cvičení na plošině urychluje zotavení a návrat pacienta do života nejen po zlomeninách, ale umožňuje i terapii pacientů po amputaci dolní končetiny.

Celý systém funguje na základě vyhodnocení statických a dynamických parametrů při udržování rovnováhy na stabilním i labilním povrchu. Cvičení na přístroji lze pak na základě zjištěných údajů přizpůsobit podle potřeb daného pacienta. Cílem je stimulovat muskuloskeletální a nervový systém, které jsou mimo jiné zodpovědné za kontrolu rovnováhy. Využívání stabilometrické plošiny při rehabilitaci přináší zlepšení stability, nácvik správného držení těla a zlepšuje nervosvalovou koordinaci. Primářka rehabilitačního oddělení Radmila Dědková doplňuje, že plošinu lze využít pro efektivnější léčbu většiny pacientů: "Uplatnění stabilometrické plošiny najdeme u 95 % našich ambulantních pacientů. Poruchy držení těla a stability se u běžně zdravé populace často projevují bolestmi zad, hlavy, dolních končetin a dalšími nespecifickými potížemi vycházejícími z pohybového aparátu. Cílená terapie na stabilometrické plošině s biofeedbackem pak pomůže efektivněji vyřešit jejich zdravotní problém a případně je zbavit užívaných analgetik. Je to nová možnost v léčbě, kterou můžeme jen těžko nahradit jinými standardními postupy."

Ředitel Orlickoústecké, Litomyšlské a Svitavské nemocnice Tomáš Julínek doplňuje, že pozitivní vliv bude mít využívání přístroje i na samotnou práci fyzioterapeutek: "Dnešní způsob života přivádí pacienty do ambulance rehabilitace stále častěji. Cvičení s pomocí plošiny je účinnější a zkracuje se díky němu celková doba rehabilitace pacienta, tzn. může se dříve naplno věnovat své práci a koníčkům a dá se předpokládat, že se nebude opakovaně na rehabilitaci vracet." Lékařským garantem projektu je primářka rehabilitačního oddělení Orlickoústecké nemocnice MUDr. Radmila Dědková.

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »