InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Poznejte nejlepší whisky

10.06.2023
Nápoj, který si muži vychutnávají v pánském klubu. Sklenka karamelově zbarvené, avšak krystalicky transparentní tekutiny, chutná s doutníkem. Dnes vám ji do baňatější sklenky nalijí i v barber shopech. Ale i dámám chutná whisky. Nebo whiskey?
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Jak se pozná kvalitní whisky?


Pro mnohé je to stále záhada. Tento nápoj je destilovaný z obilnin, jež musí zrát v dřevěných sudech nejméně tři roky. Původ hledejme ve Skotsku, odkud pochází nejznámější nápoje tohoto typu, a ty se píší whisky, často se pojí i výrazy skotská whisky. A to se dříve dělo i v případech, kdy se kvalitní whisky dělala v jiných zemích. V letech 1988 a 1990 však došlo k ustanovením, že skotská whisky je název pouze pro produkt. Kde se tedy napijeme whiskey? V Irsku či USA, kde se produkují destiláty na stejné bázi, takže existují irská a americká verze.

Nejlepší whisky? Obilí, které dlouho zraje


V prvním momentu vás nenapadne, že základem nejlepší whisky mohou být obilniny. Skotská whisky se produkuje právě ve Skotsku, tvoří se destilací z vody a ječmenného sladu. K němu samotnému se mohou přidávat jen další obilniny. Když nápoj kvasí, využívají se pouze kvasinky, nesmí se přidat jakékoli enzymy. Samotný destilát musí mít méně než 94,8 % alkoholu, aby nápoji zůstala chuť původních surovin. Jak jsme zmínili, destilát dále musí zrát nejméně tři roky, a to v dubových sudech. Produkt se stáčí o minimální síle 40 % alkoholu, do výsledného produktu se nesmí přidat nic jiného než voda a ještě karamel, aby kvalitní whisky získala barvu.

Whisky podle chuti - druhy


Existuje mnoho druhů whisky. Například sladová. Ta nesmí obsahovat jinou obilninu než ječmenný slad, který vzniká namočením obilí. To začne klíčit, v určitý moment se proces přeruší vysušením. Když totiž obilí klíčí, aktivují se enzymy, které štěpí škrob na jednoduché cukry. To jsou kvasinky, jež umí oproti škrobu fermentovat. Sladová whisky se navíc musí vyrábět jedině metodou kotlíkové destilace, jelikož ta stojí za bohatší chutí nápoje. Single malt whisky je pak sladová whisky pocházející z jedné palírny. Single cask whisky se zase stáčí pouze z jednoho sudu. Obilná whisky se pak vyrábí z pšenice či kukuřice, k níž se přidává malé množství sladu. Právě tento typ whisky je levnější, ovšem relativně silný. Pak existují i různá specifika. Například kouřová nebo nakouřená whisky je tvořena ze sladu sušícího se v kouři hořící rašeliny, a ten tak získá specifické, zemité aroma s akcentem ohně, popela a jódu.

Míchaná whisky je klasika


Pro vaši představu, ve Skotsku existuje mnoho palíren, které vyrábí sladovou whisky, producenty obilné whisky bychom napočítali na prstech dvou rukou. A víte, jaká je nejčastější whisky? Více než 90 % trhu tvoří míchaná whisky, již znáte také pod anglickým pojmem blended whisky. Kořeny tohoto nápoje nejsou vlastně příliš hluboké, začala se stáčet v 19. století. Tehdy byla vyloženě čistá, sladová whisky brána za až moc silnou a nekvalitní. Obchodníci proto tento surový základ začali různě míchat, aby nápoj zákazníkům zachutnal. Arthur Bell, což byl jeden ze slavných míchačů, ve 40. letech 19. století poznamenal, že několik smíchaných whisky může potěšit víc lidí než jedna sklenka nesmíchaná. V této sféře se nebraly ohledy na jasnou recepturu. Zatímco výše jsme si představili, že u každého typu se musely využívat jasně dané ingredience, u míchaných variací bylo jedno, jestli se dají dohromady sladové a obilné verze whisky.

Nejdražší whisky vás ohromí


Jaké znáte whisky? Johnnie Walker, Chivas Regal, Ballantine’s...? Tyto populární nápoje právě patří mezi míchané variace. Kdysi zcela zdatně porazily čisté whisky, jež se musely stáhnout na okraj nabídky. Ke změně došlo v 70. letech 20. století, kdy palírna Glenfiddich začala vyvážet skotské lahve do Anglie, posléze i do zahraničí. Konkurence činila ty samé kroky, a dnes si můžete koupit ryze čisté nápoje. Míchané variace jsou však stále populární. Na druhou stranu, menší produkce dodává každé lahvi jistý punc výjimečnosti, proto není divu, že v žebříčcích nejdražších whisky vedou čisté variace. Jí je i single malt whisky Macallan 1926 Fine & Rare, která byla destilována v roce 1926 a stáčena do 40 lahví. Mimochodem, zrála v sudu v roce 1986. Pouze 14 lahví z této linie bylo opatřeno klasickou etiketou Fine & Rare, zbytek produkce se stal uměleckými edicemi. Nejdražší láhev s etiketou Fine & Rare byla vydražena za v přepočtu ohromujících 42 milionů korun. Umíte si představit, kolik by stálo, kdybyste si chtěli jen cucnout?

Kvalitní whisky, to je moje gusto. S čím chutná?


Míchaná whisky může mít asi až 50 sladových a několik málo obilných druhů. Platí, jako u vína, čím starší tím lepší? U whisky to je složitější. Pokud je na ní uvedeno stáří, jde o údaj nejmladšího druhu whisky, která ve směsi je. A když jsme nakousli víno, u něj víme, s čím asi chutná. Ovšem whisky? Je pravda, že jde o nápoj spíš mužů, kteří si jej vychutnají v čisté podobě, nebo chuť nápoje doladí klasický doutník. Zejména dámy však ocení tip. Víte, že whisky chutná s čokoládou? Zkuste si vzít kostičku spíš hořké, kvalitní čokolády, ochutnejte a zapijte douškem whisky. Chuť sladkého s hořkostí se skvěle doplňují jako dva protiklady. Inu, i zde platí, že opaky se přitahují. Pokud chcete takto otestovat whisky i vy, určitě vás zaujme alkomagazín AlkoTip, kde najdete velký výběr těchto specifických nápojů. Na své si přijdou znalci, ale i ti, kteří svět těchto skotských nápojů teprve poznávají.

Autor: Pl

Další články z rubriky Rady a tipy

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »