InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

Volkswagen: Kvalitní, sympatické, digitální: Nové ID.3 slaví světovou premiéru

02.03.2023
Svěží design, hodnotnější materiály a asistenční systémy nejnovější generace: to je nové ID.3. Dva a půl roku po uvedení první generace na trh přichází zcela elektrický bestseller značky Volkswagen s rozsáhlou modernizací. Kompaktní elektromobil obdržel kromě nejnovějšího softwaru výraznější vnější design a zušlechtěný design interiéru. Paletu laků karoserie rozšířily nové barvy, například tmavě zelená Dark Olivine Green. Strategii značky Volkswagen ohledně rodiny elektromobilů ID. zrcadlí velmi hodnotné a trvale udržitelné materiály, které nepocházejí ze zvířat.
Foto: volkswagen.cz
Imelda Labbéová, členka představenstva odpovědná za prodej, marketing a poprodejní služby značky Volkswagen: "S druhou generací ID.3 navazujeme na úspěchy naší rodiny ID. Design je dospělejší, materiály v interiéru výrazně kvalitnější. Nové ID.3 potvrzuje naše vysoké požadavky na kvalitu, design a ergonomii. Důsledně reagujeme na přání našich zákazníků." Nové ID.3 je jedním z deseti elektrických modelů, které Volkswagen uvede na trh do roku 2026.

Exteriér: výraznější design, vylepšená aerodynamika. Zcela elektrický model kompaktní třídy se zvenku prezentuje svěžím a výraznějším vzhledem. Příď s optimalizovanými otvory pro přívod chladicího vzduchu a velkými lakovanými plochami vypadá z každé perspektivy sebevědomě a přátelsky. Svůj podíl na tom má nový nárazník. Kapota je nyní vizuálně delší, protože černá lišta pod čelním oknem byla eliminována a prolisy na stranách přídě dodávají vozu protaženější vzhled. Volkswagen optimalizoval aerodynamiku vylepšeným obtékáním předních kol vzduchem (vzduchové clony "Air Curtain"). Na zádi svítí dvoudílné zadní svítilny poprvé také v zadním výklopném víku.

Interiér: kvalitní, trvale udržitelný a bez materiálů pocházejících ze zvířat. Interiér nového modelu ID.3 kombinuje moderní design a trvale udržitelné materiály. Vnímanou hodnotu navíc zvyšuje precizní, barevně odlišené prošívání. Pro výplně dveří a čalounění sedadel používá Volkswagen tkaninu z mikrovlákna Artvelours Eco, která je ze 71 procent tvořena recyklátem. Tzv. sekundární surovina se získává recyklací plastových odpadů, které byly dříve již minimálně jednou zpracovány jako odpad. Artvelours Eco má přitom z hlediska vizuálních a hmatových vjemů i odolnosti stejné vlastnosti jako běžné nové materiály. Vnitřní výbava se navíc kompletně obejde bez materiálů pocházejících ze zvířat.

Volkswagen kromě toho přijal četné návrhy zákazníků a realizoval je v podobě produktových vylepšení a rozšíření sériové výbavy. Měkké povrchy se spodní pěnovou vrstvou na přístrojové desce jsou příjemnější na dotyk. Nově tvarované výplně dveří mají rovněž měkčí povrchy a větší plochy.

Chytré síťové propojení již v sériové výbavě. Sériově dodávané funkce, jakou je Plug & Charge, s níž se vůz po připojení nabíjecího kabelu k nabíjecímu stojanu automaticky autentizuje, a následně dojde k samočinnému spuštění nabíjecího procesu, a inteligentní e-plánovač tras usnadňují nabíjení nového modelu ID.3 a zvyšují uživatelský komfort. Chytrý e-plánovač tras vypočítává na delších trasách zastávky pro nabíjení tak, aby vůz dojel do cíle co nejdříve - systém přitom zohledňuje kromě stavu nabití sady akumulátorů také aktuální dopravní situaci a předpovědi. Vyhodnocování zastávek pro nabíjení probíhá dynamicky a řídí se výkonem nabíjecích stojanů. Ve výsledku může být navržen plán trasy se dvěma krátkými nabíjecími procesy s vysokým výkonem místo jednoho dlouhého nabíjení s nízkým výkonem. Systém navíc rozpoznává obsazené nabíjecí stojany - a vůbec je nenavrhuje. Speciální cíle lze přenášet do automobilu prostřednictvím bezplatné aplikace We Connect ID.

Moderní koncept intuitivního ovládání. Nové ID.3 disponuje nejnovější generací softwaru, která zvyšuje výkonnost systémů a dokáže přijímat bezdrátové aktualizace OTA (Over the Air). Kompaktní displej řidiče s úhlopříčkou 13,4 centimetru (5,3 palce) se ovládá na multifunkčním volantu. Uprostřed konzoly se nachází nyní sériově dodávaný dotykový displej s úhlopříčkou 30,5 centimetru (12 palců) pro navigační, telefonní, multimediální a asistenční systémy i nastavení vozidla. Početná přání zákazníků byla zohledněna také ve struktuře menu, která je nyní přehlednější. Menu pro nabíjení se nově nalézá v první úrovni dotykového displeje.

Na přání dodávaný head-up displej s rozšířenou realitou poskytuje mimo jiné informace o rychlosti jízdy a dynamické navigační pokyny, které jsou promítány na čelní okno. Řidič tato zobrazení vnímá ve zdánlivé vzdálenosti deseti metrů před vozem - ve správné perspektivě a v jednoznačném významu.

Asistenční systémy nejnovější generace. Na přání dodávaný "Travel Assist se sdílenými daty"3 je nyní k dispozici i pro model ID.3. Tento asistenční systém využívá dva osvědčené systémy - adaptivní tempomat "ACC" pro řízení v podélném směru v rozsahu od 0 km/h až po nejvyšší rychlost a asistenta pro jízdu v jízdním pruhu "Lane Assist" pro řízení vozu v příčném směru -, jejichž funkce jsou v novém modelu ID.3 kompletně vzájemně provázány. Jsou-li k dispozici sdílená data, dokáže Travel Assist udržovat vůz ve svém jízdním pruhu pouze na základě rozpoznávaného vymezení vozovky.

Kai Grünitz, člen představenstva odpovědný za technický vývoj značky Volkswagen: "S novým modelem ID.3 přinášíme do kompaktní třídy velmi hodnotné technologie - v souladu s ambicemi značky Volkswagen nabízet naše inovace postupně v kompletní produktové řadě. Tento přístup se zrcadlí také v nabídce komfortních a asistenčních systémů nejnovější generace pro ID.3. Používáním sdílených dat u systému ?Travel Assist’ děláme další krok na cestě k vysoce automatizované jízdě."

Volkswagen na cestě k nulovým emisím (Way to ZERO). Volkswagen dosáhl dalšího milníku na cestě k poskytovateli služeb pro bezemisní mobilitu. Od představení prvního zástupce rodiny ID. bylo dodnes dodáno zákazníkům na celém světě více než 600 000 vozů ID. na základě modulární platformy pro elektromobily MEB (Modularer E-Antriebsbaukasten). Produktová paleta značky Volkswagen čítá již šest modelů ID. Nové ID.3 se bude kromě Cvikova a Drážďan vyrábět od podzimu 2023 také v hlavním výrobním závodě Wolfsburg.

Zdroj: Volkswagen

Další články z rubriky Auto moto

Na silnice po zimním spánku opět vyrážejí cyklisté a motorkáři. S nadcházejícími Velikonocemi zbystřete, vyzývá Besip

Jaro a zlepšující se počasí přirozeně nahrává pobytu venku. Na silnice se tak po zimní pauze postupně vrací zranitelní účastníci silničního provozu, řeč je zejména o cyklistech a motorkářích. Obzvláště s ohledem na nadcházející velikonoční svátky, ...

Společnost Scania urychluje nasazení autonomní přepravy mezi dopravními uzly

Společnost Scania spouští komerční pilotní program autonomní přepravy (Autonomous Commercial Pilot Programme). V plánu jsou automatická řešení s využi ...

Kia EV9 získala dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získa ...

Tatra Trucks má novou konstrukční kancelář v Brně, v blízké době přibude další v Ostravě

Kopřivnická automobilka nastartovala procesy restrukturalizačních kroků a investic, která mají výrazně zvýšit objem produkce a také zefektivnit její c ...

Nová Škoda Octavia má český ceník, navzdory mnoha vylepšením se její ceny nezvýšily

Mladá Boleslav - Krátce po uvedení limitované edice First Edition vstupují na český trh další varianty modernizovaného modelu Škoda Octavia. Zákazníci ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »