InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Jak zjistíte, kolik krmiva máte svému psovi dávat?

25.05.2023
Příliš mnoho nebo příliš málo krmiva může vést k různým zdravotním problémům a ovlivnit délku života vašeho psa. V tomto článku se budeme zabývat faktory, které ovlivňují ideální množství krmiva pro vašeho psa, druhy krmiva pro psy a jejich nutriční hodnotou a způsobem výpočtu ideálního množství krmiva pro vašeho psa.
Ilustrační snímek | Zdroj: Mat Coulton/Pixabay.com

Důležitost krmení psa správným množstvím krmiva pro psy


Krmení psa správným množstvím krmiva má zásadní význam pro zdraví a pohodu psa. Překrmování psa může vést k obezitě, která může způsobit různé zdravotní problémy, jako jsou bolesti kloubů, cukrovka a srdeční choroby. Na druhou stranu nedostatečné krmení psa může vést k podvýživě, která může způsobit slabost, letargii a oslabení imunitního systému.

Abyste se ujistili, že váš pes dostává správné množství potravy, je důležité zvážit různé faktory, které mohou ovlivnit jeho nutriční požadavky.

Faktory ovlivňující ideální množství krmiva pro vašeho psa


Existuje několik faktorů, které mohou ovlivnit ideální množství krmiva pro vašeho psa, například věk, plemeno, hmotnost, úroveň aktivity a celkový zdravotní stav. Štěňata a mladší psi potřebují více krmiva než dospělí psi, protože potřebují více energie pro podporu svého růstu a vývoje. Větší plemena také vyžadují více krmiva než menší plemena, protože mají vyšší metabolismus a potřebují více energie k udržení své tělesné hmotnosti.

Důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je také úroveň aktivity vašeho psa. Aktivnější psi potřebují více krmiva než méně aktivní psi, protože potřebují více energie na podporu své fyzické aktivity. Psi se zdravotními potížemi, jako je cukrovka nebo onemocnění ledvin, mohou vyžadovat speciální dietu, kterou by vám měl předepsat veterinář po předchozím vyšetření.

Druhy krmiv pro psy a jejich výživová hodnota


Existuje několik typů krmiv pro psy, například suché krmivo - tedy granule pro psy, vlhké krmivo - konzervy a kapsičky pro psy - a poloměkké krmivo. Suché krmivo je nejběžnějším typem krmiva pro psy a obvykle se vyrábí s přídavkem obilovin. Má delší trvanlivost než vlhká krmiva a je obvykle levnější. Vlhká krmivo je naproti tomu dražší a má kratší trvanlivost, ale má vyšší obsah vlhkosti, což může být výhodné pro psy, kteří nepijí dostatek vody.

Poloměkké krmivo je druh krmiva pro psy, které má žvýkací konzistenci a je vlhčí než suché krmivo, ale méně než vlhké krmivo. Bývá dražší než suché krmivo a není tak široce dostupné. Při výběru krmiva pro psy se vyplatí sledovat jeho nutriční hodnotu. Hledejte krmivo pro psy, které obsahuje kvalitní bílkoviny, sacharidy a tuky, protože ty jsou pro zdraví a pohodu psa nezbytné.

Poznejte nutriční potřeby svého psa


Pro určení ideálního množství krmiva pro vašeho psa je důležité znát jeho nutriční potřeby. Psi potřebují vyváženou stravu, která obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny a minerální látky. Kvalitní krmivo pro psy by mělo obsahovat všechny základní živiny, které váš pes potřebuje, aby byl zdravý a v dobré kondici.

Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a vývoj vašeho psa a pro udržení svalové hmoty. Sacharidy dodávají psovi energii a podporují zdraví trávicího traktu. Důležité jsou také tuky, které dodávají psovi energii a podporují zdraví jeho srsti a kůže. Vitamíny a minerály jsou nezbytné pro celkové zdraví a pohodu vašeho psa.

Odměřování krmiva pro vašeho psa


Pro výpočet ideálního množství krmiva pro vašeho psa můžete použít jednoduchý vzorec založený na hmotnosti a úrovni aktivity vašeho psa. Tento vzorec najdete na internetu. Jakmile určíte ideální množství krmiva pro svého psa, je důležité mu krmivo odměřit, abyste se ujistili, že dostává správné množství. K odměření krmiva použijte odměrku nebo váhu a rozdělte ho do několika denních dávek. Vyhněte se volnému krmení psa, protože to může vést k přejídání a obezitě.

Úprava množství krmiva


Je důležité sledovat hmotnost psa a podle toho upravovat množství krmiva, které mu dáváte. Pokud váš pes přibírá na váze, možná budete muset snížit množství krmiva, které dostává. Pokud váš pes hubne nebo se vám zdá, že má stále hlad, možná budete muset zvýšit příjem potravy. Důležité je také upravit příjem krmiva podle úrovně aktivity vašeho psa a jeho celkového zdravotního stavu.

Výběr správného krmiva pro psy ve zverimexu


Chovatelské potřeby fera24.cz nabízí spousty krmiva pro psy, proto je důležité číst etikety a hledat kvalitní složení. Hledejte granule pro psy, které jako první složku obsahuje skutečné maso, a vyhněte se krmivu pro psy, které obsahuje plnidla, jako je kukuřice a pšenice. Vyhněte se krmivu pro psy, které obsahuje umělé konzervační látky, příchutě a barviva, protože mohou být škodlivé pro zdraví vašeho psa.

Nejčastější chyby, kterých se majitelé domácích zvířat dopouštějí při výběru krmiva pro psy


Jednou z nejčastějších chyb, kterých se majitelé domácích zvířat při výběru krmiva pro psy dopouštějí, je výběr značky pouze na základě ceny. Levnější krmivo pro psy je často vyrobeno z nekvalitních surovin a nemusí vašemu psovi poskytnout potřebné živiny. Další častou chybou je výběr krmiva pro psy na základě reklamy, například "zcela přírodní" nebo "bio". Tato tvrzení mohou být zavádějící, proto je důležité číst etikety a rozumět složení.

Závěrem lze říci, že krmení psa správným množstvím krmiva je pro jeho zdraví a pohodu zásadní. Zvažte faktory, které ovlivňují ideální množství krmiva pro vašeho psa, jako je věk, plemeno, hmotnost, úroveň aktivity a celkový zdravotní stav. Vyberte kvalitní krmivo pro psy, které obsahuje všechny základní živiny, které váš pes potřebuje, a odměřte množství krmiva, abyste zajistili, že dostává správné množství. Sledujte hmotnost svého psa a podle toho upravujte příjem krmiva a vyvarujte se nejčastějších chyb, kterých se majitelé domácích zvířat dopouštějí při výběru krmiva pro psy v obchodě se zvířaty. Dodržováním těchto rad můžete zajistit, že váš pes bude dostávat správné množství krmiva, aby byl zdravý a v dobré kondici.

Autor: Pl
Komerční sdělení: Pamlsky a sušené maso pro psy

Další články z rubriky Rady a tipy

Kde nakupovat sazenice a semena zeleniny?

Není nad vlastnoručně vypěstovanou zeleninu. Rajčata, papriky, okurky, kedlubny, zelí... Nejenže jsou cenově dostupnější, ale především mnohem chutnější a i zdravější. Pesticidy na zahrádkách dnes používá jen málokterý ...

Počet vloupání do firem postupem let roste. Jak ochránit svůj majetek?

Policejní statistiky mluví naprosto jasně - rok od roku se zvyšuje počet úspěšných vloupání do rodinných domů i firem. Přesně proto musíte nějakým způ ...

Výhody hraní za české koruny na online kasinech

České koruny představují pro hráče vždy určitou preferenci, a to pro své mnohé výhody, které hráčům online kasin poskytují. Jednoduché vklady a přehle ...

Velikonoční slevy lákají na vajíčka i jarní výprodeje, ale kde je hranice?

Velikonoce tradičně patří mezi svátky, které se u obchodníků těší značné oblibě. Zákazníky se přitom nesnaží nalákat jen na vajíčka a čokoládové zajíč ...

Kde uspořádat firemní akci? My máme jasno!

Firemní teambuilding, konference, školení, setkání pro zákazníky, ale také svatba či jakákoliv jiná výjimečná událost. Všechny tyto akce mají jedno sp ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »