InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » LifeStyle

Vánoce letos trochu jinak - užijte si je na Šumavě!

21.11.2017
KAŠPERSKÉ HORY - Co letos strávit vánoční svátky na nějakém hezkém a příjemném místě mimo domov? Někde, kde se vyhnete davovým nákupům i stresu a užijete si Vánoce v tom pravém slova smyslu - společně strávenými dny se svými nejbližšími, v klidu a na dosah krásné přírody. Máme pro vás několik ověřených tipů, jak si právě takové Vánoce užít na Šumavě - konkrétně v Kašperských Horách.
Ilustrační snímek | Foto: nebespan.cz
Začít se má vždycky od základny. Pokud hledáte nevtíravou péči, komfortní ubytování a rádi ochutnáváte regionální speciality, bude pro vás to pravé rodinný boutique hotel Nebespán, který stojí přímo na náměstí v Kašperských Horách, kde připravili zajímavý program pro gurmány i romantiky. O adventních víkendech ve zdejším farmářském obchůdku Nebeskrám chystají adventní trhy se spoustou zajímavých jedlých i nejedlých dárků. Na gurmánském vánočním pobytu zase zažijete netradiční Štědrý den anebo silvestrovský večer.

Ráno si dáte v restauraci, v duchu prvorepublikových kaváren s klasickými thonetkami a pohodlnými křesílky, špičkovou kávu připravenou na legendárním kávovaru, k tomu ochutnáte domácí dortík či lahodný zákusek. Na oběd či večeři vás tady čekají speciality francouzské a šumavské z regionálních potravin, jež připravuje šéfkuchař François Thuille, který pochází z francouzského Cognacu. A co chystá na vánoční menu? Vedle tradiční rybí polévky a klatovského kapra ochutnáte také fois gras nebo francouzský vánoční dezert Buche de Noel. V Nebeskrámu pak můžete otestovat jeho domácí šunky, klobásky, terinky či sýry z okolních farem. A pozor - pod vánočním stromkem najde každý host krabičku luxusního vánočního cukroví od cukrářky Jany.

Nebespán je ale také vůbec prvním rodinným boutique hotelem na Šumavě a můžete se ubytovat přímo nad kavárnou v komfortních apartmá nebo nových romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce. Na romantickou večeři tak seběhnete jen ve slavnostních šatech a střevíčkách...

A majitelé Nebespánu Sabina a Robert Kmecovi vám rádi poradí, kam se vydat na výlet, i kde se v okolí právě děje co zajímavého. Zde je několik jejich tipů na letošní vánoční svátky:

1. Adventní trhy vás vánočně naladí
Letošní advent končí právě až na Štědrý den. Ještě v sobotu 23. 12. můžete navštívit řadu akcí a svátečně se naladit na adventních trzích. "Velmi hezký trh najdete na náměstí v Sušici.

2. Výlety za zvířaty - za vlky i jeleny
Unikátní výběh, ve kterém můžete z 300 metrů dlouhé lávky ve výšce až pěti metrů nad zemí pozorovat velkou vlčí rodinu. Lávka je opatřená řadou pozorovacích přístřešků s informacemi o komunikaci mezi vlky. Výběh je otevřený každý den až do soboty 23. 12. včetně, pak od 27. 12. dále. Nedaleko odtud, na pozorovacím místě Beranky, můžete ve 12 hodin sledovat i s odborným výkladem majestátní šumavské jeleny!

3. Skříňové betlémy milují nejen děti
Dostupné jsou hned dva, a to v Sušici a v Kašperských Horách. Sušický mechanický betlém najdete v Muzeu Šumavy přímo na náměstí. Patří k největším mechanickým betlémům v ČR a zachycuje starobylé město Sušice, tradiční řemesla i významné šumavské památky. Když se mechanika spustí, nevíte, kam se dříve podívat, zejména děti jsou opravdu nadšené. Betlém se pouští 5x za den, a to i v sobotu 23. 12. Svůj pohyblivý betlém mají i Kašperské Hory. Znázorňuje městečko s významnými postavičkami místních obyvatel a je umístěný na radnici v prostorách infocentra.

4. Hudební zážitek i o Vánocích
Příznivci kvalitní muziky mohou vyrazit do Tradičního klubu na RnB funk na soulový band "The Dozen Street" v čele se sušickou rodačkou Mirkou Novákovou, která spolupracuje s řadou výtečných muzikantů jak v zahraničí, tak i v Čechách. Je jisté, že tahle kapela s dalšími třemi vokalistkami vás určitě zvedne od talíře s cukrovím...

5. Vánoce na hradě Kašperk
Pokud se zdržíte i pár dnů po Štědrém dnu, nenechte si ujít vánoční prohlídku hradu Kašperk, který bude v rámci tradičních zimních prohlídek hradu s doprovodným programem otevřený od 28. 12. 2017 do 1. 1. 2018. Těšit se můžete na tematické prohlídky hradu, dětské prohlídky a středověké divadlo hradního spolku Pachmajr.

6. Sportujte i o Vánocích
Menší lyžařské areály přímo v Kašperských Horách, na Zadově nebo špičkový areál na bavorském Arberu jsou na Vánoce již v provozu. Pokud nelyžujete, můžete vyrazit do nového aquaparku v Sušici, anebo si s sebou vezměte brusle a jděte se sklouznout na sušický zimní stadion. V Kašperských Horách je nová sportovní hala, kde můžete cvičit, hrát tenis, volejbal, fotbal... a otevřeno je i na Štědrý den! A co se vydat po okolí Kašperských Hor hledat kešky? Je jich 10 ve formě dobře ukrytých dřevěných krabiček a objevíte zajímavá místa opředená místními pověstmi... Mapka s indiciemi je k dostání v informačním středisku.

7. Vánoce na Mouřenci
Mouřenec, to je tajuplné místo nad řekou Otavou, kde se natáčela pohádka Anděl Páně. Své dveře letos otevře v 11 hodin i na Štědrý den. Připravena je prohlídka kostela, zpívání koled u stromečku a ochutnávka vánočních dobrot. Především dětem bude určen pořad Mouřenecké Vánoce, který začne v pondělí 26. prosince ve 14 hodin. Až do tohoto dne mohou lidé nosit do kostela malé praktické dárky pro seniory z domova důchodců v Sušici.

8. Výlet do sousedního Bavorska
Pokud jste na Šumavě, Bavorsko je doslova za rohem a autem vám to tam bude trvat něco přes půlhodinu. I tady umí připravit skvělou vánoční atmosféru. Doporučujeme například návštěvu sklárny Joska v Bodenmais s trhy, ochutnáte bavorské vánoční speciality, a možná nakoupíte i poslední vánoční dárky. Hlavní hala je neuvěřitelně krásně vánočně vyzdobená. Sklárna je otevřená každý den, včetně 24. 12.
"Po vánocích, hned v úterý 26. 12., můžete výlet spojit i s návštěvou Haus zur wildnis ve vesničce Ludwigstal, hned za hranicemi. Po nenáročné trase mezi přírodními výběhy s vlky, bizony, divokými kočkami, šumavskými rysy, i s jeskyní z doby kamenné, dojdete do návštěvnického centra s krásnou interaktivní výstavou o historii i současnosti Šumavy. Vše je zde i v českém jazyce a dětem se tu bude moc líbit, zatímco vy si dáte kávu a "šnaps" v místní hospůdce," uzavírá Sabina Kmecová z Nebespánu.

Fotogalerie:

Další články z rubriky LifeStyle

Tyto boty nikdy nevyjdou z módy - prohlédněte si nadčasové modely dostupné v Sizeer!

Módní trendy, včetně těch v městském vydání, se neustále vyvíjejí. Nelze však popřít, že existují evergreeny, které úspěšně odolávají měnícím se trendům. Jejich předností je jak dokonalá jakost, tak i nadčasový design, který vždy přitahuje pozornost ...

Pánská elegance - obuv Medicine na čelním místě módní špičky

Pánská elegance je něco víc než jen výběr správného obleku nebo košile. Je to komplexní koncepce, která zahrnuje také obuv. Nakonec to jsou boty, kter ...

Jak stylově nosit pánská trička?

Každý správný muž potřebuje kvalitní nůž - to je známé rčení, které oceňuje praktičnost a zručnost. Ale co kdybychom toto rčení převedli do módního ja ...

Horoskop na únor: Lvi budou plní sebevědomí, Raci budou potřebovat trochu péče a něhy

Únor je měsíc lásky, ale také změn a překvapení. Podívejme se, jak to ovlivní každé znamení. Co vás čeká v lásce, práci, zdraví a financích? Přečtěte ...

Pánská zimní bunda parka vás nenechá prochladnout. Zjistěte, jak ji zakomponovat do trendy outfitu

Jestliže chcete v letošní sezóně vyniknou, zařaďte do svých šatníků alespoň jednu módní pánskou parku. Jedná se o prodlouženou bundu s kapucí, která m ...

Doporučujeme



Sobota 27.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »