InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

AVAST: Každý osmý Čech ve svém telefonu našel sledovací aplikaci

06.05.2024
Každý osmý dotázaný Čech ve svém telefonu někdy našel sledovací aplikaci, kterou si sám nenainstaloval, tedy stalkerware. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Avastu, přední značky v oblasti digitální bezpečnosti a ochrany soukromí společnosti Gen™ (NASDAQ: GEN). Tyto aplikace nejčastěji sledovaly polohu dotyčného (51 %), navštívené webové stránky (44 %) a čas strávený v jiných aplikacích (31 %). Kromě toho jejich prostřednictvím útočníci také zjišťovali, s kým jejich oběť komunikovala (23 %), obsah jejích zpráv (21 %) a obsah hovorů (19 %).
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
"Stalkerware je druh softwaru, který stalker, jenž je oběti často blízký a má tak přístup k jejímu zařízení, obvykle instaluje do zařízení své oběti bez jejího souhlasu nebo vědomí. Jeho prostřednictvím může stalker sledovat aktivitu dotyčného, včetně textových zpráv, hovorů, přesné polohy a dalších dat," vysvětluje Jakub Vávra, analytik hrozeb Avastu. "Stalkerware se navíc může vydávat za jiné programy, jako například rodičovské aplikace nebo aplikace nastavení zařízení. Některé verze jsou schopné i kompletně schovat svoji ikonku v zařízení. Bohužel je pravděpodobné, že mnoho obětí jej tak nemusí vůbec objevit."

Stalkerware lze odhalit například podle nezvykle rychlého vybíjení baterie, sníženého výkonu či celkově podivného chování zařízení. "Nejdřív se mi rychleji vybíjela baterka, byl jsem zvyklý, že mi baterka vydrží déle. Dal jsem to pak IT specialistovi, který mi následně zkontroloval celý telefon a našel sledovací aplikaci," uvedl jeden z respondentů průzkumu. S rozpoznáním stalkerwaru často pomáhají také antivirové programy, které mohou uživatele na jeho přítomnost v zařízení automaticky upozornit. Po odhalení sledovací aplikace ji většina dotázaných Čechů (77 %) ihned odstranila ze svého zařízení a někteří také kontaktovali svého partnera (13 %) či přátele (12 %).

Podle odborníků je kvůli sociálním sítím a dalším technologiím online stalking stále větší hrozbou. "Stejně jako v celé společnosti, je i v oblasti kriminality využívání moderních technologií stále populárnější," říká Pavlína Komedová, prezidentka Bílého kruhu bezpečí. "Oběti přitom mnohdy veřejně sdílí své citlivé údaje a informace, takže pachatel může mít dobrý přehled o jejich denním programu, kde se kdy obvykle nachází, s kým se vídají a podobně. V této souvislosti je na místě apelovat, aby lidé věnovali pozornost svému pohybu na sociálních sítích a rozsahu informací, které o sobě zveřejňují."

To potvrzuje i Naďa Gubová, vedoucí sociálních služeb organizace proFem: "Stále více žen se setkává s kybernásilím, tedy různými formami násilí, manipulace, obtěžování nebo kontroly, které se děje v online prostoru nebo za využití moderních technologií, včetně mobilních aplikací. Různé formy kybernásilí pozorujeme v kontextu domácího násilí už dlouhodobě: sledování oběti za využití různých aplikací, GPS v autě, zahlcování SMS zprávami, zprávami přes jiné komunikační aplikace nebo zahlcování hovory, ale řadíme sem i třeba kontroly bankovních účtů, zpráv či e-mailů obětí."

Násilníci však mohou využívat i jiné, zákeřnější metody ke sledování svých obětí. "Poměrně často se setkáváme s tím, že pokud oběť odejde z násilného vztahu, zneužívá násilný partner ke kontrole telefonu nebo tabletu dětí. Mnohdy děti od násilného rodiče poprvé takové zařízení dostanou. Je důležité, aby oběti nekontrolovaly a nedbaly bezpečnosti jen na svých zařízeních, ale také na zařízeních dětí," vysvětluje Branislava Marvánová Vargová, vedoucí sociálních služeb ROSA - centrum pro ženy.

Avast přináší několik bezpečnostních tipů, jak se bránit online stalkingu:

1. Sledujte chování svého zařízení. Pokud pozorujete snížený výkon, rychlejší vybíjení, změny v nastavení a velké množství chybových hlášek u programů, které do té doby fungovaly, je možné, že je ve vašem zařízení stalkerware.

2. V případě podezření nechte své zařízení zkontrolovat spolehlivým antivirem, jako je Avast Mobile Security, který automaticky rozlišuje stalkerware od ostatního malwaru a upozorní vás na jeho přítomnost v telefonu.

3. Pokud ve svém zařízení odhalíte sledovací aplikaci, restartujte jej do nouzového režimu. Tím se zastaví veškeré aplikace třetích stran a zjistíte, která z nich vašemu zařízení škodí. Následně zařízení znovu zapněte, zkontrolujte i zbylé aplikace a jakýkoliv podezřelý software odinstalujte. Aplikace doporučujeme prověřit i jednoduchým vyhledáním uživatelských hodnocení na internetu.

Pokud se bojíte aplikaci odstranit kvůli reakci partnera nebo jste v ohrožení, neváhejte požádat o pomoc. Můžete se obrátit na kteroukoli z těchto organizací:

Bílý kruh bezpečí - Linka pomoci obětem - 116 006

proFem - 608 222 277

ROSA - bezplatná krizová linka pro ženy oběti domácího násilí - 800 60 50 80

Zdroj: AVAST software

Další články z rubriky Rady a tipy

dTest: Práva spotřebitelů v EU v ukrajinštině

Největší česká spotřebitelská organizace dTest se připojila ke kampani Evropské komise podporující spotřebitelská práva Ukrajinců, kteří v důsledku ruské invaze nyní žijí v České republice. Kampaň je má informovat o jejich spotřebitelských právech a ...

Zástupce ombudsmana radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Zástupce ombudsmana vám poradí, jak předejít tomu, aby vaše dovolená neskončila předčasn ...

Co by měl každý spotřebitel vědět o digitálním obsahu a službách, informuje dTest

V pátek 17. května se uskuteční Světový den telekomunikací a informační společnosti, který v jeho nynější podobě vyhlásila v roce 2006 Mezinárodní tel ...

Parkování u letiště Praha - cenu služby ovlivňuje celá řada faktorů. Za bezpečí vozu si však neváhejte připlatit!

Když vybíráte parkování u letiště Praha, cena je jistě jedním z důležitých kritéri

Podle zjištění spotřebitelské organizace dTest je anglická slanina nejproblematičtější uzenina

Na nenápadný uzenářský výrobek vyráběný z vepřového boku - anglickou slaninu - se v aktuálním vydání zaměřil spotřebitelský časopis dTest. Výsledky zk ...

Doporučujeme



Neděle 19.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »