InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

CzechTourism: Zimní sezóna byla pro skiareály náročná, ale návštěvníci byli spokojeni

06.04.2023
I přes značné výkyvy počasí se podařilo provozovatelům připravit na horách dobré podmínky. Zejména díky investicím do kvalitního technického zasněžování a akumulačních vodních nádrží byli návštěvníci s kvalitou sjezdových tratí lyžařských areálů spokojeni a potvrdil se zájem o české hory. Na některých místech lze lyžovat až do Velikonoc.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Letošní zimní sezóna začala již zkraje prosince a střediska zahájila provoz velmi brzy. Na Vánoce ale přišla silná třítýdenní obleva, která negativně ovlivnila i lednovou návštěvnost. Příznivější počasí v období jarních prázdnin a vysoký zájem návštěvníků naplněnost středisek výrazně zlepšily. Bohužel v březnu bylo počasí opět velmi rozkolísané. Celkově byla zima teplotně o 1,9 °C nad dlouhodobým průměrem (průměrná teplota v sezóně 2022-23 byla 1,2 °C), srážky odpovídaly obvyklým úhrnům. 

Zájem o české hory je stále vysoký


Pozitivní byla naopak velká sněhová nadílka na začátku února a vysoká návštěvnost v tomto období. "V průběhu jarních prázdnin a o víkendech se zejména za dobrého počasí jasně ukázalo, že zájem o lyžařská střediska je v Česku stále velmi vysoký. Návštěvnost atakovala předpandemická čísla a potvrdilo se, že pobyt na čerstvém horském vzduchu a pohyb na sjezdových tratích je stále velmi atraktivní. Dá se říci, že kdo letos na české hory přijel, tak byl i přes nezbytné navýšení cen s lyžováním a pobytem na horách spokojen. To je dobrý základ i do příštích let. I přes obtížné podmínky k provozu se ukázaly přednosti našich středisek - jejich dostupnost a dobrá kvalita služeb, které se stále zlepšují. Ceny skipasů sice stejně jako všude v zahraničí v důsledku zdražení energií vzrostly, ale při dobrém plánování a využívání nákupních online systémů lze stále lyžovat za rozumné ceny," říká prezidentka Asociace horských středisek Kateřina Neumannová.  

Ekonomiku zimní sezóny ovlivnily zvýšené náklady


Celková návštěvnost a tržby skiareálů a horských středisek jsou letos pod dlouhodobým normálem, ale zásadní vliv na horší finanční bilanci mělo výrazné zvýšení provozních nákladů a nutnost opakovaně zasněžovat. Zároveň je situace hodně individuální. Skiareály, které mají kvalitní technické zasněžování a případně i akumulační nádrže, dosáhly zpravidla lepší ekonomických výsledků, než menší nebo níže položená střediska. Průměrování je tedy velmi zavádějící.

Investice do dalšího rozvoje


I přes horší dosažené finanční výsledky, přetrvávající inflaci a další vlivy, musí střediska v rámci možností dále pokračovat v investicích. Nejčastěji půjde o zkvalitnění technického zasněžování a zlepšení komfortu služeb. "Jako zásadní se opět potvrdily investice do technického zasněžování a do souvisejících akumulačních nádrží. S výkonnějším systémem zasněžování lze zkrátit dobu přípravy sjezdovek na polovinu a dosáhnout tak i významných energetických úspor. V porovnání se zahraničím stále zaostáváme i ve výstavbě akumulačních nádrží, které násobně zlepšují efektivitu zasněžování, a přitom chrání menší vodní toky. Dají se přitom využít i pro další účely, například jako vodní rekreační plochy, přečerpávací malé elektrárny, zdroj pro hašení požárů apod. Na přínosech nádrží se shodnou jak provozovatelé skiareálů, tak i vodohospodáři, a je zřejmé, že dokáží pomoci celému středisku a regionu. Stále platí, že technické zasněžování pracuje na principu voda a vzduch a voda je jen načas zadržena v krajině a nejde tak o její ?spotřebu?. Podpora v podobě lepšího přístupu k posuzování a povolování investičních projektů a staveb je to, čím by stát skiareálům a horským regionům pomohl nejvíce", říká Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek. 

Pro milovníky zimních sportů je zde stále možnost zajet si v závěru letošní sezóny na naše hory zalyžovat - na více než pěti místech v republice se lyžuje i o Velikonocích. Ideální zdroj čerstvých informací o provozu středisek naleznete na portálu holidayinfo.cz, kde jsou informace každé ráno aktualizovány samotnými provozovateli skiareálů.

S propagací českých hor a podporou návštěvnosti pomáhala i letos agentura CzechTourism. "Zájem
o české hory podporujeme všemi dostupnými prostředky. Kromě informací, které průběžně poskytujeme, jsme mimo jiné umožnili zažít na vlastní kůži nejdelší tuzemskou sjezdovku, které se pro veřejnost otevřela loni. Měří 3 400 m a jmenuje se Lázeňská, protože je modrá a spojuje to, co je pro západní Čechy, resp. Karlovarský kraj, klíčové, tedy hory a lázně," říká Jan Herget, ředitel České centrály cestovního ruchu - CzechTourism a dodává: "Horám se věnoval i historicky první CzechTourism Podcast. Premiéru měl v březnu a s Kateřinou Neumannovou a zástupci tuzemských horských středisek jsme v něm probrali trendy a potřeby českých hor. Mimo jiné zaznělo, že hory nejsou jen o zimních sportech, ale lze si je skvěle užít celý rok. Podcast ve video i audioformě je k dispozici na našem webu a samozřejmě také na našem klíčovém turistickém portále Kudy z nudy. Tam se lidé dozvěděli také informace o Czech Skipassu a o domácí kampani Březnové hory, kterou jsme letos připravili a která on-line byla vidět snad úplně všude. On-line kampaň jsme zajistili také v zahraničí. Zaměřila se na Zimu 2022 - 2023. Hlavní témata měla lyže, zimní města a Valentýna. Běžela na Facebooku/Instagramu v devíti zemích světa - v Belgii, Nizozemsku, Dánsku, Francii, Německu, Polsku, Rakousku, Španělsku a Švédsku."

Významnou roli pro české hory měla i spolupráce s Očko TV. Díky ní se obyvatelé Česka dozvěděli, jak si "Užít hory". A pro zahraniční turisty CzechTourism průběžně aktualizoval informace na incomingovém portále visitczechia.com.  

Zdroj: CzechTourism

Další články z rubriky Ekonomika

Příprava na sdílení elektřiny pokračuje. Vyhláška o měření elektřiny jde na Legislativní radu vlády

V druhé polovině letošního roku se spustí sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky. Detaily celkového řešení stanovuje vyhláška o měření elektřiny, která prošla mezirezortním připomínkovým řízením. Ministerstvo průmyslu a obchodu vypořádalo ...

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 %, říká analýza

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun ...

Česká vláda schválila regulaci trhu s kryptoaktivy včetně dohledu ČNB

Vláda včera schválila návrh zákona o digitálních financích, který předložilo Ministerstvo financí. Cílem zákona je implementace předpisů Evropské unie ...

Díky jednotným podmínkám budou stavební výrobky na českém trhu bezpečnější a kvalitnější

Na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu schválila vláda návrh novely o stavebních výrobcích. Jejím cílem je zajistit, aby všechny stavební výrobky pr ...

CzechTourism: Památky v Česku patří mezi hlavní tahouny v rámci cestovního ruchu

V uplynulém roce navštívilo některou z kulturních památek v Česku 43 % cizinců a 36 % domácích cestovatelů. Nejčastěji navštěvovanými jsou hrady a zám ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »