InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Ze soutěže nadějných kuchařů odvezla poličská škola bronz

26.01.2018
POLIČKA/BRNO - Nadějné mladé odborníky v oboru gastronomie vychovává Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Poličce, jehož zřizovatelem je Pardubický kraj. Důkazem jsou úspěchy, které přivezli studenti této školy ze soutěže mladých talentů Gastro Junior Brno - Bidfood Cup.
Ze soutěže nadějných kuchařů odvezla poličská škola bronz | Foto: Pardubický kraj
A rozhodně se nejednalo o nějaké jednoduché vaření. "Soutěž je náročná v tom, že účastníci dopředu nevědí, co budou vařit. Hodinu před začátkem si nalosují ingredience, ze kterých musí vytvořit soutěžní recept," vysvětlil ředitel SOŠ a SOU v Poličce Boris Preissler. "V celkovém pořadí jsme skončili na 3. místě z 39 škol," dodal ředitel.

"Těší mě, že naše školy sbírají úspěchy. Skvělé umístění Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Poličce je důkazem, že oborné předměty na této škole si dlouhodobě drží vysokou úroveň," podotkl radní pro školství Bohumil Bernášek.

Na soutěži studenti poličské školy bojovali v kategoriích kuchař, číšník, barman, barista a cukrář. V nich mladí kuchaři z Poličky obsadili 4 x zlaté pásmo a 3 x stříbrné. V disciplíně kuchař se ve stříbrném pásmu představil žák třetího ročníku Patrik Kalibán. Bez zajímavosti nezůstalo ani vítězství, které obhájil Vojtěch Petržela, loňský absolvent SOŠ a SOU Polička. V cukrářské disciplíně zabodovala Kateřina Kopecká, kterou ve výsledku zdobilo zlaté pásmo. Kateřině Vymazalové, která zkusila štěstí v kategorii číšník, příslušelo ocenění stříbrem, zlaté pásmo si ale nenechala ujít v barmanském klání. Obdobně se skvěla i barmanská průprava studentky prvního ročníku Jany Večeřové, taktéž byla poctěna zlatem. Dva soutěžící poskytla škola i pro klání baristů. Svou šanci nepromarnili Ondřej Kaňka a Daniel Horák. Ondřejovi se vedlo natolik, že jeho smysl pro kávovou magii ocenila odborná porota druhou příčkou zlatého pásma, na Daniela čekala příčka sedmá.


Přivezli i certifikát
Při příležitosti soutěže, která probíhala v rámci programu mezinárodních veletrhů cestovního ruchu GO a Regiontour, udělovala Asociace kuchařů a cukrářů České republiky certifikát školám, které splňují mezinárodní kuchařská kritéria. Poličská SOŠ a SOU jako jedna z pouze sedmi škol v republice tento certifikát získala.

"Udělená certifikace je pro nás závaznou motivací, věříme, že nás dovede k výsledkům, které budou stavět SOŠ a SOU Polička stále do pozice nejúspěšnější gastronomické školy v naší republice," komentoval poctu Lubor Havlík, vedoucí odborného výcviku.

Další články z rubriky Regiony

U příležitosti 50 let pražského metra pořádá DPP tuto sobotu na Kačerově výroční Den otevřených dveří

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) oslaví tuto historickou událost společně s Pražany a cestujícími na několika akcích. Tuto sobotu 4. května 2024 od ...

Lesy České republiky obnovily na Krnovsku druhou vodní nádrž

Dolní hájnický rybník zrekonstruovaly Lesy České republiky za 6,8 milionů korun na Krnovsku v Moravskoslezském kraji. Zadržuje vodu, která zlepšuje mí ...

Pietní akt před budovou Českého rozhlasu připomene výročí Květnového povstání roku 1945

U příležitosti 79. výročí Květnového povstání českého lidu se v neděli 5. května od 12.30 hodin uskuteční před historickou budovou Českého rozhlasu v ...

Pražské letiště symbolicky oslavilo dvacet let v EU speciálním livery Lufthansy

Letiště Václava Havla Praha ve středu u příležitosti výročí dvaceti let od vstupu České republiky do Evropské unie navštívil Airbus A320 německé spole ...

Rekonstrukce úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem přinese zrušení všech přejezdů

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektanta. Dokumentaci pro společné povolení stavby vypra ...

Doporučujeme



Neděle 5.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »