InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

O Moravskoslezský kraj je zájem, návštěvnost regionu stále roste

09.02.2018
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Cestovnímu ruchu se v našem kraji daří, meziročním více než desetiprocentním nárůstem je region nad celorepublikovým průměrem. V roce 2017 na severní Moravu a do Slezska přicestovalo 898.042 návštěvníků ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních. To je o 80 tisíc více než v roce předchozím.
Moravskoslezské Beskydy | Foto: R. Vystrčil
Největší podíl na návštěvnosti kraje mají hosté z České republiky, kterých přijelo během celého roku 2017 celkem 706.289. Více než pětinu všech návštěvníků pak tvoří hosté ze zahraničí, jejichž počet stoupl téměř o 7 %. Nejvíce jich bylo tradičně ze Slovenska a Polska, na třetí příčce se umístili Němci.

Strmý nárůst zájmu o region je logickým výsledkem postupné změny image Moravskoslezského kraje. "Doby, kdy se na severní Moravu a Slezsko pohlíželo jako na nevlídný kout republiky, kde se jen maká a není žádná zábava, je tentam. Stačí pohledem přelétnout seznam akcí, které se u nás konají, významných osobností, které se k nám rády vracejí nebo projektů, které připravujeme. Jsem rád, že se z Moravskoslezského kraje stalo atraktivní místo, které má návštěvníkům co nabídnout," uvedl hejtman kraje Ivo Vondrák.

Kraj se v roce 2018 zapojí do letošního hlavního komunikačního tématu agentury CzechTourism, kterým je výročí 100 let vzniku Československa. Vznikne atraktivní program, který bude příležitostí vytvořit systém dlouhodobé a perspektivní spolupráce mezi aktéry cestovního ruchu v regionu. "Samostatnou kapitolu Příběhů 100 let bude tvořit Příběh průmyslu, který vedle nádherné přírody Beskyd a Jeseníků do budoucna představuje právě jedno z nejsilnějších témat regionu," řekl náměstek hejtmana pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška a dodal, že na průmysl jsou zaměřeny i dva přeshraniční česko-polské projekty krajské destinační společnosti Moravian-Silesian Tourism a představil jeden z nich: "Například v rámci projektu Postindustriální dědictví příhraničí vznikne tzv. Stezka uhlí a oceli, která citlivě propojí moravskoslezskou Technotrasu a polskou stezku Slak Zabytkow Techniky. Věřím, že i tento projekt bude pro návštěvníky kraje velkým lákadlem."

Velkou událostí roku 2018 bude červencová mezinárodní konference TBEX Europe 2018, kterou bude Moravskoslezský kraj hostit společně se statutárním městem Ostravou a Českou centrálou cestovního ruchu - Czech Tourism. Na světoznámou konferenci přijede až 800 bloggerů, vloggerů a dalších tvůrců internetového obsahu z oblasti cestovního ruchu. Tato akce je významná nejen okamžitým propagačním efektem, kdy účastníci "sdílejí" své zážitky s celým světem, ale taky svými ekonomickými dopady pro místní podnikatele, hoteliéry, restaurace, bary a provozovatele atraktivit.

Moravskoslezský kraj samozřejmě podporuje také velké akce s mezinárodní účastí jako Colours of Ostrava nebo Beats for Love, které region velmi dobře zviditelňují a díky kterým se k nám lidé často vracejí na dovolenou. Neméně významný je i okamžitý ekonomický přínos festivalů - návštěvníci utratí na každé z akcí zhruba 100 milionů korun. S podporou kraje mohou počítat i menší regionální akce, patří k nim například výše zmíněná Technotrasa i projekty Jak šmakuje Moravskoslezsko nebo Jesenická a Beskydská magistrála. Nejen s těmi je spojena podpora budování infrastruktury v cestovním ruchu. Jde o přeznačování a značení nových turistických tras, výstavbu nových cyklostezek a také budování sítě půjčoven a nabíjecích stanic pro elektro kola. Moravskoslezský kraj také financuje úpravu běžkařských tras a jejich sledování prostřednictvím GPS. S tím také souvisí čerstvá novinka z prosince 2017, zbrusu nová mobilní aplikace pro běžkaře s názvem Běžky Severní Morava, která funguje jako ucelený mobilní průvodce po běžkařských trasách a okruzích v Beskydech a Jeseníkách.

Důležitými událostmi v oblasti cestovního ruchu je i chystaný Olympijský festival, který bude během zimní olympiády nejen v ostravské Ostravar Aréně, ale také ve 4 skiareálech v Beskydech a Jeseníkách. Hosté si užijí spoustu zábavy na sportovištích, vyzkouší si třicítku nejrůznějších disciplín a budou moci fandit našim borcům díky sledování velkoplošných obrazovek. Kraj chystá i spoustu dalších novinek, například na jaře roku 2018 bude na přehradu Slezská Harta spuštěna velkokapacitní výletní loď.

"Pevně věříme, že všechny naše aktivity ponesou ovoce a návštěvnost Moravskoslezského kraje bude nadále stoupat. Rádi bychom překonali hranici jednoho milionu návštěvníků v hromadných ubytovacích zařízeních. Věříme, že se letos dostaneme přes hranici dvou tisíc návštěvníků denně na našem oficiálním turistickém portále www.severnimorava.travel a dosáhneme 30 tisíc fanoušků na krajské facebookové stránce Severní Morava a Slezsko," uzavírá bilanci náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »