InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Různé typy proteinů: Který je pro vás ten pravý?

01.02.2023
Pro ty, kteří chtějí ze svého tréninku vytěžit maximum, je k dispozici celá řada možností. Pokud jde o proteiny, výběr správného produktu může mít zásadní vliv na výsledky. Jaké jsou tedy různé typy proteinů a který je pro vás nejlepší? Podívejme se na dvě nejoblíbenější možnosti na trhu: syrovátkový protein a CFM protein.
Ilustrační snímek | Zdroj: Canva

Co je to syrovátkový protein?


Syrovátkový protein je jednou z nejoblíbenějších forem bílkovin na trhu díky své pohodlnosti a biologické dostupnosti.
Je také považován za jeden z nejkvalitnějších dostupných proteinů, protože obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, které vaše tělo potřebuje, ale nedokáže si je samo vyrobit. Syrovátkový neboli whey protein lze získat z kravského mléka nebo vyrobit synteticky v laboratoři rozkladem kaseinových bílkovin pomocí enzymů.
Obsahuje také vysoké množství aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA), které jsou spojovány s lepším výkonem při cvičení.
Syrovátka však obsahuje laktózu, která může některým lidem způsobovat zažívací potíže, pokud je konzumována ve velkém množství.

Co je CFM protein?


CFM je zkratka pro Cross Flow Microfiltration a jedná se o typ filtračního procesu, který se používá k oddělení syrovátky od dalších složek obsažených v kravském mléce, jako je tuk, cholesterol a laktóza.
Výsledkem tohoto procesu je typ syrovátkového bílkovinného izolátu, který je téměř zcela čistý. Obsahuje extrémně nízké procento (méně než 1 %) tuku a laktózy, takže je dobře snášen i těmi, kteří trpí alergiemi nebo citlivostí na mléko. CFM má také více BCAA než jiné formy syrovátky, což je ideální pro sportovce, kteří chtějí rychle budovat svalovou hmotu. Jedinou nevýhodou CFM je, že bývá dražší než jiné formy syrovátky vzhledem k její čistotě a kvalitě.

Jak vybrat syrovátkový protein?


Výběr správného syrovátkového proteinu může být náročný úkol. Na trhu je k dispozici tolik možností, že je důležité při výběru pochopit, co hledáte a jaké jsou vaše potřeby.

1. Nejlepším způsobem, jak to určit, je posoudit, jak často plánujete protein používat, zda je vaším hlavním cílem budování svalové hmoty nebo jen lepší regenerace po tréninku a zda daný typ syrovátkového proteinu dobře spolupracuje s dalšími doplňky stravy, které případně užíváte.
2. Dalším klíčovým faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je váš rozpočet, protože ceny se mohou značně lišit v závislosti na tom, odkud výrobek kupujete, a na jeho kvalitě. Cenově dostupné syrovátkové proteiny všech značek najdete na Nejlevnějšíprotein.

Věnování pozornosti všem těmto detailům vám pomůže zajistit, že si nakonec vyberete syrovátkový protein, který dokonale vyhovuje vašemu aktivnímu životnímu stylu!

Tip na syrovátkový protein:
- Extrifit High Whey Protein 80

Tip na CFM protein:
- AMIX CFM IsoPrime

Poznejte sílu proteinů


Pokud jde o výběr typu proteinového prášku, na trhu je dnes k dispozici spousta možností - ale dvě vynikají nad ostatními: syrovátkový protein a CFM protein. Oba mají svá pro a proti, takže je důležité zvážit své individuální potřeby, než se rozhodnete, který z nich je pro vás ten pravý.
Syrovátkový je skvělý pro ty, kteří hledají pohodlí, zatímco CFM nabízí vynikající kvalitu, ale za vyšší cenu. Nakonec to, zda si vyberete syrovátku nebo CFM, bude záviset na vašich konkrétních potřebách, takže než se rozhodnete, pečlivě zhodnoťte svůj jídelníček.

Autor: Nejlevnějšíprotein.cz

Další články z rubriky Rady a tipy

Podmínky odstoupení od smlouvy u zboží hygienicky citlivého charakteru

Na právo na odstoupení od smlouvy uzavřené po internetu ve 14 dnech od dodání zboží jsou v dnešní době spotřebitelé již zvyklí a využívají jej velmi často. Ať už jde o nákupy oblečení, elektroniky či jiných předmětů, možnost předmět si prohlédnout, ...

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »