InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

I v měsíci dubnu pokračoval pokles nezaměstnanosti, z evidence odešlo přes 43 tisíc lidí

11.05.2023
Úřad práce ČR evidoval k 30. 4. 2023 celkem 261 683 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 11 795 méně než v předchozím měsíci a o 18 025 více než loni. Podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně mírně poklesl o 0,1 p. b., meziročně o 0,3 p. b. vzrostl. Ke konci dubna činil 3,6 %. V mezinárodním srovnání byla míra nezaměstnanosti podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za březen) nejnižší v celé EU, a to 2,6 % (průměr EU 6,1 %).
Ilustrační snímek | Foto: MPSV
Nezaměstnanost se stále drží na relativně nízkých číslech. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance, převážně v dělnických a vysoce odborných profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících.

"Co se týká nízké nezaměstnanosti, držíme si stále nejlepší postavení v Evropě. To nám dodává určité sebevědomí, že má česká ekonomika pevné základy a je schopna čelit současným výzvám. Čísla ukazují, že z hlediska nezaměstnanosti je optimistický i výhled do budoucna," uvádí minstr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Do evidence ÚP ČR se v předchozím měsíci přihlásilo 31 800 lidí a naopak 43,6 tisíc osob (nejvyšší dubnový údaj za poslední čtyři roky) odešlo. Řada z nich našla uplatnění například v malo a velkoobchodu, inženýrském stavitelství, ve vzdělávání nebo v rostlinné a živočišné výrobě. Svou činnost obnovili i živnostníci, kteří přes zimu dočasně přerušili své podnikání.

"V plném proudu jsou už sezonní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, dále v zemědělství, zahradnictví, lesnictví či lázeňství. V dubnu také probíhají jarní úklidy veřejných prostranství v rámci veřejně prospěšných prací. Úřad práce ČR podporuje umístění zejména dlouhodobě či opakovaně nezaměstnaných uchazečů o zaměstnání ve městech a obcích formou příspěvků na mzdy pracovníků v této oblasti," shrnuje zastupující generální ředitel ÚP ČR Karel Trpkoš.

Pokud jde o výhled do dalších měsíců, nezaměstnanost by mohla ještě mírně klesat, protože energetickou krizi se daří stabilizovat. Přesto lze očekávat, že trh práce budou nadále ovlivňovat ekonomické a sociální změny, a také vývoj válečného konfliktu na Ukrajině.

Ukrajina


Podle dostupných zdrojů získalo v ČR od vypuknutí konfliktu do konce dubna 2023 práci celkem 238 942 osob z Ukrajiny pod dočasnou ochranou (zhruba ? - 164 047 - z nich tvoří ženy). Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci předchozího měsíce pracovalo na území ČR 93 326 osob z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce ve Středočeském (16 399 osob), Plzeňském (13 873 osob) a Jihomoravském kraji (9 624 osob). Nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě nebo jako obsluha stacionárních strojů a zařízení. V určitých oblastech tak zaměstnavatelé získali zaměstnance, které potřebovali..

Ke konci předchozího měsíce bylo v evidenci ÚP ČR celkem 17 457 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou (březen 17 720 osob). Podali žádosti o zaevidování jako zájemci (1 337 osob, březen 1 427 osob) nebo uchazeči (16 120 osob, březen 16 293 osob) o zaměstnání. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání pak tvořili 6,2 % (březen 6 %). Od vypuknutí krize na Ukrajině se do 30. 4. 2023 zaevidovalo na ÚP ČR celkem 39 748 (březen 38 107) osob s dočasnou ochranou.

Jednou z nejčastějších překážek pro výkon především kvalifikovaných profesí je jazyková bariéra. Úřad práce ČR proto nabízí cizincům mimo jiné pomoc s financováním kurzů českého jazyka. Kurz češtiny v rámci rekvalifikací dosud (od vypuknutí konfliktu na Ukrajině) zahájilo celkem 4 999 lidí. Jen v dubnu 2023 nastoupilo do kurzu 860 cizinců a 661 z nich ho už také úspěšně ukončilo. Vždy se jednalo o zvolenou rekvalifikaci. Pokud jde o kurzy odborné, probíhá jich méně. Důvodem je neznalost českého jazyka. Nejčastěji se jedná o kurzy pro svářeče a pracovníky v sociálních službách. ÚP ČR nabízí pomoc s financováním kurzů českého jazyka i zaměstnavatelům, u kterých občané Ukrajiny už pracují. A to prostřednictvím příspěvku v rámci projektu POVEZ II. Veškeré aktuální informace spadající v této souvislosti do agendy ÚP ČR jsou k dispozici na webových stránkách.




Zdroj: Úřad práce ČR

Další články z rubriky Domácí

Česká pošta opět varuje před podvodnými zprávami

Česká pošta v poslední době opět zaznamenala vlnu podvodů, při nichž je zneužito jméno České pošty a klientům jsou podsouvány nepravdivé informace o jejich zásilkách za účelem vymámit z nich přístupové údaje k jejich elektronickému ...

Z Kanady dorazila do Česka mimořádná dodávka vakcín proti černému kašli pro dospělé

Tato druhá mimořádná dodávka byla zajištěna po dohodě Ministerstva zdravotnictví se společností Sanofi z důvodu zvýšeného zájmu o očkování proti černé ...

Prezident USA Biden přijal Fialu v Bílém domě, jednali o strategické, obranné a ekonomické spolupráci

V Oválné pracovně v Bílém domě přijal v pondělí 15. dubna 2024 americký prezident Joe Biden předsedu vlády ČR Petra Fialu. Oba lídři spolu jednali zej ...

Dávky pro osoby se zdravotním postižením budou podle návrhu MPSV systémově sjednoceny pod ČSSZ

MPSV připravilo návrh zákona, jehož cílem je systémové sjednocení všech sociálních dávek podmíněných dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem pod hlav ...

VZP: Zájem o příspěvky láme rekordy. Za první kvartál dorazilo už 465 tisíc žádostí, o polovinu víc než vloni

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V p ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »