InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Západní seriály odvysílané v Československé televizi sklidily za socialismu velký úspěch

07.02.2024
V době socialismu byla Československá televize ovlivněna ideologickými a politickými zásahy, které omezovaly její programovou nabídku. Přesto se některým západním seriálům podařilo proniknout na obrazovky a získat si oblibu diváků. V tomto článku se podíváme na několik příkladů takových seriálů, které byly vysílány v 80. letech minulého století.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Profesionálové


Jeden z nejznámějších britských akčních seriálů, který sledoval dobrodružství dvou agentů speciální jednotky CI5, která bojovala proti terorismu, organizovanému zločinu a špionáži. Seriál byl vysílán v letech 1977-1983 a měl celkem 57 dílů. ČST zakoupila pouze 16 politicky nezávadných dílů. V Československu byl poprvé uveden v roce 1981 a stal se velmi populární. Hlavní představitele seriálu dabovali Alois Švehlík (Doyle), Petr Oliva (Bodie), Jiří Adamíra (Cowley).

Záhadný pan Duvallier


Francouzský seriál měl šest dílů a byl vysílán v roce 1979. Bývalý gangster Raner byl známý pro své odvážné a chytré loupeže, které mu vynesly jmění i nepřátele. Po jedné z nich byl považován za mrtvého, ale ve skutečnosti se mu podařilo zmizet a změnit si identitu. Nyní žije jako pan Duvallier, bohatý a štědrý filantrop, který se snaží napravit své minulé prohřešky. Jeho jedinou spojnicí s jeho starým životem je jeho sekretářka, která je zároveň jeho důvěrnou společnicí a ochránkyní jeho tajemství. V Československu byl seriál uveden v roce 1986. Hlavní role v českém znění: Radoslav Brzobohatý - Louis Velle (Rainer/Duvallier), Veronika Žilková - Sabine Azéma (Laurence), Miloš Hlavica - Guy Grosso (Pibarot).

Curro Jiménez


Španělský historický seriál, který se odehrával v 19. století za dob napoleonských válek. Hlavním hrdinou byl Curro Jiménez, statečný a spravedlivý bandita, který spolu se svou bandou pomáhal lidem proti francouzské okupaci a španělské korupci. Seriál měl čtyři řady a celkem 40 dílů. Byl vysílán v letech 1976-1979. V Československu byl uveden v roce 1981. ČST odvysílala 13 epizod, z toho prvních 6 v českém znění a dalších 7 ve slovenském znění Hlavního představitele v českém znění daboval Alois Švehlík.

Muž bez domova


Britský seriál, který sledoval osudy bývalého policisty Alana Lomaxe, který po propuštění z vězení za vraždu, kterou nespáchal, se stal tulákem a snažil se dokázat svou nevinu. Seriál měl 13 dílů a byl vysílán v roce 1984. V Československu byl uveden v roce 1989. Hlavního představitele daboval Marcel Vašinka.

Goro, bílý pes


Japonský seriál pro děti vyprávějící dobrodružný příběh dívky Reiko a jejího věrného psa Gora. Seriál měl 9 dílů a v ČST byl poprvé uveden v roce 1981. Hlas hlavní hrdince Reiko propůjčila Jitka Molavcová.

Černá věž


Britský kriminální seriál o vyšetřování vraždy spisovatele zastřeleného ve své věži. Seriál měl šest dílů a byl vysílán v roce 1985. V Československu byl uveden v roce 1987. Inspektora Adama Dalglieshe nadaboval Pavel Soukup.

Doktor v domě


Britský komediální seriál, který parodoval život studentů medicíny a jejich profesorů na fiktivní univerzitě St. Swithin's. Seriál byl inspirován stejnojmenným filmem z roku 1954 a měl čtyři řady a celkem 29 dílů. Byl vysílán v letech 1969-1970. Na počátku 80. let uvedla ČST 15 z 26 dílů. V českém znění: Viktor Preiss - Barry Evans (Michael Upton), Pavel Trávníček - Robin Nedwell (Duncan Waring), Svatopluk Skopal - Geoffrey Davies (Stuart Clark), Michal Pavlata - George Layton (Paul Collier), Jan Kanyza - Martin Shaw (Huw Evans), Miroslav Masopust - Simon Cuff (Dave Briddock).

Autor: T. Vázal

Další články z rubriky Kultura

V Kralupech probíhají přípravy na oblíbené celoměstské slavnosti

Ve dnech 5. - 9. června 2024 se v Kralupech nad Vltavou uskuteční tradiční městské slavnosti, které se každoročně těší velké oblibě návštěvníků. Na bohatém programu se bude i letos podílet řada místních sportovních klubů, zájmových útvarů a ...

Poslechovost stanic Českého rozhlasu je na vzestupu

Aktuální výsledky národního výzkumu poslechovosti rádií v České republice Radio projekt za 4. kvartál 2023 a 1. kvartál 2024 přinesly pozitivní změny ...

Švandovo divadlo uvede písničkový retro muzikál Návrat krále

Životní epizoda božského zpěváka, který se ze své socialistické vlasti vydal v 70. letech naplnit své sny do kapitalistické ciziny, inspirovala dramat ...

Ministerstvo kultury: Hlavní výstavou letní sezony v Muzeu literatury v Praze jsou Hry Franze Kafky

Cílem neobvykle pojaté výstavy Hry Franze Kafky v Muzeu literatury je narušit některé interpretační stereotypy např. redukci Kafkova díla na pouze "ně ...

Zlínské Tržiště Pod Kaštany se promění v pouliční ateliér, vznikne originální galerie

V improvizovaný pouliční ateliér se v sobotu 18. května poprvé promění zlínské Tržiště Pod Kaštany. Na neobvyklém uměleckém happeningu Ulice živě se z ...

Doporučujeme



Neděle 19.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »