InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

O americké Oskary se ucházejí 4 čeští filmaři, slavnostní ceremoniál proběhne v neděli v Los Angeles

08.03.2023
O nejprestižnější filmové ceny, americké Oskary, se letos ucházejí 4 čeští filmaři - Linda Eisenhamerová v kategorii Masky, Viktor Prášil v kategorii Zvuk, Kamil Jafar za Speciální efekty a Viktor Müller za Vizuální efekty. O tom, zda si některý z Čechů odnese cenu se rozhodne 12. března v Los Angeles.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Nominovaní se sešli na začátku roku 2021 v česko-německém štábu sestaveném producentem Pavlem Müllerem z produkční společnosti Sirena Film a pod režijním vedením Edwarda Bergera, který v České republice od března do května 2021 natáčel první německou adaptaci Remarquova protiválečného románu Na západní frontě klid.

"Nominace Lindy Eisenhamerové, Viktora Prášila, Kamila Jafara a Viktora Müllera na Ceny Akademie jsou uznáním výjimečných talentů a špičkových profesionálů, kteří dokládají světovou úroveň českého filmového průmyslu," uvedl náměstek ministra kultury Michal Šašek.

Ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková tato slova potvrzuje: "Obrovský úspěch českých filmařů bezpochyby producentům z celého světa ukazuje, že když přijedou natáčet do České republiky, mohou u nás očekávat prvotřídní služby technického i kreativního zaměření. Současně je to signál pro všechny zahraniční produkce, platformy, koproducenty a studia, že čeští kreativci i technické složky můžou být na vedoucích pozicích prakticky všech oddělení produkce."

Czech Film Commission a generální konzulát České republiky pořádá v Los Angeles ve spolupráci se zastoupeními Německa, Rakouska a studiem Barrandov v sobotu 11. března slavnostní recepci na počest nominovaných za účasti náměstka ministra kultury Michala Šaška.

"Nominace českých filmařů jsou skutečně zasloužené, z našeho pohledu jde o úspěch potvrzující zlaté české filmařské ručičky, kterých si vážíme a snažíme se dělat vše pro to, aby se k nám zahraniční filmaři vraceli," řekla vedoucí Czech Film Commission Pavlína Žipková, která se též zúčastní slavnostního předávání Oskarů. "Německá produkce tohoto filmu u nás utratila celkem 430 milionů korun nejen za filmové profese, ale také za celou řadu nefilmových profesí a služeb," zdůraznila Žipková kladný ekonomický vliv působení zahraničních štábů na našem území.

Natáčení zahraničních produkcí v České republice má vedle kulturního významný ekonomický přínos v podobě zaměstnanosti a přílivu zahraničního kapitálu, který se zásadním způsobem projevil v době největší pandemické krize a po ní. Díky tomu, že audiovizuální sektor pohotově přijal ochranná opatření, mohly se do práce vrátit tisíce lidí pracujících v nefilmových profesích malých a středních podniků, které představují dodavatele filmovému průmyslu, a Česká republika se tak stala první zemí na kontinentální Evropě, která se otevřela zahraničním filmařům.

Češi si však dobrou pověst v Hollywoodu vydobyli už za němého filmu," poukazuje Jaroslav Olša, Jr., historik a český generální konzul v Los Angeles.

"Ve 30. letech pracovalo v trikových odděleních 20th Century Fox více než tucet českých malířů. Ferdinand Sršeň (Fred Sersen) a Emil Kosa Jr. se ve 40.- 60. letech dočkali řady nominací, a dokonce tří Oskarů. A zlaté české ručičky vytvořily i takové ikonické filmové momenty, jako je závěrečná scéna Planety opic, kdy Charlton Heston objeví trosky sochy Svobody, nebo veškeré interiéry a exteriéry starověkého Egypta ve filmu Kleopatra. Věříme, že ocenění se dočká i současná generace našich tvůrců," dodal Olša.

Jeden z nejvýraznějších snímků roku 2022 si už odnesl 7 cen Britské akademie filmového a televizního umění - BAFTA včetně ceny za Zvuk pro Viktora Prášila, ceny za Nejlepší film, Nejlepší cizojazyčný film, Režii, Adaptovaný scénář, Hudbu a Kameru. Mezi 14 nominacemi nechyběli Kamil Jafar a Viktor Müller za Speciální vizuální efekty.

Slavnostní vyhlašování Oskarů každoročně udílených americkou Akademií filmového umění a věd proběhne v noci z 12. 3. na 13. 3. Televize ABC bude událost z hollywoodského Dolby Theatre vysílat živě do více než 200 zemí světa.

Zdroj: Ministerstvo kultury

Další články z rubriky Kultura

Jáchymovská mincovna vystavuje minerály a horniny, které jinde na světě neuvidíte

U příležitosti výročí deseti let od úmrtí významného mineraloga, geologa a jáchymovského patriota Jana Hlouška se již tuto sobotu uskuteční dvě komentované prohlídky unikátní expozice minerálů a hornin v Královské mincovně v Jáchymově. Řada exponátů ...

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se př ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »