InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Česko se prezentovalo na největším dánském veletrhu Ferie for Alle

04.03.2024
Vysoký počet rezervovaných zájezdů a ochota utrácet za letní dovolenou víc než dřív. To jsou aktuální cestovatelské tendence Dánů. Do Česka jich loni přijelo 109 110 a v průměru zde strávili 3,84 dne. I to zaznělo na největším veletrhu cestovního ruchu v Dánsku Ferie for Alle (Dovolená pro každého), na kterém CzechTourism zajistil prezentaci Česka. Už 26. ročník této vyhledávané skandinávské akce letos navštívilo bezmála 56 tisíc lidí.
Foto: kr-ustecky.cz
Počet Dánů, kteří se rozhodli strávit dovolenou v Česku, byl loni druhý nejvyšší za posledních 10 let. Více jich bylo už jen v roce 2019, kdy ČR navštívilo 114 471 občanů Dánska.

"Rekordní čísla jsme v tomto ohledu zaznamenali také během loňských letních měsíců, kdy do České republiky dorazilo v průběhu tohoto ročního období o 20 % více Dánů než před covidem. Viditelným trendem v jejich dovolenkových preferencích je pak snaha prodloužit si léto. Což dokazuje fakt, že jich v loňském září přijelo do Česka v meziročním srovnání nejvíce od roku 2014," říká ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism František Reismüller a dodává: "Dánové cestují do Česka zpravidla letecky nebo autem. Jejich nejčastějším cílem je Praha, zhruba 30 % z nich pak míří do dalších regionů. V celkovém průměru se u nás zdrží 3,84 dne, přičemž v regionech se délka jejich pobytu pohybuje kolem 4-5 dnů."

Jak už zaznělo, Dánové (zejména v letních měsících) nejčastěji míří do Prahy. Ovšem v zimě, kdy chtějí v tuzemsku aktivně strávit dovolenou na českých horách, se situace mění a výrazně roste podíl regionů. Těmi nejnavštěvovanějšími jsou Královéhradecký, Ústecký, Karlovarský a Jihomoravský kraj.

Jednou z aktuálních tendencí cestovního ruchu je rostoucí obliba cestování vlakem. Jde o moderní udržitelný způsob dopravy, což je pro turismus ohleduplný vůči životnímu prostředí klíčové. A právě severské země v tomto ohledu udávají směr.

"S ohledem na stále aktuálnější téma udržitelného cestování a v návaznosti na přímé vlakové spojení mezi Prahou a Flensburgem, který se nachází na německo-dánské hranici, plánujeme i pro letošní rok aktivity propagující cestování tímto dopravním prostředkem. Zároveň se v rámci podpory udržitelnosti zaměříme na propagaci pěší a cyklo turistiky prostřednictvím press tripů pro největší dánská média i advetoriálů. Budeme se věnovat též propagaci golfu, který se Skandinávci dlouhodobě komunikujeme," doplňuje ředitelka zahraničního zastoupení CzechTourism pro Skandinávii a Finsko Lucie Vallin.

Pro lákání turistů z Dánska do Česka je klíčový právě Ferie for Alle, který proběhl koncem února v dánském MCH Messecenter Herningu. Na letošním ročníku se ve 13 výstavních halách příchozím prezentovalo téměř 580 vystavovatelů. Jednotlivé sekce byly tematicky rozděleny do pěti kategorií: Camping/karavany, Golf, Dánsko (DCR), Outdoor a zahraniční dovolená. Pro návštěvníky byl připraven bohatý doprovodný program. O tom, že bylo z čeho vybírat, svědčí i velmi vysoké počty prodaných pobytů a zájezdů. Z nepřeberné nabídky mohli lidé vybírat a čerpat inspiraci, jak strávit dovolenou. Velmi vysoké prodeje a spokojenost s tržbami potvrzují např. Bravo Tours, ale i další významní touroperátoři.

Svůj stánek měla na místě i Česká republika. Kromě zástupců CzechTourism u něj byli návštěvníkům k dispozici reprezentanti Hotelu Aquapark Špindlerův Mlýn, města Brno, Centrály cestovního ruchu - Jižní Morava, Karlovarského a Ústeckého kraje. Atraktivitu českého pointu po celou dobu konání veletrhu podpořila též ochutnávka karlovarských oplatků a piva z žateckého chmelu, kterou uspořádal Chrám Chmele a Piva.

Zdroj: CzechTourism

Další články z rubriky Ekonomika

Konference Hospodářské komory a České asociace umělé inteligence ukáže firmám, jak používat AI

Praktické ukázky využití v podnicích, konzultační zónu a workshopy, na kterých si zástupci firem vyzkouší AI nástroje, chystají Hospodářská komora a Česká asociace umělé inteligence. Na konferenci AI inspiration v pražském Cubexu na konci května ...

První investiční VC fond z Národního plánu obnovy ČR bude spravovat Tensor Ventures

Investiční společnost Tensor Ventures byla vybrána jako správce prvního fondu rizikového kapitálu (VC), který bude financován z Národního plánu obnovy ...

ČSOB Index očekávání firem: Optimismus podnikatelů a firem roste, chuť investovat je nejvyšší od roku 2019

Nálada malých a středních firem a podnikatelů se mění k lepšímu. Největší posun od podzimu nastal v investiční aktivitě, která je na nejvyšší úrovni z ...

Výzva všem samosprávám: Vypravte se na URBIS pro know-how, dobrou praxi i kontakty

Brno - Už 4. června 2024 otevře své brány brněnský URBIS. Letošní ročník nabídne v Česku doposud nevídaný třídenní program s účastí ministrů, předních ...

AMSP: Vyzkoušejte si Akademii podnikání České spořitelny

Máte hlavu plnou nápadů a snů a nechybí vám ambice je realizovat? Svého podnikavého ducha můžete ze řetězu pustit třeba právě teď! V Akademii podnikán ...

Doporučujeme



Sobota 18.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »