InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Bydlení

Pelety z Česka - jde o palivo budoucnosti?

24.04.2023
Víte, že se v České republice vyrábí miliony dřevěných pelet, které jsou výhodným palivem pro vytápění rodinných domů? V kombinaci s automatickým peletovým kotlem můžete využívat dostupný a komfortní způsob topení.
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock, OPOP
Tyto malé válečky se jednoduše vyrábějí slisováním dřevěných pilin a hoblin, které zůstanou na pilách při zpracování dřeva. Neobsahují chemická pojiva, lepidla ani znečišťující látky. Pelety jsou stejně jako dřevo obnovitelný zdroj energie, ale oproti němu mají několik dalších výhod. Usnadňují chod vytápění, snadno se s nimi manipuluje a už z výroby jsou připravené rovnou k nasypání do zásobníku kotle. Peletový kotel se o zbytek postará sám.

Pelet je dostatek


V České republice se v roce 2022 vyrobilo rekordní množství pelet - více než půl milionu tun. Zatím však čeští výrobci většinu své produkce vyvážejí do zahraničí, kde jsou automatické kotle na pelety velmi oblíbené. Jde především o Itálii, Německo nebo severské země.
5 hlavních předností pelet
- Umožňují automatické přikládání.
- Mají vysokou výhřevnost a dlouho hoří.
- Mají už z výroby optimální vlhkost.
- Jsou skladné a jednoduché na manipulaci.
- Při spalování nedochází k uvolňování škodlivin.

Automatický provoz kotle


Pelety mají jednotný tvar a velikost, což při jejich spalování v automatickém kotli umožňuje téměř bezobslužný provoz. Moderní kotle na pelety samy zajistí svůj provoz od zapálení ohně po uhašení.


Po naplnění zásobníku peletami mají majitelé na několik dnů vystaráno, protože kotel si automaticky dopravuje palivo k hořáku podle požadované teploty. V závislosti na velikosti zásobníku a výkonu může kotel na pelety fungovat zcela samostatně až pět dnů. Poté stačí zásobník znovu naplnit.

Kotel připojený na wi-fi


Kotel můžete ovládat pomocí dotykového displeje, ale také přes aplikaci v telefonu. "U kotlů na pelety Biopel mini můžete využívat vzdálený přístup prostřednictvím internetu. Jednoduše zapnete vytápění nebo změníte požadovanou teplotu kliknutím v aplikaci," upřesňuje Ing. Roman Boczek z firmy OPOP.
Kromě toho umí kotel spolupracovat s čidlem venkovní teploty. Tak udržuje požadované klima uvnitř domu i při změně počasí.

Proč vsadit na vytápění peletami?




- Obnovitelný zdroj energie zpracovaný v České republice
Pelety jsou dostupné bez závislosti na světových burzách nebo dovozu ze zahraničí. Podle potřeby se můžete klidně předzásobit.
- Efektivní používání s vysokým komfortem
Moderní kotle na pelety dosahují účinnosti přes 90 procent, a tak nedochází téměř k žádným ztrátám energie. Spotřeba paliva je nízká.
- Nový kotel s dotací od státu
Pokud nahrazujete starý kotel emisní třídy 1 nebo 2, můžete na pořízení nového využít dotaci. Kotle na pelety spadají do 5. emisní třídy a splňují evropské podmínky ekodesignu pro bezpečný provoz.

V tuto chvíli je nejvyšší čas koupit pelety.

Autor: ML
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Nejčastější závady oken

Okna jsou velmi důležitým prvkem stěn budovy. Umožňují proudění světla a podporují ventilaci, když jsou otevřeny pro větrání místností. Správná montáž a správné fungování oken je klíčem k teplému, dobře izolovanému domu bez hluku. V článku vám ...

Proč si pořídit kvalitní pergolu?

Zřídit si na zahradě vlastní venkovní posezení je rozhodně dobrý nápad. Hlavně v jarních a letních měsících totiž může tato část pozemku sloužit do ji ...

Proč byste měli zvážit výstavbu rodinného domu na klíč?

Našetřili jste zrovna dostatek peněz na výstavbu vysněného rodinného domku? V takovém případě si určitě nesmíte nechat ujít možnost výstavby rodinného ...

Nový domov v srdci Prahy, Byty Na Vackově lákají na další etapu výstavby

Praha, metropole s dlouhou a bohatou historií, jedinečnými příležitostmi a živým pulzujícím životem, je snem mnohých Čechů a Češek. Není divu, město j ...

Moderní okna a dveře vám pomohou ušetřit stovky tisíc korun. Jak je to možné?

V posledních letech jsou ekonomickým i společenským tématem číslo jedna úspory na energiích. Častým kamenem úrazu bývají hlavně staré domácnosti s pův ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »