InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

26.03.2024
V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 60 minutám se "zpozdí" dvanáct nočních vlaků Českých drah, které budou tou dobou na své trase. České dráhy se budou snažit vzniklé zpoždění snížit například zkrácením pobytu vlaků ve stanicích. Ve stanicích Bohumín a Břeclav ale bude zachován přechod vozů mezi jednotlivými nočními vlaky a budou tak zajištěna všechna přímá noční spojení. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože všechny vyrážejí na svou trasu až po přechodu na letní čas.
Foto: ceskedrahy.cz
Přechod na letní čas znamená pro České dráhy zavedení speciálních opatření pro oběhy vozů, lokomotiv a personálu. Jejich cílem je zamezit následnému zpožďování dalších vlaků v denní době. Aby se z těchto nočních vlaků nepřenášela zpoždění na ostatní denní spoje, ranní přípoje vesměs nebudou na tyto "zpožděné" noční vlaky čekat.

Přehled dálkových vlaků ČD a jejich zahraničních partnerů, které ovlivní přechod na středoevropský letní čas (SELČ)

EN 406 Chopin München - Warszawa pojede z Ostravy (pravidelný odj. ve 2:28) do Varšavy se zpožděním cca 60 minut; v Bohumíně

EN 407 Chopin Warszawa - München pojede z Břeclavi (pravidelný odj. v 03:55) do Mnichova se zpožděním 60 minut; v Bohumíně bude zajištěn přechod přímých vozů na vlak EN 477 do Budapešti.

EN 442 Slovakia Michalovce - Praha pojede v úseku z Čadci (pravidelný odj. v 02:13) do Prahy se zpožděním cca 60 minut; v Bohumíně bude dodržen přechod přímých vozů od vlaku EN 407 z Varšavy.

EN 443 Slovakia Praha - Michalovce pojede v úseku Ostrava-Svinov (pravidelný odj. v 02:04) - Michalovce se zpožděním cca 60 minut; v Bohumíně bude dodržen přechod přímých vozů na EN 406 do Varšavy.

NJ 456 Graz - Berlin pojede v úseku Pardubice hl.n. - Děčín hl.n. se zpožděním cca 50 - 60 minut, v úseku Děčín - Berlín se zpožděním cca 20 minut.

NJ 457 Berlin - Graz pojede v úseku Brno hl.n. - Břeclav se zpožděním cca 60 minut, v úseku Břeclav - Graz se zpoždění neočekává; v Břeclavi bude zajištěn přechod přímých vozů na vlak EN 477 do Budapešti.

EC 458 Canopus Praha - Zürich pojede v úseku Darmstadt (odj. v 04:17) - Curych se zpožděním 60 minut.

EC 459 Canopus Zürich - Praha pojede v úseku Leipzig Hbf (pravidelný odj. v 05:45) - Praha se zpožděním cca 30 - 60 minut.

EN 477 Metropol Břeclav - Budapest pojede se zpožděním cca 45 - 60 minut; v Břeclavi bude zajištěn přechod přímých vozů od vlaků EN 407, EN 457 a IC 577 z Varšavy, Berlína a Prahy.

Přímý lůžkový vůz Praha - Zürich, jedoucí na spojích EC 337 / EN 462 / NJ 466, pojede v úseku Salzburg Hbf - Zürich HB se zpožděním cca 60 minut.

Přímý lůžkový vůz Zürich - Praha, jedoucí na spojích NJ 467 / EC 463 / EC 330, pojede v úseku Salzburg Hbf - Linz Hbf se zpožděním cca 60 minut, v úseku Linz Hbf - Praha hl.n. pojede včas.

IC 579 Brněnský drak Praha - Brno pojede v úseku Blansko - Brno hl.n. se zpožděním cca 60 minut.

Aktuální polohu vlaků si můžou cestující ověřit v mobilní aplikaci Můj vlak, na internetových stránkách www.cd.cz/poloha nebo na lince Kontaktního centra ČD 221 111 122.

Zdroj: České dráhy

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »