InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Klasické předváděcí akce jsou stále na ústupu

24.02.2019
Česká obchodní inspekce dlouhodobě monitoruje konání předváděcích akcí. V posledních letech zaznamenala, že jejich počty klesají. V roce 2016 zjistila porušení zákonů u 76 procent kontrol a v roce 2018 to bylo pouze u 27 procent kontrol. Organizátoři předváděcích akcí nejčastěji a opakovaně porušují zákonem stanovenou oznamovací povinnost.
Ilustrační snímek | Foto: coi.cz
"Výsledky kontrol potvrzují, že konání klasických předváděcích akcí je na ústupu. Nekalé a agresivní praktiky šmejdů se však přesouvají do internetového obchodování, na sociální sítě nebo do oblasti nabídky a nákupu energií. Přestože ČOI zaznamenala v počtu konání předváděcích akcí výrazný pokles, bude i nadále v těchto kontrolách pokračovat," říká ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce uskutečnila v roce 2018 celkem 73 kontrol. Vedle odhalování nekalých a agresivních obchodních praktik kontrolovala ČOI také plnění oznamovací povinnosti, dodržování zákazu přijetí platby za výrobek nebo služby před uplynutím 7 denní lhůty od uzavření smlouvy. Z celkového počtu provedených kontrol bylo zjištěno porušení právních předpisů při 20 kontrolách, tj. 27,4 %.

Počet tradičních předváděcích akcí klesá. To je patrné i z počtu podání spotřebitelů. Česká obchodní inspekce v roce 2016 obdržela 281 podání a v roce 2018 jich bylo 28.

Zjištěné nedostatky
K porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, došlo ve 37 případech:

- v 11 případech se jednalo o porušování zákonem stanovených oznamovacích povinností v souvislosti s konáním akce (§ 20 odst. 1)
- v 9 případech došlo k porušení ustanovení, které ukládá organizátorům předváděcích akcí oznámit ČOI pořádání akce 10 pracovních dní před jejím konáním (§ 20 odst. 3)
- v 6 případech pozvání na předváděcí akce neobsahovala některé z povinných údajů, jako časový harmonogram, identifikaci nabízených či propagovaných výrobků a jejich cenu, tj. cenu bez zohlednění případných slev individuálně sjednaných se spotřebitelem na organizované akci, také byly zjištěny i případy, kdy nebylo uvedeno ani jméno, sídlo a identifikační číslo osoby, která akci pořádala (§ 20a)

V 1 případě porušili prodávající zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole, tím, že nesplnili uložená opatření.

Uložená opatření a sankce
ČOI uložila v roce 2018 celkem 15 pokut v celkové hodnotě 4 740 000 Kč, což je o 17 424 000 Kč méně než v roce 2017 (22 164 000 Kč).

Nejvyšší pokuty, které nabyly v roce 2018 právní moci za předváděcí akce, byly uloženy v celkové výši 2 000 000 Kč společnosti Exen trade s.r.o., mimo jiné i za užití nekalých obchodních praktik a uvedení nepravdivých údajů při oznámení konání předváděcí akce. Dále se jednalo o společnost WORM s.r.o., které byly uloženy pokuty v celkové výši 1 500 000 Kč. Třetí nejvyšší pokuta v celkové výši 500 000 Kč byla uložena společnosti BNM-MEDICAL CZECH SE, s.r.o.

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Pátek 17.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »