InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Babiš na návštěvě Turecka jednal s Erdoğanem o podpoře vzájemného obchodu

04.09.2019
Předseda vlády Andrej Babiš v doprovodu ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a podnikatelské delegace navštívil Turecko. Během jednání s nejvyššími představiteli státu včetně prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana představitelé české vlády akcentovali především ekonomická témata směřující k posílení vzájemné hospodářské spolupráce, ale řešili i otázky migrace, boje s terorismem či problém s dostavbou elektrárny Adularya.
Ilustrační snímek, Premiér Andrej Babiš | Foto Úřad vlády ČR
Předsedu české vlády na oficiální návštěvě Turecka přijal turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan. Hlavními tématy jednání byly rozvoj obchodní spolupráce obou zemí, spolupráce Turecka s Evropskou unií, boj proti terorismu a nelegální migraci.

"Jednání bylo velice přátelské, na čtyři oči jsme diskutovali téměř dvě hodiny. Shodujeme se v tom, že vzájemný obrat není dostatečný, cíl je 5 miliard dolarů. Co pro mne bylo překvapení, Turecko je druhá největší velmoc ve stavebnictví. U nás se staví a přivítali bychom turecké firmy," řekl Andrej Babiš po jednání.

Diskutovali také o řešení problémů, jimž čelí česko-turecký projekt výstavby elektrárny Adularya. "Česko má od Turecka de facto nabídku převzít celá aktiva nedokončeného projektu Adularya," dodal premiér.

Premiér Babiš jednal rovněž s předsedou tureckého parlamentu Mustafou Sentopem. Mezi tématy byly česko-turecká spolupráce na parlamentní úrovni, vzájemná obchodní spolupráce, migrace či zahraniční politika. "Shodli jsme se, že parlamentní diplomacie je důležitá. Bavili jsme se o politice, o celkové situaci v regionu a samozřejmě o migraci. O té jsme mluvili dlouze. Vyměnili jsme si názory ohledně možných řešení v Sýrii, Libyi, o migraci z Afriky. Pana předsedu jsem informoval i o situaci v Evropské unii, kde se teď skládá nová Evropská komise," shrnul jednání premiér Babiš.

Mezi hlavní témata opět patřila i hospodářská spolupráce obou zemí. "Oba jsme konstatovali, že máme velké rezervy v obchodu a že máme zájem navyšovat obrat. Ostatně, proto jsme sem hlavně přijeli. Se mnou je tu i silná ekonomická delegace významných českých firem," připomněl předseda vlády.

Předseda vlády společně s ministrem Havlíčkem jednali také s tureckou ministryní obchodu Ruhsar Pekcanovou. Vedle hledání možností posílení vzájemných obchodních vztahů řešili i aktuální problémy s dovozem turecké oceli do Evropské unie a s financováním problematického česko-tureckého projektu výstavby elektrárny Adularya. Součástí programu prvního dne oficiální návštěvy Turecka bylo i jednání představitelů hospodářských komor obou zemí za účasti členů vlád.

Premiér Babiš v doprovodu manželky Moniky také v Ankaře navštívil mauzoleum zakladatele novodobého tureckého státu a prvního tureckého prezidenta Mustafy Kemala Atatürka. Předseda vlády položil věnec k Atatürkově sarkofágu, podepsal se do pamětní knihy a navštívil Atatürkovo muzeum. Na zahradě velvyslance ČR v Ankaře pak společně s ministrem Havlíčkem vysadili památeční lípu.
Zdroj: Úřad vlády ČR

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Pátek 17.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »