InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Pozor! Státní podpora pro stavební spoření se sníží na 1000 Kč/rok

17.05.2023
Ministerstvo financí zveřejnilo na svém webu ozdravný balíček ke konsolidaci veřejných financí. Jeho součástí je také snížení státní podpory pro stavební spoření. Pojďme si shrnout nejdůležitější data a informace o redukci podpory pro stavební spoření. Dle posledních informací by měl začít platit od roku 2025.
Ilustrační snímek | Zdroj: depositphotos.com

Státní podpora pro stavební spoření klesne na 1000 Kč/rok


Státní podpora pro stavební spoření se sníží na 1000 korun ročně ze současné dvojnásobné částky. Změna se bude týkat nových i už existujících smluv. Počítá s tím vládní balíček pro konsolidaci veřejných financí. Úvěry ze stavebního spoření se budou poskytovat zejména na opatření pro snížení energetické náročnosti bydlení.

Stavební spoření dnes nabízejí stavební spořitelny 5 velkých bankovních skupin - České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, Monety Money Bank a Raiffeisenbank. Činnost stavebních spořitelen podléhá přísné regulaci. Peníze vkladatelů mohou investovat jen do úvěrů, které souvisejí s bydlením, a jsou tak z pohledu nesplácení bezpečnější než spotřebitelské úvěry. Přebytečné peníze mohou ukládat jen do bank, případně do nejbezpečnějších cenných papírů jako jsou státní dluhopisy.

MF uvádí, že stavební spoření v posledních letech ztratilo svou původní funkci. Lidé podle něj naspořené peníze používali pro jiné účely než pro vlastní bydlení. Kabinet zvažoval úplné zrušení státní podpory, nakonec rozhodl o jejím snížení na polovinu.

Asociace českých stavebních spořitelen podle předsedy Libora Vošického respektuje dohodu vládní koalice, která umožní občanům nadále využívat hlavní výhody produktu stavebního spoření, dále ho rozvíjet, a to i ve spolupráci s dalšími státními institucemi. Dobrou zprávou pro občany, kteří si spoří a čerpají půjčky ze stavebního spoření, je, že jim zůstanou zachovány výhody šestiletého stavebního spoření v kombinaci s výhodnými úvěry například na podporu energetických úspor domácností.

Michal Pupala místopředseda asociace českých stavebních spořitelen uvádí, že nový systém stavebního spoření spořitelnám umožní zjednodušit, inovovat a zpřístupnit levné úvěrové produkty většímu počtu zájemců, zrychlit přechod na udržitelné technologie, a domácnostem tak snížit náklady na energie. Současně asociace českých stavebních spořitelen pracuje na tom, aby se stavební spoření do budoucna stalo vstupenkou do světa dostupných dotací bez významné administrativní zátěže pro klienty.

Sjednaná úroková míra na spoření musí být pro klienta pevná po dobu šesti let spoření. Zároveň ve smlouvě musí být od začátku i pevný úrok, za který získá klient řádný úvěr - ten může být maximálně o 3 % vyšší, než je úrok na spoření.

Závěr - Necílená státní podpora v objemu 4 až 5 miliard Kč/rok


Stavební spořitelny dříve varovaly před tím, že zrušení státní podpory stavebního spoření by ohrozilo dostupnost úvěrů poskytovaných domácnostem. Stavební spořitelny poskytují úvěry z peněz, které u nich ukládají lidé, kteří si spoří. Je to rozdíl proti hypotečním úvěrům, na které si banky půjčují. V Česku v současnosti funguje 5 stavebních spořitelen. Loni poskytly úvěry za 56,7 miliardy korun. Stát vyplatil na podpoře stavebního spoření 4,33 miliardy korun.

Daniel Prokop sociolog a člen NERV uvádí, že nevýhodou státní podpory je její necílenost a že její velkou část si vezmou banky na velkých poplatcích.

Autor: Matěj Bajer
Komerční sdělení: Na Ossel.cz radí hned několik způsobů, jak nejrychleji zhodnotit peníze, všechny přitom vychází z vlastních zkušeností redaktorů.

Další články z rubriky Ekonomika

Česká vláda schválila regulaci trhu s kryptoaktivy včetně dohledu ČNB

Vláda včera schválila návrh zákona o digitálních financích, který předložilo Ministerstvo financí. Cílem zákona je implementace předpisů Evropské unie v oblasti digitálních financí, konkrétně nařízení DORA (Digital Operational Resilience Act) o ...

Díky jednotným podmínkám budou stavební výrobky na českém trhu bezpečnější a kvalitnější

Na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu schválila vláda návrh novely o stavebních výrobcích. Jejím cílem je zajistit, aby všechny stavební výrobky pr ...

CzechTourism: Památky v Česku patří mezi hlavní tahouny v rámci cestovního ruchu

V uplynulém roce navštívilo některou z kulturních památek v Česku 43 % cizinců a 36 % domácích cestovatelů. Nejčastěji navštěvovanými jsou hrady a zám ...

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny - do 2. května - mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového přiznání k daním z příjmů za loňský rok. Řada z nich ...

MPO: Modernizace české energetiky zásadně posílí pozici spotřebitelů na energetickém trhu

Úpravy zákona z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) přinesou výraznou modernizaci české energetiky a na to, aby všechny změny proběhly úspěšně ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »