InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Na letošním prvním jednání tripartity se řešila exportní strategie nebo situace v zemědělství

17.01.2023
Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v pondělí 16. ledna 2023 sešli na prvním letošním jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR. Sociální partneři se věnovali situaci v zemědělství, exportní strategii nebo vzdělávání.
Foto: vlada.cz

Exportní strategie ČR


V roce 2023 je plánováno realizovat 40 oficiálních účastí, 14 incomingových misí a 80 projektů ekonomické diplomacie. Podpora exportu českých firem je jednou z priorit vlády, obsaženou i v programovém prohlášení. Vláda pro zajištění konkurenceschopnosti ČR vynakládá významné prostředky na podporu inovací a vývoje výrobků a služeb.

Dopady současné energetické situace a ekologické legislativy EU na zemědělství


Vysoké ceny elektřiny a plynu ovlivňují výrobu hnojiv, což může ohrozit produkci potravin a způsobit nedostatek hnojiv v budoucnosti. Prioritou Ministerstva zemědělství je zajištění cenové dostupnosti hnojiv, aby byla zemědělská výroba udržitelná a konkurenceschopná. Vláda přijala opatření na národní i evropské úrovni, která regulují cenu elektřiny a plynu.

Partnerský model řízení systému celoživotního učení


V únoru 2021 uzavřely Hospodářská komora ČR, Agrární komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR memorandum o společném postupu při prosazování a budování partnersky řízeného modelu celoživotního učení. Pro koordinaci projektů je navrhováno ustanovit společnou zastřešující orgánovou strukturu, která by zahrnovala zapojení státu, zaměstnavatelů a odborů.

Perspektiva a vize vzdělávání stavebních řemesel 2030


Svaz podnikatelů ve stavebnictví představil koncepční materiál s cílem zlepšit výchovu mladých řemeslníků u stavebních řemesel v ČR. Průmysl 4.0 a digitalizace mají přímý dopad na stavební průmysl, což vede k požadavkům na zvýšenou odbornost pro výkon stavebního řemesla.

Příspěvek v době částečné práce


Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo návrh nařízení pro poskytnutí příspěvku v době částečné práce v případě nedostatku plynu. Zaměstnavatelé budou moci získat příspěvek v případě omezení nebo přerušení dodávky plynu.

Novela zákoníku práce


Návrh novely zákoníku práce implementuje evropské směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem a transparentních pracovních podmínkách. V průběhu ledna 2023 se předpokládá dopracování návrhu zákona a jeho projednání v pracovních komisích a následné zařazení na program schůze vlády v první polovině února.

Rada hospodářské a sociální dohody se v minulém roce sešla na šesti plenárních zasedáních. Další jednání Rady hospodářské a sociální dohody se uskuteční 16. března v 16.00. V letošním roce se uskuteční společné jednání tripartity s kraji. Poslední společné jednání se uskutečnilo v září 2018.

Zdroj: Vláda ČR

Další články z rubriky Domácí

Ministerstvo zdravotnictví spustilo 2. ročník kampaně na podporu očkování v Česku

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.-27. dubna, je tradiční součástí Světového týdne očkování, World Immunization Week. Každoročně se koná pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) a ...

Vojenský opravárenský podnik dokončuje dodávku cisteren pro armádu, každá pojme přes 16 tisíc litrů paliva

VOP CZ dokončuje poslední kusy cisteren typu CAPL a CNS pro Vzdušné síly Armády ČR. Celkem jich vojáci dostali necelé tři desítky. Vozidla na podvozku ...

MŽP: Realizace strategických projektů v uhelných regionech se rozjíždí

Ze staré konírny nové komunitní centrum v Karviné, moderní řemeslné dílny pro středoškoláky na Ústecku nebo zelená učebna na Karlovarsku. Celkem 31 žá ...

Novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv bude od května MUDr. Tomáš Boráň

Úkolem MUDr. Tomáše Boráně je zajistit bezproblémové fungování Státního ústavu pro kontrolu léčiv, aktivní přístup SÚKLu při řešení dostupnosti léčiv, ...

Lipavský jednal s ministrem zahraničí Ázerbájdžánu Bajramovem o bezpečnostní situaci v regionu

Dnes 23. dubna se v Černínském paláci setkali ministr Jan Lipavský a ministr zahraničních věcí Ázerbájdžánu Džejhun Bajramov. Ministři se věnovali akt ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »