Čtvrtek 25.4.2024
InfoDnes.cz »

Přehled tisku

» Hlavní přehled » Lidovky.cz
Lidovky.cz Zdroj: Lidovky.cz |

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. 4. 2024 | Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v Arcibiskupském paláci na Hradčanech představena kniha Spiknutí o okolnostech hospitalizace bývalého prezidenta Miloše Zemana v roce 2021. O pronájmu neměl Graubner potřebné informace, stojí v prohlášení České biskupské konference na jejím webu. Prohlášení na svých stránkách zveřejnilo i pražské arcibiskupství.

Karafiátová revoluce v Portugalsku. Do jisté míry byla předobrazem naší Sametové

24. 4. 2024 | Karafiát je jednak název květiny a jednak příjmení autora Broučků, knížky, která mne (diplomaticky vyjádřeno) nenadchla již v roběcím věku. A karafiáty se povinně dávaly soudružkám učitelkám na MDŽ, jakož i mimo školní prostředí také kdykoliv jindy všem jiným soudružkám a dokonce i kovaným soudruhům, neboť rudá barva jejich květů byla v komunistické mytologii symbolem proletářské krve vycezené v boji za tzv. světlejší zítřky. ...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. 4. 2024 | Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly Spojené státy. Podle agentury AP Ukrajinci jimi minulý týden bombardovali ruské vojenské letiště na Krymu a v noci na středu i ruské síly v jiné okupované oblasti. Poslední schválený balík vojenské pomoci může dle expertů odvrátit porážku Ukrajiny, vítězství jí však zatím nezajistí.

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. 4. 2024 | Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na posilování klíčové energetické infrastruktury a investuje do ní miliardy švédských korun. Příkladem je osud plynové elektrárny v Malmö, která je už v roce 2016 odstavena z provozu. Kvůli válce na Ukrajině se však aktuálně pracuje na jejím opětovném zprovoznění.

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. 4. 2024 | Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci odsoudili poslanci Evropského parlamentu (EP). Poslední usnesení v tomto volebním období, v němž poslanci hodnotili stav demokracie a dodržování hodnot právního státu v Maďarsku, přineslo několik závažných pochyb. EP se například obává, že Maďarsko nebude schopné předsedat Radě EU.

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. 4. 2024 | Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její majitelé musí vytáhnout do soudního sporu, v němž bude středobodem rozpor s ústavou, nebo své miliardové dítko prodat. Zájemců je řada, vévodí jim bývalý ministr financí jmenovaný Donaldem Trumpem i videoherní magnát, který kryl sexuální obtěžování.

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. 4. 2024 | Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon uvolňující dodatečných 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny a zemí v regionu. Dokument zároveň uzákonil další výdaje ve výši přes 30 miliard dolarů na podporu Izraele, asijských partnerů či na humanitární pomoc ve světě a potvrdil přijetí opatření, které by teoreticky mohlo příští rok vést k zákazu sociální sítě TikTok ve Spojených státech. ...

EU přísněji zakročí proti praní špinavých peněz, vzniká nový kontrolní úřad

24. 4. 2024 | Europoslanci schválili přísnější pravidla boje proti praní špinavých peněz a proti financování terorismu. Mimo jiné stanovují maximální limit platby v hotovosti v celé EU ve výši 10 tisíc eur (zhruba 252 tisíc korun). Na nejrizikovější subjekty bude dohlížet nová unijní agentura, Úřad EU pro boj proti praní špinavých peněz (AMLA), který bude sídlit ve Frankfurtu nad Mohanem.

Na Knížecím stolci. Jak zrušení turistické cesty ilustruje pohyb dějin

24. 4. 2024 | Byli jste někdy na Knížecím stolci? Je to vysoká šumavská hora (1236 m), přitom neleží v pohraničním hřebenu, ale ve vnitrozemí. Byla tedy mimo uzavřené hraniční pásmo? Byla, leč stejně zůstávala nepřístupná, neboť spadá do vojenského prostoru Boletice. Dalo se na ni jít až od roku 2012 o víkendech. Ale s tím je teď konec.

Lidovci znovu pokárali Cyrila Svobodu, ale vyhazov ze strany se nekoná

24. 4. 2024 | Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších politiků, bývalého šéfa strany a exministra zahraničí Cyrila Svobodu, míří pomalu do vytracena. Širší vedení strany, celostátní výbor KDU-ČSL, ho jen znovu pokáralo, ale žádné vylučování se nekoná.

Pravý důvod konce hlavní hygieničky? Podle expertů Svrčinová podcenila nemoc, která zaplavila Česko

24. 4. 2024 | Hlavní hygienička Pavla Svrčinová končí. Vláda ji ve středu odvolala, podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba to bylo na její žádost. V kuloárech se ale spekuluje o tom, že ji z funkce smetl černý kašel. Svrčinová podle epidemiologů svou úlohu nezvládla.

Kurýři preferují flexibilitu. Tu ale ohrožuje nová evropská legislativa

24. 4. 2024 | Pokud nová evropská legislativa omezí flexibilitu, kurýři a partnerští řidiči taxislužby raději skončí. Takové resumé padlo na středečním kulatém stole Digitální platformy – budoucnost nejen pro služby, který proběhl ve středu na půdě Poslanecké sněmovny. Pro pracující společností jako Rohlík.cz, Foodora či Wolt je totiž nepředstavitelné, že by jim stát reguloval pracovní dobu.

Armádní IT expert „Koňák“ skončil. Z generálního štábu odchází vlivný plukovník, který je v hledáčku policie

24. 4. 2024 | Roky patřil mezi nejdůležitější důstojníky na Generálním štábu Armády ČR. Měl přehled o nejutajovanějších IT systémech používaných Českem, ale i NATO. V dubnu však ve funkci skončil. A to jen krátce po loňské razii detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří přišli sbírat možné důkazy i do jeho kanceláře.

Rozpory uvnitř Kongresu USA kvůli pomoci Ukrajině. Co způsobilo obrat v názoru amerických republikánů?

24. 4. 2024 | Hlasování o americké vojenské pomoci pro Ukrajinu, kterou již schválil i Senát, odhalilo hluboké rozpory mezi izolacionisty a globalisty v Republikánské straně i trvající velký vliv exprezidenta Trumpa.

Vyhazov a odchod. Zákoník práce zajišťuje jistoty všem

24. 4. 2024 | Část zaměstnavatelů chce zavést propouštění bez důvodu. Podporuje je v tom vládní ODS, která hodlá tento návrh protlačit i proti vůli svých koaličních partnerů. Zdůvodňuje to mimo jiné tím, že je u nás pracovní právo vychýleno ve prospěch zaměstnanců. Je to pravda?

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. 4. 2024 | Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. To je poslední město tohoto úzkého pobřežního pásu, které ve válce dosud zůstalo ušetřeno pozemní ofenzivy.

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

24. 4. 2024 | Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se nikdo nezranil. Podle policie jednadvacetiletý student školy vyhrožoval jedné ze svých spolužaček zabitím jejích dvou blízkých lidí. Policisté nenašli u muže žádnou zbraň. Případ vyšetřují kvůli podezření ze spáchání nebezpečného vyhrožování a výtržnictví.

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. 4. 2024 | Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují podezření, že poslanec dostával platby z Ruska. Jedná se o nahrávky, ve kterých si stěžuje, že část peněz dostal v 200eurových bankovkách, kterých se bude těžko zbavovat. Mnoho obchodů je totiž kvůli bezpečnosti nepřijímá.

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. 4. 2024 | Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za korupci. Podle soudu pomáhal známým s daňovými podvody, za což přijímal různé dárky. Případ se vleče dlouhých jedenáct let.

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. 4. 2024 | Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala faktická segregace romských dětí ve vzdělávání a zlepšení práv se nedočkaly ani sexuální menšiny. Ve výroční zprávě to uvádí organizace Amnesty International. Ta Česku vytýká i zastaralý zákon o přístupu k interrupcím a vývoz zbraní do Izraele či Saúdské Arábie.

Zdroj: Lidovky.cz - https://lidovky.cz
22:11:11 | 24.04.2024



Počasí v ČR
Počasí v regionech »
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Ceny paliva v regionu
Ceny v dalších regionech »








Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD