InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

Rekonstrukcí střech se majitelé domů nedočkali, podvodníci je připravili o více než dva miliony korun

13.02.2024
JABLONEC NAD NISOU - Muži, kteří pod záminkou provedení rekonstrukce střech a plotu, vylákali z lidí přes dva miliony korun, byli obviněni ze spáchání zločinu podvod.
Ilustrační snímek | Foto: PČR
V uplynulých dnech komisař z Oddělení hospodářské kriminality v Jablonci nad Nisou zahájil trestní stíhání šesti mužů ve věku 28 až 64 let jako obviněných ze spáchání zločinu podvod, kterého se dopustili ve spolupachatelství a částečně i ve stádiu pokusu na území Jablonecka, Českolipska a Pardubicka v době od května 2022 do ledna letošního roku.

Obvinění v uvedené době v šesti případech pod záminkou rekonstrukcí střech a jednoho plotu vylákali z lidí peníze. Jednalo se o celkovou částku přesahující 2.100.000,- Kč. Vždy se majitelům nemovitostí ozvali na základě jejich poptávky na internetovém portálu na provedení rekonstrukčních prací a například pod záminkou nákupu materiálu si od nich nechali vyplatit vysoké finanční částky jako zálohy, a to většinou postupně v řádů desetitisíců i statisíců korun.

Po vyplacení záloh zpravidla přijali na místo, naprosto neodborně započali příslušnou rekonstrukci střechy nebo plotu, odjeli a přestali s majitelem nemovitosti komunikovat. Samozřejmě vyplacené peníze jako údajnou zálohu na materiál již nevrátili.

Jako příklad můžeme uvést případ z Jablonecka, kdy majitelé domu v seniorském věku si zadali na jednom internetovém portálu poptávku na rekonstrukci střechy, na kterou reagoval jeden z obviněných a přislíbil jim, že celé dílo bude zhotoveno do částky 620.000,- Kč. Následně po seniorech požadoval vyplacení záloh na nákup materiálu - jednalo se o částky 300.000,- Kč a 200.000,- Kč. Obvinění následně po vyplacení půl milionové zálohy na místo rekonstrukce přivezli materiál přibližně za 50 tisíc korun a započali s neodbornou prací na odkrytí střechy a poté i zakrytí střechy pouze plachtami. Následně jeden den odjeli a už se k rozdělané práci nevrátili. Na telefonáty nereagovali, byli zcela nekontaktní a téměř 450 tisíc korun majiteli domu už nevrátili.

Kriminalistům se v rámci šetření podařilo všechny podezřelé identifikovat a minulý týden je i všechny obvinit ze spáchání uvedeného zločinu.

Komisař také v rámci realizace celého případu podal státnímu zástupci podnět na podání návrhu k vzetí tří obviněných mužů do vazby. Soudce Okresního soudu v Jablonci nad Nisou všechny tři podané návrhy akceptoval a obviněné vzal do vazby. Zbylí tři obvinění jsou v tuto dobu stíháni na svobodě. Všem ovšem za spáchání zločinu podvod, kterého se dopustili ve spolupachatelství a jako organizovaná skupina, hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

Na samotné rozsáhlé realizaci, která proběhla minulý týden v Libereckém kraji, se společně s hospodářskými kriminalisty na úkonech trestního řízení podíleli také jejich kolegové z jabloneckého oddělení obecné kriminality a policisté z oddělení hlídkové služby.

Zdroj: Policie ČR

Další články z rubriky Krimi

Zásah celníků Moravskoslezského kraje proti nelegálním hernám odkryl i drogy

Celníci z Moravskoslezského kraje byli opět úspěšní při kontrolní akci zaměřené na nelegální hazard. V rámci provedených kontrol v provozovnách po celém kraji bylo zajištěno celkem 44 technických herních zařízení, ke kterým provozovatelé neměli ...

Muž z Olomouce chtěl zhodnotit úspory investicí do kryptoměny, přišel o miliony

V Olomouci se stal 67letý muž obětí podvodníka, který ho připravil o dva miliony dvě stě tisíc korun. Muž chtěl zhodnotit své úspory investicí do kryp ...

V Libštátu na Semilsku narazil traktor do domu, motor skončil v kuchyni

Ve čtvrtek odpoledne došlo k dramatické nehodě traktoru v obci Libštát na Semilsku. Traktor, který táhl valník naložený hnojem , sjížděl po svažité c ...

Policisté zachránili v poslední chvíli sebevraha ležícího na kolejích

Nový Jičín - Ve sváteční den 8. května 2024, když policisté nastupovali na noční směnu, se stali hrdiny nečekané události. Během rutinní kontroly zapa ...

Celostátně hledaný muž se vloupal do drogerie ve Strakonicích, policisté ho zadrželi těsně po činu

Celostátně hledaného muže zadrželi strakoničtí policisté. V úterý 7. května 2024 kolem 21 hodiny byla policejní hlídka přivolaná na adresu u sv. Marké ...

Doporučujeme



Pátek 10.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »