InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

E-řidiči z Karlovarského a Plzeňského kraje načerpaly vloni u ČEZ o 25 % energie více

24.03.2023
Tisíce nových elektroaut na českých silnicích a více než stovka nových dobíjecích stojanů ČEZ; to jsou hlavní důvody loňského 25% růstu odběrů energie v největší české síti veřejných stanic. Mapa dobíjecích bodů rozprostřená od Mariánských Lázní až po Třinec je svou hustotou srovnatelná s pokrytím standardních řetězců klasických čerpacích stanic. Rozšiřuje se jak díky vlastním prostředkům Skupiny ČEZ, tak díky evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility (CEF) a prostředkům přidělovaným Operačním programem Doprava. V Karlovarském kraji se aktuálně na 8 místech nachází celkem 11 dobíjecích stojanů, včetně dvou nejvýše umístěných v republice. V Plzeňském kraji je na 13 místech 33 dobíjecích stojanů.
Foto: cez.cz
Stejně jako v přechozích letech byly stojany ČEZ i loni hlavním dodavatelem energie do baterií elektromobilů a tahounem rozvoje dobíjecí infrastruktury v České republice. Řidiči u nich během 265 tisíc zastavení načerpali přes 4,4 milionu kWh certifikované bezemisní elektřiny pocházející z obnovitelných zdrojů. Takové množství energie by umožnilo cestu kolem světa koloně 733 elektromobilů. Celkový instalovaný výkon všech stojanů v síti ČEZ přesáhl koncem roku 35 MW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující elektřinou domácnosti 80tisícového města.

V roce 2022 přitom ČEZ zprovoznil dalších 130 stanic, i ony ještě během loňska ovlivnily statistiky, zvláště co se týče překročení hranice 4,4 milionu kWh načerpané energie. Meziročně to znamená o 25 % více.

V Karlovarském kraji se o nárůst zasloužily elektrické "čerpačky" v Bečově nad Teplou, Bochově a Toužimi (Benzina); Karlových Varech (McDonalds); Jenišově (Dycom); Mariánských Lázních (Masarykova ulice); Božím Daru (OMV) a Ostrově (Kaufland). Prim v počtu dobíjení (1469) drží Mariánské Lázně, kde e-motoristé načerpali u dvou stojanů celkem 30 861 kWh ekologické energie. V závěsu jsou rovněž dvě dobíjecí stanice (1403) v Karlových Varech s 28 936 kWh. Třetí příčka patří jednomu stojanu v Ostrově (1207) s 15 433 kWh. Zajímavým postřehem ve statistice je dobíjení e-aut v Božím Daru, kde v případě dvou stojanů proběhlo poměrně vyrovnané tankování 6 698 kWh/291 dobíjení ku 6 875 kWh/294 dobíjení.

Plzeňský kraj má pochopitelně nejhustější dobíjecí síť v krajské metropoli a jejím okolí. Hned jedenáct stojanů se nachází u OC Olympia, dva jsou v Rokycanské ulici (Hyundai Aspekta) a po jednom u Zákaznického centra ČEZ v Guldenerově ulici, OC Plaza a Benziny Bory. Dalších osm jich je u Benziny Šlovice, a to čtyři ve směru na Rozvadov a stejný počet ve směru na Prahu. Bezemisní energii lze dále načerpat v Domažlicích, Přešticích. Kladrubech.

V loni přitom řidiči e-aut na výše uvedených stanicích odebrali celkem 379 873 kWh ekologické energie; podílově v Karlovarském 103 054 kWh (5 719 dobíjení) a v Plzeňském kraji 128 792 kWh (6 802 dobíjení). V rámci obou krajů by 231 846 kWh (celkem 12 521 dobíjení) znamenalo "palivo" pro 6 624 plně nabité elektromobily střední třídy. Na cestu kolem světa by tato energie vystačila 17 elektroautům z Karlovarského kraje. Případě Plzeňského kraje by jich mohlo vydat na cestu 21. Budeme-li počítat, že půjde o trasu dlouhou 40 000 km, přičemž na jednu "nádrž" na 35 kWh zvládne e-auto při spotřebě 15 kWh na 100 km ujet asi 230 km.

V současné době chce ČEZ hlavně stavět ultrarychlé stojany o výkonech 150-300 kW, které umí v řádu minut dodat autu energii například pro jízdu z Prahy do Brna. "Letos cílíme znovu na více než 20procentní růst odběrů a výrazné překročení hranice načerpaných pěti milionů kWh. Mělo by se to podařit i díky zrychlení výstavby ultrarychlých stojanů, kterých zprovozníme asi čtyřicet. Tyto stanice doplněné v jednotlivých lokalitách o standardní 50kW stojany jsou zárukou, že časy samotného dobíjení i čekání na něj se významně zkrátí. Česká republika má v podílu ultrarychlých a rychlých stanic v síti před Evropou náskok a rádi bychom jej i díky zkvalitňování naší sítě pomohli udržet," říká ředitel elektromobility ČEZ Tomáš Dzurilla.

ČEZ chce do roku 2030 zvýšit výkon sítě více než čtyřnásobně, a to zejména díky zmíněnému rozvoji vysokovýkonných hubů, které zrychlí dobíjení i čekání na něj. Největší domácí síť veřejných dobíjecích stojanů srovnatelná se středně velkými řetězci čerpacích stanic může v jednu chvíli obsloužit až 1000 e-aut. Přes 200 stanic sítě vyrostlo i díky evropskému grantu Connecting Europe Facility (CEF) a Operačnímu programu doprava, další desítky ČEZ postavil z vlastních prostředků.

Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje RFID kartou nebo pomocí aplikace FUTUR/E/GO. Ta zefektivňuje dobíjení díky spárování mobilního telefonu s dobíjecí stanicí, vyhledá nejbližší dobíjecí místo včetně aktuální doby dojezdu nebo ukáže aktuální obsazenost stojanů. Více než 80% sítě ČEZ tvoří dnes dobíjecí stojany o výkonu 50 kW, v budoucnu ale poroste podíl ultrarychlých stanic.

Zdroj: ČEZ

Další články z rubriky Regiony

Již tento víkend odstartuje na Brněnské přehradě 78. plavební sezóna

Po zimní přestávce se sedm lodí Dopravního podniku města Brna (DPMB) vrací na hladinu Brněnské přehrady. Slavnostním nástupem kapitánů a fanfárou v bystrckém přístavišti v sobotu 20. dubna začne v pořadí 78. plavební sezóna. Potrvá do 30. ...

Do zákaznických center v České Třebové a Pardubicích zavítá ČEZ Akademie a poradí s úsporami energií

Asi každý řeší otázku, jak ušetřit za energie. Navštivte Zákaznické centrum a v rámci putovní ČEZ Akademie obdržíte rady, jak ušetřit na energiích a d ...

Dopravní nostalgie přinese jízdy historickými vozy i otevřenou vozovnu ve Slatině

Brno - Dopravní nostalgie IGNIS BRUNENSIS po roce opět nabídne přehlídku historických a retro vozů v centru Brna i projížďky pro veřejnost. V sobotu 1 ...

Penta chce narychlo protlačit změnu přes Prahu 2: Kolejiště Hlavního nádraží se má stát staveništěm

Rada městské části Praha 2 v pondělí projednávala podání podnětu na změnu územního plánu na kolejiště Hlavního nádraží. Pozemky vlastní České dráhy, a ...

Dopravní podnik hl. m. Prahy opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou tramvajové tratě na Letenském náměstí. Práce zde ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »