InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Celníci vybrali 165,3 miliard korun

06.02.2023
Celní správa ČR významně přispívá do státního rozpočtu. Za uplynulý rok na svých účtech evidovala celní a daňové příjmy v celkové výši 165,3 mld. Kč, což je o 1,4 mld. Kč více oproti roku 2021. Nejvyšší podíl (94,1 %) z této částky činí vybraná vnitrostátní spotřební daň, příjmy vyplývající z dovozu zboží (2,3 %) a inkaso dělené správy (vymáhání některých pokut a poplatků) ve výši 3,6 %.
Ilustrační snímek | Foto: Celní správa
Celníci v uplynulém roce vybrali na příjmech ze spotřebních a ekologických daní 155,6 mld. Kč, přičemž u jednotlivých druhů vybraných výrobků inkasovali následující částky - tabákové výrobky a tabákové nálepky 59,35 mld. Kč, líh 8,9 mld. Kč, minerální oleje 79 mld. Kč, pivo 4,5 mld. Kč. Výnos z těchto daní v roce 2021 činil 155,5 mld. Kč.

Příjmy z dovozu zboží mimo EU, které dosáhly výše 3,8 mld. Kč, zahrnují především výběry ze cla (3,2 mld. Kč) a daně z přidané hodnoty (463 mil. Kč). Oproti roku 2021 evidují celníci u výběrů z dovozu zboží ze třetích zemí nárůst ve výši 35,41 %. V oblasti dělené správy dosáhly příjmy 5,9 mld. Kč, což je o 6, 2 % více oproti roku 2021.

Celní správa ČR vykonává různé kompetence, které mají fiskální přínos pro státní rozpočet. Kompetence zabránit v jízdě dlužníkům, kteří neuhradili pravomocně uloženou pokutu za dopravní přestupky, umožnila vybrat 6,27 mil. Kč. Fyzické a právnické osoby zaplatily téměř 32 mil. Kč na pokutách za jízdu po zpoplatněné komunikaci bez platné elektronické dálniční známky a 23,5 mil. Kč za porušení elektronického mýtného systému.

Celní správa ČR dlouhodobě potlačuje nelegální hazard. Během uplynulého roku odhalili celníci 95 nelegálních heren a 441 případů nelegálního on-line hazardu, zadrželi 373 kvízomatů a jiných technických zařízení. Místa, kde byly původně herny, jsou nově využívána pro poskytování služeb veřejnosti (kadeřnictví, knihkupectví, mateřská školka atd).

V loňském roce bylo při celním řízení, na vnitrostátním trhu a v trestním řízení zadrženo více než 344 tisíc kusů zboží podezřelého z porušení práv duševního vlastnictví v souhrnné hodnotě, vyjádřené v ceně originálních výrobků více než 603,9 mil. Kč. Nejčastěji se jedná o oblečení, obuv, hračky, hodinky, parfémy aj.

Na území republiky zadrželi celníci 59,3 tun nezdaněného tabáku a 55,3 milionů kusů tabákových výrobků. Celkový únik na spotřební dani činil 364, 61 mil. Kč, který byl dotčeným osobám předepsán k úhradě.

Celní správa ČR se v uplynulém roce podílela na zajištění ochrany v rámci předsednictví České republiky v Radě EU a celníci sloužili pod velením Policie ČR při znovuzavedení kontrolních opatření na hranici se Slovenskem z důvodu nelegální migrace.

Zdroj: celnisprava.cz

Další články z rubriky Domácí

ČSÚ zveřejnil kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad včera zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na území České republiky uskuteční ve dnech 7. a 8. června v celkem 14 714 volebních ...

Nový (TOP 09): Vysokorychlostní trať Praha - Plzeň - západní Evropa je nezbytná

Plány vysokorychlostních tratí (VRT) v České republice v současné době nepočítají se spojením ve směru Praha - Plzeň - západní Evropa. Za chybu, ktero ...

Konec opožděných plateb. Evropským parlamentem schválená směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou včera schválili na plénu Evropského parlamentu. Změna má po ...

Ministerstvo zdravotnictví spustilo 2. ročník kampaně na podporu očkování v Česku

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.-27. dubna, je tradiční součástí Světového týdne očkování, ...

Vojenský opravárenský podnik dokončuje dodávku cisteren pro armádu, každá pojme přes 16 tisíc litrů paliva

VOP CZ dokončuje poslední kusy cisteren typu CAPL a CNS pro Vzdušné síly Armády ČR. Celkem jich vojáci dostali necelé tři desítky. Vozidla na podvozku ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »