InfoDnes.cz » Zpravodajství » Krimi

V rekreační oblasti obce Psáry shořela chata, škoda byla vyčíslena na půl milionu korun

19.01.2023
Ve středu 18. ledna krátce po poledni přijala tísňová linka Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámení o požáru dřevěné chaty v rekreační oblasti obce Psáry v okrese Praha-západ.
Foto: HZS Středočeského kraje
Operační důstojník k požáru vyslal jednotku ze stanice HZS Jílové a dobrovolné jednotky obcí Dolní Jirčany a Jílové u Prahy, celkem se čtyřmi cisternami. Jednou z nich byl i lesní speciál Mercedes-Benz Unimog, který mají k dispozici jílovští profesionálové.

Minutu po vyhlášení poplachu byly tísňovou linku přijaty další upřesňující informace. Oznamovatel sdělil, že jsou vidět veliké plameny a poblíž požáru jsou stromy a zahradní domek. Také upřesnil, že k chatě je horší přístup po zpevněné lesní cestě.

Na základě těchto informací na místo zamířily další posilové jednotky - čtyřkolka z jílovské stanice a velká cisterna a velitel čety ze stanice HZS Říčany. Ihned po příjezdu na místo započaly hasební práce, při kterých velitel zjistil, že jde o požár roubené chaty o přibližném půdorysu 10x12 metrů v plném rozsahu. Zároveň požádal o další cisternu, se kterou k události vyrazila dobrovolná jednotka obce Osnice.

Doprava vody k požáru probíhala kyvadlově povolanými cisternami. Hasiči v dýchací technice nasadili zpočátku dva C proudy, ke kterým po příjezdu posil přidali další dva. Později je vyměnili za D proudy, které pro zefektivnění hasebního účinku doplnili smáčedlem. Krátce po třinácté hodině se podařilo požár dostat pod kontrolu a mohla být vyhlášena jeho lokalizace.

Poté započalo rozebírání a dohašování chaty. Stále však docházelo k hoření v podsklepené části objektu, nad kterou se propadl strop, takže nebylo možné se k plamenům dostat. Proto byla celá tato část zapěněna.

Od šestnácté hodiny převzala dozor nad požářištěm dobrovolná jednotka Dolní Jirčany. Podle zprávy podané ve dvacet hodin bylo vše v pořádku, při kontrole nebyla v žádném místě vykázána zvýšená teplota. Pokud bude situace stabilní, tak ve dvacet dva hodin hasiči dohlídku ukončí a bude vyhlášena likvidace požáru.

Předběžná škoda na chatě a jejím vybavení byla po konzultaci vyšetřovatele s majitelem vyčíslena na pět set tisíc korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. V chatě se v době požáru nikdo nenacházel, celá událost se obešla bez zranění.

Zdroj: HZS Středočeského kraje

Další články z rubriky Krimi

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodné výzvy k úhradě cla

Pardubičtí celníci zaznamenali případ, kdy byla pod hlavičkou Celního úřadu pro Pardubický kraj vystavena faktura na úhradu cla ve výši 274 tisíc korun. Podvodníci neváhali vystupovat jménem zahraniční banky a internetové obchodní společnosti. Oběť ...

Agresor z vlaku byl obviněn z několika trestných činů

PLZEŇ - Policejní komisař zahájil trestní stíhání 31letého muže, kterého obvinil ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a z přečinu nebezpečného ...

Podvodník vydávající se na internetu za ženu tahal z mužů peníze pod příslibem sexuálních služeb

CHOMUTOVSKO - Již téměř na 100 tisíc korun se v součtu vyšplhaly škody, které měl důvěřivým obětem způsobit 31letý muž z Klášterce nad Ohří. Ten se po ...

Policie pátrá po uprchlém vězni, během několika dní stihl ukrást čtyři automobily

BEROUNSKO - Berounští kriminalisté pátrají po 46letém muži, jakožto vězni, který v minulém týdnu opustil nestřežené pracovišti v Libereckém kraji. Nic ...

Vedoucí supermarketu si přisvojil tržbu, způsobil škodu téměř 160 tisíc korun

SOKOLOVSKO - Policisté z obvodního oddělení Kraslice sdělili podezření ze spáchání přečinu zpronevěry místnímu padesátiletému muži. ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »