InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

ČOI vloni zkontrolovala téměř dva tisíce modelů hraček, tři byly nahlášeny do výstražného systému Safety Gate

04.03.2024
Česká obchodní inspekce v loňském roce kontrolovala, zda jsou splněny základní požadavky na bezpečnost hraček pro děti a zda hračky, které jsou uváděny a dodávány na trh, splňují technické a administrativní požadavky. Provedeno bylo 859 kontrol, z toho u 511 kontrol bylo zjištěno porušení některého z právních předpisů. Zkontrolováno bylo 1 997 modelů hraček a u 1 117 modelů byly zjištěny převážně administrativní nedostatky. Do mezinárodního výstražného systému "Safety Gate" byly nahlášeny 3 hračky, odebrané na tuzemském trhu.
Foto: coi.cz
Inspektoři ČOI se zaměřovali na dodržování požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, konkretizovaných v nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky. Provedeno bylo 859 kontrol, 8 kontrol bylo realizováno ve spolupráci s živnostenskými úřady. Z celkového počtu 859 kontrol bylo 511 kontrol se zjištěním porušení některého z platných právních předpisů. Porušení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky bylo zjištěno při 428 kontrolách. Z celkového počtu kontrol se jednalo o 8 kontrol u výrobců, 21 kontrol u dovozců a 830 kontrol u distributorů.

Zkontrolováno bylo 1 997 modelů hraček a u 1 117 modelů byly zjištěny převážně administrativní nedostatky. Při kontrolách značení, průvodní dokumentace a informací pro spotřebitele inspektoři zjišťovali, zda je vysledovatelný původ hraček, tedy zda jsou dostupné informace o výrobci či dovozci, a zda jsou výrobky vybaveny dalšími povinnými informacemi.

U některých hraček docházelo ke kumulaci i několika administrativních závad. Zjištěno bylo:

- 392 nedostatků v povinném označení hračky typem, sériovým číslem či modelem

- 638 nedostatků při identifikaci výrobce hračky

- 408 nedostatků v identifikaci dovozce

- 365 nedostatků v povinném značení značkou shody CE

- 324 závad v průvodní dokumentaci (např. zcela chybějící upozornění, instrukce či varování pro spotřebitele)

- 216 závad v průvodní dokumentaci (chybějící upozornění, instrukce či varování pro spotřebitele v českém jazyce)

V průběhu loňského roku odebrali inspektoři ČOI celkem 47 modelů hraček k prověření, zda jsou splněny požadavky, které jsou na tyto spotřebitelské výrobky kladeny platnými předpisy. Pouze 9 hraček z tohoto počtu vyhovělo ve vybraných testovaných ukazatelích, které jsou pro tento sortiment výrobků stanoveny platnou legislativou. Z celkového počtu 47 modelů bylo odebráno 22 modelů elektrických bateriových hraček k ověření, zda tyto výrobky vyhovují požadavkům nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních a zároveň, zda jsou splněny administrativní požadavky plynoucí z NV č. 86/2011 Sb. Pouze 2 modely byly hodnoceny jako vyhovující platným předpisům.

Celkem 19 modelů bublifuků bylo odebráno k ověření, zda jejich vodní náplň odpovídá požadavkům z hlediska mikrobiologické čistoty. Pouze 5 modelů vyhovělo ověřovaným bezpečnostním požadavkům a bylo vybaveno informacemi v souladu s platnými předpisy. U 6 modelů byla laboratorně zjištěna mikrobiologická kontaminace náplně v takovém rozsahu, ve kterém by mohla představovat pro hrající si děti zdravotní riziko, 8 modelů nebylo vybaveno informacemi v souladu s platnými předpisy.

Dvě hračky byly odebrány z důvodu možné záměny s potravinou a bylo zde prokázáno porušení předpisů.

Čtyři hračky byly odebrány v rámci běžně prováděné kontrolní činnosti pracovníky ČOI v případech podezření, že se jedná o hračky, které nesplňují bezpečnostní požadavky z hlediska jejich mechanických či jiných, například chemických, vlastností. Ve 3 případech se podezření potvrdilo. Dvě hračky nevyhověly z hlediska mechanických vlastností a 1 hračka obsahovala vyšší koncentrace bóru, než je povoleno NV 86/2011 Sb.

Celkově bylo uloženo na místě 186 pokut v celkové výši 513 000 korun, 146 pokut v celkové výši 405 000 korun bylo uloženo za porušení ust. §13 odst. 9 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, týkajícího se povinností distributora stanovených výrobků, které např. nejsou opatřeny stanoveným označením a dalšími informacemi.

Ve správním řízení bylo uloženo celkem 193 pokut v celkové výši 4 206 500 korun. Z tohoto počtu za porušení ust. §13 odst. 9 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, bylo ve správním řízení uloženo 131 pokut v celkové výši 2 841 000 korun. Za porušení ust. §13 odst. 1 a odst. 2 zákona č. 22/1997 Sb., upravujících podmínky uvedení stanovených výrobků na trh, bylo ve správním řízení uloženo 18 pokut v celkové výši 443 000 korun.

Podle zákona 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, bylo v průběhu loňského roku zakázáno nabízet a prodávat 363 modelů hraček. Celkem se jednalo o 7 518 kusů hraček ve výši 1 704 665,93 korun.

Podle zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, byla zakázána nabídka a prodej 48 modelů hraček. Celkem se jednalo o 1 335 kusů ve výši 87 337,88 korun.

Podle zákona č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh, byla zakázána nabídka a prodej 21 modelů hraček. Celkem se jednalo o 79 kusů hraček ve výši 22 008 korun.

V průběhu roku 2023 byly nahlášeny do výstražného systému "Safety Gate" 3 hračky, odebrané na trhu ČR. Zjištěné neshody s požadavky platných předpisů se týkaly hraček elektrických, které v pájených spojích obsahovaly nadlimitní množství olova.

Do systému byla rovněž nahlášena magnetická hračka, u které bylo zjištěno překročení povolené hodnoty magnetického toku malých magnetických částí. Posouzení bylo provedeno dle požadavků konkretizovaných v technické normě, harmonizované k NV č. 86/2011 Sb. Došetření jednotlivých případů u distributorů těchto nevyhovujících hraček v současnosti probíhá. Sedm z devíti kontrolovaných magnetických hraček splnilo požadavky kladené na tento druh výrobků. Další modely nevyhovujících hraček budou notifikovány po ukončení jednotlivých správních řízení s kontrolovanými subjekty v průběhu roku 2024.

Česká obchodní inspekce bude i nadále provádět kontrolní činnost a aktivně vyhledávat v tržní síti hračky, které by pro děti mohly znamenat riziko zranění či poškození zdraví. Vzhledem k narůstajícímu prodeji hraček nabízených přes internet věnuje zvýšenou pozornost i tomuto způsobu prodeje.

Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Pondělí 20.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »