InfoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika

Ministr Síkela ocenil klíčové lidi českého předsednictví

27.01.2023
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) splnilo všechny cíle, které si před předsednictvím v Radě Evropské unie (EU) stanovilo. Za všemi úspěchy stojí konkrétní lidé a jejich týmy, bez kterých by nebylo možné přijímat důležitá opatření pro celou Evropu. Těmto klíčovým lidem předal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela plakety ministra. Jedná se o symbolické ocenění za jejich pracovní nasazení a výsledky.
Foto: MPO
"Těší mě, že těmito plaketami mohu ocenit úsilí a práci kolegů, kteří přispěli k tomu, že můžeme naše předsednictví označit za velice úspěšné. Jenom za náš resort jsme pořádali zhruba třicet akcí - od formálních a neformálních Rad po expertní konference a zasedání. Jednalo se o náročný půlrok plný vyjednávání se členskými státy, příprav podkladů, materiálů a logistiky," říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že české předsednictví spojilo Evropskou unii v naprosto klíčové době.

Oceněnými jsou:

- Tomáš Prouza - poradce ministra a zmocněnec pro české předsednictví na MPO

- Martin Bednář - ředitel odboru evropských záležitostí a vnitřního trhu

- Tomáš Juhás - vedoucí oddělení českého předsednictví

- Renáta Oblezarová a Jana Macková - oddělení protokolu

- Lucie Krčmářová - ředitelka odboru sektorové expertízy a průmyslové politiky

- Věra Knoblochová - vedoucí oddělení spotřebitelské legislativy

- zástupce stálého představitele ČR při EU Jaroslav Zajíček a Mertens Lucie Šestáková

- energetický tým Stálého zastoupení v Bruselu (Petr Binhack, Jakub Černohorský, Martin Pejřimovský, Lea Petrová, Lenka Tomanová)

- Dmitrij Černikov, Jana Kramlová, Vojtěch Srnka, Marek Vošahlík - komunikační tým

- ředitelka odboru pro předsednictví ČR v Radě EU Alice Krutilová a koordinační tým Úřadu vlády

"Byl jsem u koordinace a příprav každé akce, kterou mělo Ministerstvo průmyslu a obchodu v gesci. A mohu říct jedno. Za lidmi z ministerstva, Stálého zastoupení v Bruselu a Úřadu vlády je obrovský kus práce, za který nás schválí napříč Evropou," říká zmocněnec pro české předsednictví na MPO Tomáš Prouza a dodává: "Ještě jednou bych chtěl všem poděkovat za výbornou spolupráci a podílení se na stěžejních opatřeních pro Evropskou unii. V Praze i Bruselu jsme fungovali jako výborně sehraný tým a dokázali výrazně posílit pověst České republiky u našich partnerů."

Česká republika si díky úspěšnému předsednictví vybudovala mezi členskými státy EU pověst silné a schopné země, která umí vyjednávat a uzavírat dohody. Cílem je na dosavadní práci navázat a být nadále na evropské úrovni aktivní v prosazování zájmů českých obyvatel. "Chci využít naši novou silnou pozici a postarat se o to, že hlas Česka bude v Evropě nadále hodně slyšet. V nejbližší době nás čekají témata jako je reforma energetického trhu, možnosti podpory firem ve světle nových amerických dotací pro tamní firmy nebo zdůraznění důležitosti zachování a posílení průmyslové produkce v Evropě," říká ministr Síkela a dodává: "To všechno jsou věci, kde umíme budovat shodu velké části členských států a musíme i do budoucna zůstat těmi, kteří se podílejí na smysluplných řešeních." Na české předsednictví navázal ministr Síkela svou aktivní účastí na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu. "Na všech jednáních jsem od našich partnerů slyšel, že chtějí silnou Evropu, která podporuje volný obchod a modernizaci ekonomiky. Česká republika má možnost se vrátit tam, kam patří," zdůrazňuje Síkela.

Hlavní roli hrála během českého předsednictví energetika, kterou má MPO v gesci. Podařilo se dojednat klíčová opatření pro posílení energetické bezpečnosti, ale i pro utlumení ruského zneužívání energetiky jako zbraně. Ministři pod českým vedením našli shodu na úsporách plynu i elektřiny a dohodli se na společných nákupech plynu i na pravidlech vzájemné solidarity. Shodli se také na krizovém cenovém mechanismu, který zavádí dynamický cenový strop na cenu plynu. Zásadní bylo na začátku zimy přijímání opatření, které naplnily zásobníky s plynem v členských státech.

Nedávné zkušenosti také ukázaly, jak nebezpečné je pro evropský průmysl být závislý na dovozech čipů ze zahraničí. Proto se české předsednictví soustředilo na to, aby výroba polovodičů dostala impuls vrátit se do Evropy. A to se povedlo. České předsednictví udělalo velký krok k dohodě o aktu o čipech, který posílí jejich vývoj a výrobu v Evropské unii, soběstačnost v této oblasti a povzbudí investice v řádech miliard euro.

Další z priorit bylo rozšiřování obchodních dohod EU se třetími zeměmi a udržení role EU jako šampiona volného obchodu. Za českého předsednictví se například podařilo dotáhnout dlouho vyjednávanou obchodní dohodu s Chile.

Mezi další priority patřila pro ministerstvo tradičně ochrana spotřebitelů. Podařilo se vyjednat opatření, která posílí ochranu spotřebitelů a nastaví jednotná pravidla pro podnikatele.



Zdroj: MPO

Další články z rubriky Ekonomika

Česká vláda schválila regulaci trhu s kryptoaktivy včetně dohledu ČNB

Vláda včera schválila návrh zákona o digitálních financích, který předložilo Ministerstvo financí. Cílem zákona je implementace předpisů Evropské unie v oblasti digitálních financí, konkrétně nařízení DORA (Digital Operational Resilience Act) o ...

Díky jednotným podmínkám budou stavební výrobky na českém trhu bezpečnější a kvalitnější

Na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu schválila vláda návrh novely o stavebních výrobcích. Jejím cílem je zajistit, aby všechny stavební výrobky pr ...

CzechTourism: Památky v Česku patří mezi hlavní tahouny v rámci cestovního ruchu

V uplynulém roce navštívilo některou z kulturních památek v Česku 43 % cizinců a 36 % domácích cestovatelů. Nejčastěji navštěvovanými jsou hrady a zám ...

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny - do 2. května - mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového přiznání k daním z příjmů za loňský rok. Řada z nich ...

MPO: Modernizace české energetiky zásadně posílí pozici spotřebitelů na energetickém trhu

Úpravy zákona z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) přinesou výraznou modernizaci české energetiky a na to, aby všechny změny proběhly úspěšně ...

Doporučujeme



Čtvrtek 18.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »