InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Sedm faktorů výběru správné matrace

31.01.2023
Každému z nás vyhovuje něco jiného, a to prakticky ve všech aspektech našich životů. Ne jinak je tomu i v případě matrací. Důvody proč nám ta či ona matrace vyhovuje, respektive nevyhovuje přitom mohou být objektivní i subjektivní. Například naše tělesná hmotnost je zcela přesně měřitelným faktorem, zatímco pocit z použitého materiálu je zcela subjektivní. Takových faktorů je však hned několik a my si na následujících řádcích povíme něco o těch sedmi nejdůležitějších, které byste měli vzít při výběru matrace v potaz.
Ilustrační snímek | Zdroj: Pexels.com

Tvrdost matrace


Konkrétní tvrdost matrace by nám měla vyhovovat především ze zdravotního hlediska, ale současně by nám měla být příjemná.

- Měkké: Poskytují maximální úlevu od tlaku.
- Středně tvrdé: Vhodně kombinují úlevu od tlaku a podporu páteře.
- Tvrdé: Poskytují maximální podporu páteři.

Rozměry


Matrace by měla být vždy dostatečně velká na to, aby poskytla svému uživateli (respektive uživatelům) dostatek místa pro ničím nerušený spánek. Zde je tedy důležité vzít v úvahu vlastní tělesné proporce a také počet a typ uživatelů. Budete spát sami? Budete spát s partnerem? Budete spát se psem? Budete spát s partnerem a psem? Na toto je nutné myslet!

Použité materiály


Materiály, ze kterých je matrace vyrobena zcela přímo ovlivňují její vlastnosti a to jaký z ní budete mít pocit. Netýká se to přitom jen očekávaných vlastností jako je tuhost nebo podpora. Jako příklad můžeme uvést velmi oblíbenou paměťovou pěnu. Ta je sice v aspektech jako je podpora páteře a celkové pohodlí téměř dokonalá, ale má jednu zásadní nevýhodu, která může být pro některé osoby nepřekonatelná. Paměťová pěna absorbuje velké množství tělesného tepla, což způsobuje, že po krátké chvíli ležení na ní začne hřát. To může být pro někoho potenciálně velmi nepříjemné, a to zvlášť v letních měsících. Dobře se proto informujte o vlastnostech použitých materiálů.

Poloha ve spánku


Zde platí, že čím je plocha kontaktu menší, tím by měla být matrace měkčí.

- Na břiše: Ležíte naplacato s břichem směřujícím dolů.
- Na boku: Ležíte na pravém, či levém boku.
- Na zádech: Ležíte naplacato se zády směřujícími dolů.
- Kombinace: Během spánku různě střídáte polohy na břiše, na boku a na zádech.

Cena


Obecně lze konstatovat, že byste na matraci neměli šetřit. Ležením v posteli strávíme zhruba třetinu našeho života a spánek jako takový má naprosto zásadní vliv na naše fyzické i psychické zdraví. Kvalitní a vhodné matrace budeme mezi těmi levnými hledat jen stěží. Rozhodně se nedá říci, že čím dražší matrace je, tím je i lepší, ale velká souvislost mezi cenou a kvalitou zde existuje. Netvrdíme, že nutně potřebujete matraci za padesát tisíc korun, ale od matrace za tři tisíce korun moc neočekávejte. Řekneme to ještě jinak, kupte si nejlepší matraci jako vám vaše finanční možnosti dovolí.

Zdravotní obtíže


Nemalá část populace se potýká s nejrůznějšími zdravotními obtížemi, na základě kterých je nutné k výběru matrace přistoupit. Zmíníme zde čtyři nejčastější.

- Bolesti zad: Potřebujete velmi výraznou podporu zad.
- Bolesti kloubů: Potřebujete maximální úlevu od tlaku.
- Alergie: Mnoho lidí je alergických například na latex, ze kterého se některé matrace vyrábí.
- Návaly horka: Některé materiály mají tendenci hřát (například paměťová pěna) a nejsou proto vhodné pro ty, kterým bývá ve spánku i tak horko.

Tělesná hmotnost


Existuje přímá souvislost mezi tělesnou hmotností a ideální tvrdostí matrace. Platí přitom, že čím je člověk těžší, tím by měla být matrace tvrdší. Je samozřejmně rozdíl když při váze 100 kilogramů měříte 2 metry, nebo 1,5 metru, ale to by bylo na delší povídání. Jednoduché dělení v tomto ohledu stanovuje tři váhové kategorie, a to lehké osoby do 70 kilogramů, středně těžké osoby od 70 do 100 kilogramů a těžké osoby nad 100 kilogramů. I toto jednoduché rozdělení by vás mělo nasměrovat při výběru matrace správným směrem.

Závěr


Nejlepší matrace neexistuje, tedy alespoň ne jedna, která by vyhovovala všem. Při výběru musíte vzít v úvahu vždy vaše individuální potřeby, preference a možnosti. Může to být sice běh na dlouhou trať, ale čas, který rozhodování věnujete, se vám stokrát vrátí v podobě pohodlného spánku a fyzické i duševní pohody.

Autor: St
Fotogalerie:

Další články z rubriky Rady a tipy

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Jedním z nich je i e-shop Temu. Mnoho influencerů začalo daný obchod propagovat a ukazují kvanta ...

dTest: Co trápí české spotřebitele?

Spotřebitelé požívají stále větší ochrany svých práv. Evropské instituce hledí na práva spotřebitelů jako na jednu z hlavních priorit a legislativní v ...

AOPK: Jak se chovat v přírodě a nedostat pokutu?

Mezi nepříliš oblíbené činnosti Správy CHKO patří udělování sankcí za aktivity, které poškozují přírodu a porušují zákon o ochraně přírody a krajiny. ...

Přemýšlíte o koupi ojetého vozu? Pozor na zajeté nekalé praktiky některých autobazarů

Koupi nového automobilu si s rostoucími cenami nemůže dovolit každý. Pořízení ojetého automobilu se tak stává pro mnoho lidí dostupnou a výhodnou vari ...

Jak na reklamaci vyúčtování spotřeby energií, radí dTest

Jaro je mimo jiné zpravidla obdobím vyúčtování spotřebovaných energií. V případě dobře nastavených záloh se jedná o záležitost s minimální důležitostí ...

Doporučujeme



Úterý 16.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »