InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

SZÚ: Vzestup výskytu záškrtu v evropském regionu připomíná význam očkování

24.04.2023
V rámci Světového i Evropského týdne očkování si připomínáme význam pravidelného očkování a přeočkování pro udržení kolektivní imunity i individuálního zdraví každého z nás. Jedním z příkladů významu očkování může být i očkování proti záškrtu, a to ve světle nárůstu případů tohoto onemocnění v evropském regionu v poslední době. V roce 2022 zahájila Národní referenční laboratoř (NRL) pro pertusi a difterii Státního zdravotního ústavu (SZÚ) spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Kanceláří WHO v České republice v oblasti laboratorní diagnostiky záškrtu (difterie). Tato spolupráce je podporována Ministerstvem zdravotnictví ČR.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Charakteristika onemocnění


Záškrt je akutní bakteriální onemocnění. Způsobuje ho bakterie Corynebacterium diphtheriae, Corynebacterium ulcerans a Corynebaterium pseudotuberculosis, které produkují difterický toxin. C. ulcerans a C. pseudotuberculosis jsou primárně zoonotickými infekcemi, ale mohou způsobit onemocnění i u lidí.

Záškrt může mít různé klinické projevy a při včasném záchytu bývá dobře léčitelný antibiotiky. Respirační formu onemocnění rozlišujeme na faryngeální (záškrt mandlí) a laryngeální. Faryngeální forma nejčastěji začíná horečkou, slabostí a bolestí v krku, postupně se na sliznici objevují běložluté povlaky (pablány), které nelze odstranit bez porušení tkáně. Laryngeální forma záškrtu bývala v minulosti obávaným onemocněním u kojenců a malých dětí. Začínala sípáním a štěkavým kašlem a pokračovala šířením pablán do dolních cest dýchacích. Spolu s velkými otoky v oblasti krku mohlo dojít až k zadušení nemocného. Nosní forma infekce je mírnější a projevuje se krvavou nebo hnisavou sekrecí a pablánami v nosní sliznici. Kožní forma záškrtu se většinou projevuje nebolestivými otoky až vředy, které se špatně hojí a vyskytuje se zejména v zemích s nízkou proočkovaností. Pokud není nemocný včas léčen, toxin, který bakterie při onemocnění záškrtem produkuje, se dostává do krve a může poškodit srdce, ledviny a nervový systém.

Zdrojem záškrtu je člověk nemocný, v rekonvalescenci nebo bezpříznakový nosič toxigenního kmene. Infekce se přenáší při úzkém kontaktu kapénkami, při kašli nebo kýchání, přímým kontaktem s pacientem nebo nosičem prostřednictvím infikovaných kožních lézí (bércové vředy, nehojící se kožní rány), ale vzácně i stykem s kontaminovanými předměty. Nakazit se lze i kontaktem s infikovanými zvířaty či konzumací nepasterizovaných mléčných produktů.

Vzestup výskytu záškrtu v evropském regionu


V roce 2022 zaznamenalo Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí a Regionální kancelář WHO pro Evropu významný nárůst hlášených případů záškrtu mezi žadateli o azyl, uprchlíky a nově příchozími migranty v několika zemích včetně Belgie, Francie, Itálie, Německa, Nizozemska, Norska, Rakouska, Spojeného království, Španělska a Švýcarska.

Záškrt v České republice v letech 2022 a 2023 (k 24. 4. 23)


"S ohledem na nárůst výskytu záškrtu v evropském regionu NRL požádala WHO spolupracující centrum pro difterii o podporu při zajištění specifických laboratorních činidel a materiálů používaných k rychlému a účinnému laboratornímu potvrzení diagnózy tohoto onemocnění", vysvětlila Mgr. Jana Zavadilová, vedoucí NRL pro pertusi a difterii SZÚ.

"Díky fungujícímu epidemiologickému a laboratornímu dohledu nad záškrtem bylo v roce 2022 zaznamenáno 5 případů kožní a respirační formy onemocnění. První případ respirační difterie byl způsoben C. ulcerans u starší pacientky s oslabenou imunitou s jiným chronickým onemocněním z Vysočiny. Tři případy kožní difterie způsobené C. diphtheriae byly potvrzeny u dvou sourozenců v dětském věku a u jednoho z jejich rodičů z Moravskoslezského kraje. Pátý případ kožní difterie způsobené C. ulcerans byl u staršího pacienta ze Zlínského kraje", řekla MUDr. Kateřina Fabiánová, Ph.D., zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

"Začátkem letošního roku NRL potvrdila případ kožní difterie způsobené C. ulcerans u staršího imunosuprimovaného pacienta s nehojícím se bércovým vředem na dolní končetině z Olomouckého kraje. V únoru 2023 NRL potvrdila případ respirační difterie způsobené C. ulcerans u chlapce z Pardubického kraje," doplnila Mgr. Zavadilová.

Reakce orgánů ochrany veřejného zdraví


"V reakci na tyto případy záškrtu vypracoval Státní zdravotní ústav ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR, Společností pro epidemiologii a mikrobiologii ČLS JEP, Společností infekčního lékařství ČLS JEP a Poradním sborem hlavní hygieničky pro epidemiologii "Doporučený postup při výskytu případů onemocnění záškrtem (difterií)" pro všechny poskytovatele zdravotních služeb včetně laboratoří provádějících diagnostiku záškrtu a také pro orgány ochrany veřejného zdraví a další subjekty podílející se na řešení případů záškrtu z pohledu klinického managementu a epidemiologické a laboratorní diagnostiky", upozornila MUDr. Jana Kozáková, vedoucí Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ.

Sledování výskytu záškrtu a očkování proti němu v České republice


Záškrt podléhá v České republice povinnému hlášení a historicky patří k dlouhodobě sledovaným infekčním onemocněním. Sledování výskytu difterie bylo zahájeno v 50. letech minulého století a v roce 2008 bylo legislativně zakotveno ve Vyhlášce Ministerstva zdravotnictví ČR č. 473/2008 Sb., o systému epidemiologické bdělosti pro vybrané infekce.

Povinné očkování proti záškrtu v Československu začalo v roce 1946 a významně snížilo nemocnost a úmrtnost na záškrt. Nemocnost prudce klesala až do začátku 70. let, kdy došlo k přerušení endemického výskytu onemocnění. Od roku 1974 se vyskytovaly jen ojedinělé případy onemocnění. Před rokem 2022 byl poslední případ záškrtu v ČR zaznamenán v roce 1995. Poslední dvě úmrtí byla v Československu zaznamenána v roce 1969.

Podle současného očkovacího kalendáře se nyní v ČR děti proti záškrtu očkují pěti dávkami vakcíny proti záškrtu, přičemž poslední dávka se podává ve věku 10 až 11 let.

"Je známo, že i v zemích, ve kterých se podařilo záškrt dobře kontrolovat a ve kterých se nemoc vyskytuje sporadicky, imunita postupně slábne a riziko nákazy se zvyšuje s věkem a poklesem ochranných protilátek po očkování. Světová zdravotnická organizace a také Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí proto doporučují přeočkování proti záškrtu v dospělosti každých 10 let. Právě současný vývoj epidemiologické situace ukazuje na důležitost přeočkování proti záškrtu v dospělosti", upozornila Dr. Zsófia Pusztai, ředitelka Kanceláře WHO v ČR.

Vzhledem k tomu, že v České republice není k dispozici monovakcína proti záškrtu, lze zájemcům o očkování v dospělosti doporučit kombinovanou vakcínu proti záškrtu, tetanu a černému kašli. Očkování touto trojkombinací pro dospělé však není v České republice v současné době hrazeno ze zdravotního pojištění.

Zdroj: SZÚ

Další články z rubriky Zdraví

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Jaké zdravotnické pomůcky je vhodné mít po ruce?

Smůla nechodí po horách, ale po lidech, jak říká staré známé přísloví. To platí i na různé úrazy, které se nám vždycky přihodí v nejméně vhodnou dobu. ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »