InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Policie Středočeského kraje zavádí do výcviku policistů virtuální realitu

08.03.2024
Středočeská policie zkouší již půl druhého roku nový prvek, který chce v nejbližších týdnech zařadit do běžného výcviku policistů. Jedná se o virtuální realitu, kterou si jako první vyzkouší policisté z tzv. prvosledových hlídek.
Foto: PČR
Pro potřeby výcviku byly pomocí této nové technologie - virtuální reality - vytvořeny tři modelové situace, které umožní policistům interaktivně řešit situace v téměř identickém prostředí reality, tedy i s realistickými zvukovými i vizuálními podněty:

1. Výcviková střelnice: Tento scénář simuluje situaci, kdy je policista konfrontován s útočícím nebezpečným pachatelem. Cílem je trénovat reakce v krizových situacích a zlepšit schopnost policisty rychle se orientovat a reagovat.

2. Bytový prostor: Policisté se v tomto scénáři setkají s ozbrojeným pachatelem v bytovém prostředí. Zde se klade důraz na taktiku vstupu a zajištění místa, minimalizaci rizika pro civilist a efektivní zvládnutí situace.

3. Školní objekt: Třetí scénář simuluje útok ozbrojeného útočníka v prostředí školy. Policisté budou trénovat koordinaci akcí a rychlé rozhodování za účelem minimalizace škod a ochrany životů.

Virtuální prostředí je navrženo tak, aby co nejvěrněji simulovalo reálné podmínky a situace, ve kterých se policisté mohou ocitnout. Tato nová technologie umožňuje policistům trénovat v bezpečném prostředí, což zvyšuje jejich připravenost a schopnost řešit krizové situace efektivněji. "Virtuální realita nám umožňuje trénovat naše policisty v bezpečném a kontrolovaném prostředí, které je velmi blízké reálným situacím a podmínkám, se kterými se mohou v praxi setkat. Tímto způsobem zvyšujeme jejich připravenost, schopnost rychle rozhodovat a reagovat v případech mimořádných událostí," uvedl ředitel středočeské policie, generál Václav Kučera.

Virtuální realita je schopna simulovat komplexní operace, které vyžadují také koordinaci s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému (IZS), které jsou vždy na místě závažného protiprávního jednání. Tento nový způsob výcviku posiluje schopnost spolupráce, koordinace a kooperace mezi různými týmy, což je klíčové pro rychlé a efektivní řešení situací.

Zefektivnit, zlepšit a posunout výcvik středočeských policistů pomocí nové technologie - virtuální reality, bylo možné realizovat i díky více jak dvoumiliónovému daru Středočeského kraje. Investice do výcviku v rozšířené virtuální realitě pro policisty mohou přinést mnohostranné a dlouhodobé výhody, zejména v oblasti zlepšení dovedností, bezpečnosti a efektivity práce policistů.

Zdroj: Policie ČR

Další články z rubriky Krimi

Mladík usedl za volant pod vlivem alkoholu a drog

ŽĎÁRSKO - Ve čtvrtek 9. května po desáté hodině večer zastavili policisté ve Žďáru nad Sázavou osobní vozidlo Ford, které jelo po ulici Hraškova, a provedli kontrolu. Policisté zjistili, že řidičem je osmnáctiletý muž, u kterého provedli dechovou ...

Při pádu zdi v zámeckém parku v Pacově došlo ke zranění dvou seniorek

PELHŘIMOVSKO - Ve středu 8. května po druhé hodině odpoledne přijali policisté na integrovaném operačním středisku oznámení o pádu zdi v zámeckém park ...

Zásah celníků Moravskoslezského kraje proti nelegálním hernám odkryl i drogy

Celníci z Moravskoslezského kraje byli opět úspěšní při kontrolní akci zaměřené na nelegální hazard. V rámci provedených kontrol v provozovnách po cel ...

Muž z Olomouce chtěl zhodnotit úspory investicí do kryptoměny, přišel o miliony

V Olomouci se stal 67letý muž obětí podvodníka, který ho připravil o dva miliony dvě stě tisíc korun. Muž chtěl zhodnotit své úspory investicí do kryp ...

V Libštátu na Semilsku narazil traktor do domu, motor skončil v kuchyni

Ve čtvrtek odpoledne došlo k dramatické nehodě traktoru v obci Libštát na Semilsku. Traktor, který táhl valník naložený hnojem , sjížděl po svažité c ...

Doporučujeme



Sobota 11.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »