InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Státní veterinární správa nařídila stáhnout mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely

14.03.2024
SVS nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1 500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje. Ke konečným spotřebitelům se dostaly dva různé výrobky (celkem necelých 100 kg). Spotřebitelé, kteří mají uvedené výrobky doma, by je neměli konzumovat a mohou je vrátit v místě nákupu. Podnět ke kontrole dostala SVS od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Uvedená šarže byla zpracována do několika finálních výrobků. Více než 1 400 kg nejrůznějších produktů se podařilo včas stáhnout. Ke konečným spotřebitelům se mohla dostat jen kuřecí polévková směs prodávaná v obchodním řetězci Globus a kuřecí srdce v prodejně RABBIT Vysoké Mýto. Z původního množství 1 536 kg bylo 504 kg produktu distribuováno do obchodního řetězce Globus jako kuřecí polévková směs. Díky rychlé reakci obchodníka se podařilo stáhnout z prodeje 417 kg. Zbytek, tedy 87 kg výrobku, byl prodán koncovým zákazníkům na pobočkách řetězce. Vedle toho se v prodejně RABBIT Vysoké Mýto prodalo 9 kg kuřecích srdcí koncovým zákazníkům.

Identifikace výrobků:

Produkt č. 1 - GLOBUS


Název: kuřecí polévková směs Z PE 1, á 1 kg
Země původu: ČR, RABBIT Trhový Štěpánov a.s.
Prodané množství: 87 kg
Datum minimální trvanlivosti: 8.2.2025
Šarže: 2454033

Produkt č. 2 - RABBIT Vysoké Mýto


Název: kuřecí srdce 500 g Z
Země původu: ČR, RABBIT Trhový Štěpánov a.s.
Prodané množství: 9 kg
Datum minimální trvanlivosti: 9.8.2025
Šarže: 2454033

Bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou) mohou způsobit u lidí průjmové onemocnění - salmonelózu. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohroženi mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.

Zdroj: SVS ČR

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Pondělí 20.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »