InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Evropský parlament schválil reformu trhu s elektřinou

12.04.2024
Europoslanci ve čtvrtek přijali reformu, která má stabilizovat, zlevnit a udržitelnější trh s elektřinou v Evropské unii. Právní předpisy, které byly již předběžně dohodnuty s Radou, byly schváleny 433 hlasy pro nařízení (140 bylo proti a 15 se zdrželo hlasování) a 473 hlasy pro směrnici (80 bylo proti a 27 se zdrželo hlasování). Kromě reformy trhu s elektřinou europoslanci schválili rovněž i reformy pro udržitelnější a odolnější trh s plynem.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Cílem těchto právních předpisů je chránit spotřebitele před kolísáním cen. Poslanci zajistili, že spotřebitelé budou mít právo na přístup ke smlouvám s fixní cenou nebo s dynamickým určováním ceny a obdrží důležité informace o službách, k jejichž užívání se zaváží. Dodavatelé nebudou moci jednostranně měnit podmínky smlouvy.

Poslanci také zajistili, aby členské státy mohly zakázat dodavatelům přerušit dodávky elektřiny zranitelným zákazníkům, a to i během sporů mezi dodavateli a zákazníky.

Právní předpisy stanoví takzvané "rozdílové smlouvy" nebo obdobné systémy se stejným účinkem, které mají podpořit investice do energie. V rámci rozdílové smlouvy veřejný orgán poskytne kompenzace výrobci energie, pokud tržní ceny příliš prudce klesnou. Naopak od výrobců inkasuje platby, pokud jsou ceny příliš vysoké. Využití rozdílových smluv bude povoleno u všech investic do nové výroby elektřiny, ať už z obnovitelných zdrojů nebo z jaderné energie.

Text stanoví mechanismus pro vyhlášení krize cen energie. V situaci velmi vysokých cen a za určitých podmínek může EU vyhlásit regionální nebo celoevropskou cenovou krizi elektřiny, což členským státům umožní přijmout dočasná opatření ke stanovení cen elektřiny pro malé a střední podniky a energeticky náročné průmyslové spotřebitele.

"Tato reforma při vytváření trhu s elektřinou klade důraz na občany. Text obsahuje opatření na ochranu občanů, zejména těch nejzranitelnějších, a na urychlení zavádění obnovitelných zdrojů energie. Parlament učinil krok vpřed v demokratizaci energetiky a vytvořil koncepci trhu, která reaguje na selhání odhalená energetickou krizí. Všichni spotřebitelé, včetně mikropodniků a malých a středních podniků, budou mít přístup k dlouhodobě dostupným a stabilním cenám," uvedl zpravodaj Nicolás González Casares .

Aby vstoupil v platnost, musí právní předpis po schválení Parlamentem formálně přijmout také Rada.

Ceny energií rostou od poloviny roku 2021, zpočátku v souvislosti s hospodářským oživením po pandemii covid-19. V únoru 2022 však ceny energií prudce vzrostly v důsledku problémů s dodávkami plynu během války Ruska proti Ukrajině. Vysoké ceny plynu měly bezprostřední dopad na ceny elektřiny, neboť ty jsou vzájemně propojeny v rámci systému založeném na žebříčku nabídkových cen, kdy nejdražší zdroj energie (obvykle na bázi fosilních paliv) určuje celkovou cenu elektřiny.

Europoslanci během svého dnešního zasedání v Bruselu podpořili rovněž plány na usnadnění zavádění obnovitelných a nízkouhlíkových plynů, včetně vodíku, na trh s plynem v Evropské unii. Cílem schválené směrnice a nařízení je dekarbonizace energetického odvětví EU a posílení výroby.

Zdroj: Evropský parlament

Další články z rubriky Ekonomika

Konference Hospodářské komory a České asociace umělé inteligence ukáže firmám, jak používat AI

Praktické ukázky využití v podnicích, konzultační zónu a workshopy, na kterých si zástupci firem vyzkouší AI nástroje, chystají Hospodářská komora a Česká asociace umělé inteligence. Na konferenci AI inspiration v pražském Cubexu na konci května ...

První investiční VC fond z Národního plánu obnovy ČR bude spravovat Tensor Ventures

Investiční společnost Tensor Ventures byla vybrána jako správce prvního fondu rizikového kapitálu (VC), který bude financován z Národního plánu obnovy ...

ČSOB Index očekávání firem: Optimismus podnikatelů a firem roste, chuť investovat je nejvyšší od roku 2019

Nálada malých a středních firem a podnikatelů se mění k lepšímu. Největší posun od podzimu nastal v investiční aktivitě, která je na nejvyšší úrovni z ...

Výzva všem samosprávám: Vypravte se na URBIS pro know-how, dobrou praxi i kontakty

Brno - Už 4. června 2024 otevře své brány brněnský URBIS. Letošní ročník nabídne v Česku doposud nevídaný třídenní program s účastí ministrů, předních ...

AMSP: Vyzkoušejte si Akademii podnikání České spořitelny

Máte hlavu plnou nápadů a snů a nechybí vám ambice je realizovat? Svého podnikavého ducha můžete ze řetězu pustit třeba právě teď! V Akademii podnikán ...

Doporučujeme



Sobota 18.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »