Sobota 27.4.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Ekonomika » iDNES.cz
iDNES.cz Zdroj: iDNES.cz |

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. 4. 2024 | Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo tělových mlék. Z hotelů či restaurací rychlého občerstvení by měly tyto obaly zmizet do roku 2030. Nařízení má dle ministerstva životního prostředí přinést zásadní změnu v obalovém hospodářství.

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. 4. 2024 | Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy jejich vlastní zákon. Nyní je jasno, že se to nestane. Místo toho nový pirátský náměstek současného ministra Milan Daďourek předloží novelu zákona o zemědělství, kde rodinné farmy alespoň definuje. Mělo by jim díky tomu ubýt papírování při generační výměně.

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. 4. 2024 | V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15 milionu eur, tedy zhruba 155 milionů Kč včetně aukční přirážky. Zřejmě nejzajímavější položkou aukce byl kutnohorský desetidukát Leopolda I. z roku 1669 s vyvolávací cenou 300 tisíc eur. Prodal se za 780 tisíc eur (19,6 milionu Kč) včetně přirážky. Aukci dále doplní nedělní on-line dražba druhé části Brunovy sbírky. ...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. 4. 2024 | Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i stavbu dalších reaktorů. V rozhovoru pro MF DNES to řekl někdejší ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, pod jehož vedením došlo k dokončení prvních dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Hovoří mimo jiné o tendru na dostavbu Dukovan a Temelína.

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. 4. 2024 | Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti letech mění své logo. Dva lvy vystřídá moderní logo a nově bude na víčkách a etikách dominovat pouze jediná lví hlava.

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. 4. 2024 | Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající se průběhu interního jednání o loňském ukončení provozu posledních tří jaderných elektráren na německém území. Vyplývá z nich, že někteří úředníci ignorovali možná rizika. Opozice žádá vyvození odpovědnosti.

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. 4. 2024 | Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu na pražském Nábřeží Ludvíka Svobody. Zakázka na budovu je zvláštní tím, že dopravce nechává dodavatelům skoro ve všem volnou ruku. Je mu jedno, zda nové drážní sídlo postaví nebo upraví starší objekt. Lpí ale na tom, aby se do něj dalo pohodlně dojít pěšky od vlaku.

Akcie autopůjčovny Hertz rekordně klesly. Může za to i rozlučka s teslami

26. 4. 2024 | Společnost Hertz Global Holdings, která po celém světě provozuje síť autopůjčoven, vykázala téměř třikrát vyšší ztrátu, než očekávali analytici. Důvodem je snižování vozového parku o elektromobily značky Tesla, jichž se firma kvůli nezájmu zákazníků musí zbavovat. Chystá se prodat celkem 30 000 elektromobilů.

Mráz v Německu hubil švestky, třešně i vinice. Skepse svírá i moravské pálenice

26. 4. 2024 | Dubnové noční mrazy nezlikvidovaly úrodu ovoce jen v Česku, ale i v sousedním Německu. Zasažené jsou především sady a vinice v Sasku a Braniborsku. Zemědělci v Sasku hovoří až o naprostém zničení úrody peckovin. V Bádensku-Württembersku na jihu Německa pak mrazivé teploty zničily mnohým vinařům až polovinu předpokládané úrody.

Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského investiční skupině

26. 4. 2024 | Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Ocelárna o tom informovala v tiskové zprávě. Hodnotu transakce strany nezveřejnily. Firmy také jednají o akvizici dalších 30 procent a usilují o vytvoření společného podniku, v němž by každá ze stran měla poloviční podíl.

Kvůli fotce na střechu. Japonci staví bariéru, aby turisté nemohli fotit Fudži

26. 4. 2024 | Japonské úřady znepokojené davy nevychovaných zahraničních turistů rozhodly, že nainstalují na oblíbeném místě pro fotografování nejslavnější hory vysokou bariéru. Ta bude ve výhledu bránit a znemožní ji i fotografovat. „Rozhodnutí je to politováníhodné, ale je to naše poslední možnost,“ ospravedlňuje boj s turisty mluvčí úřadu města Fudžikawagučiko.

Jižní Korea sází hlavně na jádro, nic jiného jí nezbývá

26. 4. 2024 | Energetický sektor Jižní Koreje zůstává závislý na dovozu fosilních paliv. Postupně je však hodlá nahrazovat obnovitelnými zdroji. Třetinu elektřiny vyrobí země ve vlastních jaderných elektrárnách. V minulosti byl tento podíl ještě vyšší. Podle vládních plánů se má v dalších letech opět zvyšovat.

Kdo hledá práci, má to těžší než dřív. Na jedno místo se hlásí stále víc lidí

26. 4. 2024 | Ještě docela nedávno si uchazeči o práci napříč obory mohli vybírat a náboráři se o ně skoro prali. V poslední době se ale situace otáčí, firmy totiž nabírají méně než dřív, některé i propouštějí. Zájemců o jednu pozici tak nevyhnutelně přibývá. Markeťáci, obchodníci, ajťáci nebo manažeři tak musejí přivyknout novým pořádkům na trhu práce.

Zahraniční pracovníky nejvíc láká Austrálie, z měst vede Londýn, říká průzkum

25. 4. 2024 | Nejoblíbenější zemí pro zahraniční pracovníky je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a Kanada. Z neanglicky mluvících zemí je pak nejoblíbenější Německo, jemuž v celkovém žebříčku patří páté místo. Vyplývá to ze studie mezinárodního trhu práce.

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. 4. 2024 | Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací alkoholu. V Anglii to bylo dokonce 57 procent dívek a 50 procent chlapců tohoto věku. Nejčastěji mají s alkoholem zkušenosti náctiletí ze zámožnějších rodin. Zjistila to studie Světové zdravotnické organizace WHO.

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. 4. 2024 | Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho nejvýznamnějším producentem, vzrostly ceny od roku 2020 až o 225 procent. Tamní producenti se ale nyní hlásí s dobrými zprávami. Očekávají dobrou úrodu a snížení cen.

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. 4. 2024 | Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele z 81 procent na 91 procent průměru EU. Ne ve všech regionech Česka se ale úroveň zvyšuje stejně rychle.

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. 4. 2024 | Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty, japonská postavička, která letos slaví půl století. Milují ji děti, dospělí i celebrity.

Ovocnářům hrozí bankroty. Mrazy ceny určitě ovlivní, hlavně jablek, říká jejich šéf

25. 4. 2024 | Pěstitelům ovoce hrozí kvůli mrazům bankroty, říká předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Ledové počasí nezasáhlo jenom Česko, ale i velkou část Evropy, dopady do cen pro spotřebitele určitě budou. Velká část peckovin se vozí z jižnějších zemí, jako jsou třeba třešně z Turecka, ale jablka často pocházejí z mrazy zasaženého Polska.

České dráhy vydělaly téměř čtyři miliardy korun. Tahounem byla osobní doprava

25. 4. 2024 | Státem vlastněné České dráhy dosáhly v loňském roce hrubého zisku 3,8 miliardy. Na rozdíl od předchozích let, kdy hospodaření skupiny vylepšovala nákladní doprava, přispěla tentokrát výrazně i přeprava cestujících. Největší částkou ale přispěl prodej developerského projektu na pražském Smíchově.

Zdroj: iDNES.cz - https://ekonomika.idnes.cz/
04:11:11 | 27.04.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD