InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Rady a tipy

Jak strávit skvělou dovolenou ve Splitu a okolí

21.01.2023
Ráno nasednete do auta a v podvečer už se můžete kochat krásami tohoto úžasného města. Řeč je o Splitu, druhém největším městu Chorvatska, kde žije necelých 200 tisíc stálých obyvatel. Místní příjemné podnebí nabízí ideální prostředí pro trávení dovolené v podstatě ve kterémkoliv ročním období.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com
Nejčastěji jezdí návštěvníci Splitu autem, ale je možné také využít dálkový vlakový spoj nebo přiletět, a to díky blízkému mezinárodnímu letišti. Pokud přijedete autem, doporučujeme dopředu zajistit parkování v garážích ve Splitu, abyste mohli své auto v klidu nechat v bezpečí pronajaté garáže. A když máte zařízené vše okolo ubytování a parkování, je čas vyrazit za krásami Splitu.

Okolí Splitu plné historie


Prvním zajímavým místem v blízkosti Splitu je pevnost Klis. Pevnost se nachází na vápencovém útesu v blízkosti města a nabízí krásný výhled do okolní krajiny a také na celý Split. Pevnost a její opevnění vznikala již od 3. století před naším letopočtem a postupem času získávala díky blízkosti přístavu ve Splitu na významu. Uvnitř pevnosti se nachází muzeum. Ze Splitu se sem dostanete během chvíle, protože pevnost se nachází pouhých 12 kilometrů od centra města.

Další zajímavým místem je antické město Salona. Před stavbou Diokleciánova paláce sloužilo město jako administrativní centrum celé oblasti. Městský komplex obsahuje amfiteátr, který dokázal pojmout až 18 tisíc diváků.

Dominanty starého města


Po objevení blízkého okolí můžeme již zůstat ve Splitu, kde tvoří hlavní tepnu místního života Riva, výstavní promenáda dlouhá přes 200 metrů. Promenádu z jedné strany lemuje moře a z druhé strany historické městské hradby. Navštívit zde můžete spoustu restaurací, barů a obchodů.

Dominantu historického centra tvoří Diokleciánův palác, starověký římský komplex který je od roku 1979 zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Celý palác je podsklepen a v jeho podzemí se natáčela také část populárního seriálu Hra o trůny. V areálu paláce se také nachází další významná památka a jedna z dominant Splitu, katedrála svatého Domnia, která je nejstarší doposud používanou katedrálou na světě. Její zvonice, postavená ve 12. století, se tyčí do výšky 57 metrů.

Pokud se po objevování města chcete jít vykoupat, ve Splitu si můžete vybrat z několika pláží. Velmi populární je pláž Bačvice, která se nachází přímo ve městě, jen kousek od historického centra. Okolí pláže je plné zeleně a poskytuje příjemný přírodní stín. Můžete si zde pronajmout lehátka, šlapadla nebo vodní skútr. Večer okolí pláže žije rušným životem, díky přítomnosti místních restaurací a barů. V blízkosti pláže je dokonce možné pohodlně zaparkovat.

Pokud milujete umění, určitě byste neměli vynechat návštěvu galerie Meštrović, která se nachází v prostorách velkolepé vily, kterou si nechal postavit sochař Ivan Meštrović ve 30. letech 20. století a kde se dnes nachází populární galerie.

Zakončení dne před večeří můžete udělat stylově, cestou na kopec Marjan, který nabízí spousty příjemných cest uprostřed přírodního parku, starý židovský hřbitov a také skvělý výhled na celé město z výšky až 178 metrů nad mořem. Díky tomu si můžete užít pohled na západ slunce nad Splitem a po cestě zpět do města se stavit na výbornou večeři v jedné z místních restaurací.

Autor: eVisions Advertising s.r.o.

Další články z rubriky Rady a tipy

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit, radí dTest

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. Z ničeho nic jim však přišla výzva od advokátů vymahačské společnosti, ať dluh neprodleně uhradí, ...

Prodloužená záruka u zboží: Na co si dát pozor, radí dTest

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automatick ...

DTest se zaměřil na kvalitu arašídových pomazánek

Arašídové máslo si v posledních letech získalo velkou oblibu, a to nejen mezi vegany a sportovci. Je to lahodná a nutričně bohatá potravina, kterou lz ...

Řešit spor mimosoudní cestou je levnější, rychlejší a efektivnější

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří ur ...

Temu - bezpečnostní riziko a prodej nekvalitního zboží

V souvislosti s vysokými cenami hledají lidé různé alternativy, jak a kde ušetřit. Řešení nabízí čínské e-shopy, které "zaútočily" na evropský trh. Je ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »