InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Druhé vydání průvodce po brněnské architektuře je v prodeji

06.02.2018
BRNO - Dlouho očekávané druhé vydání publikace Brněnský architektonický manuál. Průvodce architekturou 1918-1945 bude od 8. února v prodeji v Domě umění města Brna a v Domě pánů z Kunštátu. Druhé vydání knižní verze oblíbené internetové databáze je aktualizované o nové informace. Zároveň probíhají první přípravy na vydání jejího pokračování, které zmapuje brněnskou architekturu po roce 1945.
Ilustrační snímek | Foto: dum-umeni.cz
Kniha sloužící jako databáze meziválečné architektury a současně jako průvodce městem vyšla poprvé v roce 2012. Druhé aktualizované vydání bude na rozdíl od prvního k dostání také v běžné knižní distribuci. Zatímco prodejní cena v budovách Domu umění bude 380 Kč, v knihkupectvích bude vyšší. Kniha vychází v nákladu 2 000 kusů v češtině a 2 000 kusů v anglickém překladu.
Do druhého vydání přidaly autorky odborných textů, historičky Petra Hlaváčková, Šárka Svobodová a Lucie Valdhansová, informace o rekonstrukcích a změnách, které se udály za pět let uplynulých od prvního vydání. Novou předmluvu doplnil Rostislav Koryčánek, autor koncepce a odborný garant projektu. Aktualizace se dočkaly také praktické informace o městské hromadné dopravě.

Stejné zůstává grafické zpracování (Adam Macháček, Robert Jansa, Petr Bosák, Sébastien Bohner), díky němuž získala publikace v roce 2012 druhé místo v soutěži Nejkrásnější české knihy v kategorii Vědecká a odborná literatura.

Databáze přístupná na webových stránkách bam.brno.cz je od roku 2017 také postupně rozšiřována o poválečné období, jehož mapování bude dokončeno v roce 2019. Do BAMu tedy postupně přibývají takové stavby, jako je Janáčkovo divadlo, hotely International a Continental i všechna brněnská sídliště. Celkem bude doplněna o 200-250 staveb. Internetová databáze i knižní průvodce by tak měly v roce 2019 pokrývat brněnskou architekturu od roku 1918 do roku 1989.

Souběžně s druhým vydáním vznikly také pracovní listy pro první stupeň ZŠ se sedmi vybranými brněnskými stavbami z poválečného období. Ilustrace pro dětské omalovánky vytvořila výtvarnice a lektorka Domu umění Romana Horáková.

Brněnský architektonický manuál
Rozvoj Brněnského architektonického manuálu, tzv. BAMu, populárního průvodce po funkcionalistické architektuře, zajišťuje Dům umění města Brna díky finanční podpoře Ministerstva kultury ČR a Magistrátu města Brna. Na webových stránkách bam.brno.cz najdete databázi bezmála 400 objektů meziválečné architektury, která je postupně doplňována o stavby z období 1946-1989.

Databáze slouží jako zdroj odborných informací a současně jako průvodce městem. Můžete si vybrat některou z předem navržených architektonických procházek a stáhnout si zdarma audioprůvodce, namluvené brněnskými herci a osobnostmi. Databáze obsahuje stovky fotografií a archivních dokumentů - plánovou dokumentaci, historické fotografie a mapy, doplňující hesla objektů a medailony architektů. Stezky s mapami jsou k dispozici také v tištěné podobě ve formě mapové brožury, která je zdarma k dispozici v Domě umění, v Domě pánů z Kunštátu a v pobočkách TIC. Na konci roku 2017 také proběhl její dotisk.

Po vzoru brněnského průvodce architekturou vznikají podobné projekty i v dalších českých městech: v Plzni je to PAM (pam.plzne.cz), v Litomyšli LAM a našlápnuto má i KAM, tentokrát v Hradci Králové.
Fotogalerie:

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »