InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Česká podnikatelská delegace bude usilovat o nové obchodní kontakty v Saúdské Arábii a Iráku

23.05.2023
Hospodářská komora České republiky organizuje ve dnech 23. až 25. května dvě podnikatelská fóra a několik obchodních jednání, která proběhnou u příležitosti pracovní cesty ministra zahraničních věcí Jana Lipavského v Saúdské Arábii a Iráku. Podnikatelskou delegaci do obou zemí povede někdejší diplomat ve službách České republiky, arabista a předseda Zahraniční sekce Hospodářské komory Ilja Mazánek.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Hospodářská komora v saúdskoarabském Rijádu připravuje návštěvu veletrhu cestovního ruchu Riyadh Travel Fair, na kterém letos vystavuje přes 300 subjektů z 55 zemí světa, a to včetně České republiky. Ve středu organizuje podnikatelské fórum a dvoustranná jednání saúdských a českých firem. Česko-irácké podnikatelské fórum se uskuteční ve čtvrtek 25. května v iráckém hlavním městě Bagdádu.

Patnáctičlennou podnikatelskou delegaci budou tvořit firmy působící v oblastech obranného průmyslu, petrochemického průmyslu, lázeňství, informačních technologií, hudebního průmyslu nebo stavebnictví. Některé podniky se k delegaci připojí po vlastní ose.

V souhrnu je druhým největším obchodním partnerem Saúdské Arábie Evropská unie. Země je největší ekonomikou v regionu a zemí s druhými největšími zásobami ropy na světě. Disponuje ale i velkými zásobami dalších nerostných surovin, jejichž těžba se má stát jedním z pilířů ekonomiky. České firmy tak můžou reagovat na zvýšenou poptávku po důlních technologiích a technologickém transferu.

Saúdská Arábie dlouhodobě vynakládá na sektor obrany 6-8 % HDP. Země je také druhým největším dovozcem vojenské techniky na světě. Poptává systémy detekce a neutralizace dronů všech typů, stejně tak dronovou techniku sama nakupuje. Vláda plánuje významné rozšiřování místní letištní sítě a kapacity stávajících letišť.

Příležitosti skýtá také kovozpracovatelský průmysl, budování domácích průmyslových kapacit je jednou z priorit vládní strategie. Vysoká je poptávka po řešeních z oblasti ICT, zejména kybernetické bezpečnosti a přidružených služeb, kde mají české firmy dobrou pověst.

Saúdská populace by se měla rozrůst z dnešních 35 milionů až na 45 milionů v roce 2050. Do roku 2050 by se také měla zvýšit střední délka dožití ze 76,4 na 81,8 let. Vedle budování a rozšiřování zdravotnických zařízení se vláda proto zaměřuje na rozvoj domácího farmaceutického průmyslu. Saúdská Arábie má ambici stát se regionálním farmaceutickým hubem.

V Iráku českým firmám nabízejí řadu příležitostí projekty na rekonstrukci, výstavbu či modernizaci rozvodných sítí a elektráren. Země plánuje také investice do fotovoltaických elektráren.

Irák má zájem o spolupráci s českými firmami v oblasti filtrace a čištění vody, desalinizace, rozvodu a distribuce vody, vodních pump a technologií souvisejících s těmito oblastmi.

Také v Iráku má český obranný průmysl tradičně velmi dobrou pověst. České zbrojovky budou usilovat zejména o kontrakty na modernizaci a údržbu starší techniky, ale také na dodávky nových produktů, zejména dronů a protidronového vybavení.

Náklady spojené s organizací mise si stejně jako u kterékoli jiné cesty zajišťované Hospodářskou komorou hradí sami podnikatelé, tzn. včetně ubytování, podílejí se nákladech na místní transfery, pronájem konferenčních prostorů a jednacích místností.

Hospodářská komora připravuje také podnikatelskou misi do Izraele. Uskutečnit by se měla v termínu 18. až 21. června. Zaměřená bude na sektor ICT, lázeňství, zdravotnictví a vodohospodářství.

Zdroj: Hospodářská komora ČR

Další články z rubriky Ekonomika

Studie ÚZEI dala za pravdu Agrární komoře. Podpora zemědělců není efektivní a dochází k účelovému dělení podniků, aby dosáhly na vyšší dotace

Zavedení redistributivní platby, která měla podpořit malé zemědělské podniky na úkor velkých, se zvrtlo. Po loňském spuštění této speciální dotace se zvýšil o 24 procent počet žadatelů obhospodařujících výměru 100 až 150 hektarů, což je právě ...

Trendy v převodních cenách: kontroly přeprodávání reklamy a nehmotných aktiv

Finanční správa v roce 2023 provedla 570 kontrolních úkonů v oblasti cen sjednaných mezi spojenými osobami (tzv. transfer pricing). Výsledkem bylo zvý ...

Prezident Hospodářské komory Zajíček: Inflační období máme za sebou a českou ekonomiku letos čeká mírný růst

Po loňském roce, v kterém česká ekonomika procházela recesí, letos nastane obrat. Tuzemské hospodářství se navrátí k růstu, kdy HDP v reálném vyjádřen ...

Agrární komora: Chovy nosnic v klecích jsou na ústupu. Přibude bílých vajec

Opatřit si bílá vejce, která jdou snadno obarvit do pestrých jarních odstínů, na velikonoční nadílku pro koledníky bude do budoucna snazší. Čeští chov ...

ČNB vydává pamětní stříbrnou stokorunu s motivem Nejvyššího státního zastupitelství

Dne 27. března vychází první pamětní mince z nového cyklu České národní banky (ČNB) Instituce České republiky. Jde o stříbrnou stokorunu s motivem Nej ...

Doporučujeme



Čtvrtek 28.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »