InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

RegioJet přepravil za první pololetí 3,1 milionu cestujících. Pořizuje další vozy pro posílení kapacity spojů

12.07.2019
Dálkovými vlaky RegioJet, které jezdí v České republice, na Slovensku a v Rakousku cestovalo za prvních šest měsíců letošního roku přibližně 3,1 miliónu cestujících. RegioJet tak pokračuje v rychlém růstu počtu přepravených cestujících, když za první pololetí přepravil o přibližně 12 % cestujících více než za stejné období předcházejícího roku. Celkově tak vlaky RegioJet cestovalo během prvního pololetí o přibližně čtvrt milionů cestujících více než za stejné období loňského roku.
Foto: regiojet.cz
"Naše vlaky využívá stále více cestujících, proto výrazně investujeme do rozvoje našeho vozového parku. Roste nám obsazenost spojů, vedle Ostravska se naše vlaky staly první volbou v očích zákazníků také na trasách do Brna. Aktuálně proto počítáme s pořízením celkem až stovky dalších vozů tak, abychom mohli dále navyšovat naše přepravní kapacity.

Rosteme na všech trasách - jak na spojích na trase Praha - Brno - Vídeň / Bratislava tak na tradiční trase Praha - Ostravsko - Košice. K růstu popularity přispívají také další kroky, jako bylo například spuštění nové prodejní aplikace.

Díky zvyšování počtu cestujících očekáváme v letošním roce také další nárůst zisku - a to o další desítky milionů Kč", říká Petr Kohoutek, finanční ředitel Holdingu STUDENT AGENCY, do kterého RegioJet patří.

Na rozšiřování kapacit vozového parku a k podpoře dalšího růstu využije RegioJet finanční prostředky získané z úspěšné emise dluhopisů, která proběhla v červnu, a investorům se podařilo prodat dluhopisy v hodnotě téměř 1 miliardy Kč.

"Ve spolupráci s Českou spořitelnou jsme připravili atraktivní investiční nástroj, který ve srovnání s dalšími nabídkami na trhu byl pro investory zajímavý zejména tím, že se jedná o zajištěné dluhopisy - tedy de facto o investici bez rizika. Díky tomu zájem investorů vysoce předčil veškerá očekávání", dodává Petr Kohoutek.

RegioJet začal aktuálně již naplňovat investiční plány na pořízení dalších vozů. V těchto dnech převzal od německých drah (DB) 18 lehátkových vozů, kterými hodlá v co nejkratší době posílit své vytížené noční vlaky na trase Praha - Košice a zpět. Jedná se o klimatizované vozy pro rychlost až 200 km/hod s uzavřeným systémem toalet a vhodným interiérem, které vyžadují jen minimální úpravy pro to, aby mohly být co nejdříve nasazeny do provozu na nočních spojích.

V následujících týdnech po provedení nezbytných úprav na pořízených vozech by tak noční spoje RJ1020/1021 Praha - Košice a zpět měly začít jezdit pravidelně v soupravách sestavených až z 18 vozů a nabídnout výrazně vyšší kapacitu až na hranici 1000 cestujících na jeden vlak pro uspokojení rostoucí poptávky po přepravě.

Za tímto účelem rozšířil RegioJet lokomotivní park také o další lokomotivu Siemens Vectron, která je zapotřebí pro bezproblémovou vozbu 18 vozových souprav po sklonově náročné trati zejména v oblasti slovenské Štrby či jablunkovského průsmyku.

Část z nově pořízených vozů je také plně uzpůsobena pro přepravu cestujících na invalidním vozíku - mají širší nástupní dveře a chodbičku, speciální kupé pro přepravu vozíčkářů a také prostornou toaletu plně vybavenou pro vozíčkáře.

Kromě toho RegioJet pořizuje do svého vozového parku další vozidla. Aktuálně běží například doručování druhé série nových vozů Astra s interiérem vybaveným individuálními obrazovkami v sedačkách s tím, že do konce roku by měl RegioJet celkem provozovat až 26 těchto vozů.
Autor: Ing. Aleš Ondrůj

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Pátek 17.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »