InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

České armádě přineslo cvičení Loyal Leda 2024 nové zkušenosti

26.03.2024
V polovině března skončilo v České republice alianční cvičení Loyal Leda 2024 (LOLE24), které procvičilo společné vedení operací kolektivní obrany. Loyal Leda navazovalo na Steadfast Defender - největší výcvik NATO od dob studené války, který letos probíhá napříč státy Aliance.
Foto: acr.army.cz
Hlavním partnerem české armády byl německo-nizozemský sbor (1GNC), který na našem území rozvinul hlavní a předsunuté velitelské stanoviště, a to na letišti v Bechyni a na cvičišti Tisá. Bylo to vůbec poprvé, co v České republice cvičilo sborové velitelství. Téměř 750 aliančních vojáků z dvanácti zemí, kteří jsou součástí velitelství 1GNC procvičilo plánování a řízení operací, které by byly v případě potřeby vedeny Aliancí.

Čeští vojáci byli zapojeni ve velitelských strukturách 1GNC v Bechyni i Tisé a také v tzv. Response Cell (RC) hrající úlohu fiktivního velitelství 10. mechanizované divize a jednotek bojové podpory a bojového zabezpečení (např. protivzdušné obrany nebo průzkumu), které spadají do podřízenosti 1GNC. Činnost divizí byla simulovaně sehrána ve výcvikovém středisku společných sil NATO (Joint Force Training Centre, JFTC) v polské Bydhošti, které je vybaveno technologiemi pro počítačově podporovaná cvičení takového rozsahu.

Velký přínos pro Armádu ČR


Scénář cvičení vycházel z reakce na hypotetickou agresi protivníka proti členské zemi NATO a aktivace článku 5 Severoatlantické smlouvy. Vojenští lídři trénovali širokou škálu možných výzev moderní hybridní války až po různé druhy útoků z vesmírné nebo kybernetické domény. "Konkrétně jsme cvičili veškeré velitelské procesy, aby byli vedoucí důstojníci schopni velet tisícům vojáků v konfliktu vysoké intenzity. Naším cílem byl hlavně nácvik rozhodovacích procesů a reakcí štábů týkajících se nejen aktuálního přeskupování jednotek, ale i dlouhodobějšího plánování bojové činnosti," upřesnil velitel 1GNC generálporučík Nico Tak.

Cvičení proběhlo s počítačovou podporou, tzv. Computer Assisted Excercise (CAX). V praxi to znamená, že všechny manévry a incidenty proběhly pouze simulovaně, a to právě s využitím JFTC v polské Bydhošti. Útoky na infrastrukturu, vojska, kulturní dědictví napadené země, pohyb migrantů, kybernetické útoky, humanitární krize nebo například působení přírodních jevů, jako je geomagnetická bouře. To je jen drobný výčet z téměř tisíce incidentů, pokrývajících široké spektrum možných událostí.

"Všechny nás to posunulo dopředu. Je krásné, jak dokážeme pracovat jako jeden tým. Sbor si nacvičuje řešení všech možných scénářů, aby byl schopný řídit až 100 000 vojáků po celé Evropě," chválil si spolupráci i s českými vojáky generálporučík Tak.

Česká republika jako hostitelská země obstála na jedničku


Armáda ČR byla v tomto cvičení také hostitelem zahraničních vojáků a jejím úkolem bylo všestranně jim obstarat zázemí i pobyt na našem území. Kompletní podporu od zabezpečení infrastruktury, logistiky až po střežení samotných velitelských stanovišť zajišťovaly na čtyři stovky českých vojáků včetně vojáků aktivní zálohy. "Zajištění zázemí byl významný a náročný úkol. Pro nás to ale byla i velká příležitost vyzkoušet si, zda zvládáme jako hostitelský stát zabezpečit cvičení aliančních vojáků v tak velkém rozsahu. Naším cílem bylo nasadit záložní síly, logistiku, spojaře i běžné vojáky," vyhodnotil hostitelskou podporu velitel operačního velitelství generálmajor Václav Vlček.

Českou podporu velmi kladně vyzdvihl sám velitel sboru generálporučík Nico Tak. "Pro splnění cílů celé operace jsme měli v Bechyni výborné podmínky." Dodal také, že bechyňské letiště je ideální lokalitou pro podobné akce a posloužilo výborně i k nácviku přesunů jednotek z domovských států.

Při výstavbě zázemí již česká armáda reflektovala nový koncept NATO a zkušenosti z praxe. "V minulosti se budovalo rozsáhlé velitelství čítající mnoho stovek stanů. Z hlediska možného ohrožení se nyní velitelství zmenšují, zřizuje se více řídících stanovišť a je snaha je schovat do co nejmenšího počtu objektů," vysvětlil generálmajor Václav Vlček. Ten ještě závěrem dodal, že konceptu zmenšování napomáhají samozřejmě nejnovější technologie i umělá inteligence, které celé procesy zrychlují.

Zdroj: Armáda ČR

Další články z rubriky Domácí

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchodníky prakticky nezajímá - pouze "novému" dodavateli či zprostředkovateli podepíší plnou moc v domnění, že za ně vše vyřídí. Taková praxe však může ...

E-mobilita na vzestupu: V 1. čtvrtletí meziročně stoupl výkon sítě ČEZ o 39 % a odběry o 65 %

Za posledních 12 měsíců se síť veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily rozrostla o 135 stojanů. Každá čtvrtá nově postavená "dobíječka" měla ...

Společnost RegioJet zveřejnila čísla za rok 2023, celkové tržby převýšily 3,4 miliard Kč

RegioJet, největší soukromý železniční dopravce ve střední Evropě, ohlašuje své hospodářské a přepravní výsledky za rok 2023. Společnost dosáhla celko ...

Správa železnic odstartovala školení pro dopravce na téma ETCS

Správa železnic připravila školení pro dopravce, které je zaměřené na provozní chování jednotného evropského zabezpečovače ETCS. První se uskutečnilo ...

Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví

Až čtvrtina nově postavených budov by v roce 2035 mohly být dřevostavby. Stát chce v budoucnu podpořit větší využití dřeva v rámci veřejných zakázek, ...

Doporučujeme



Neděle 28.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »