InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Skončená sezóna jeskyní lepší než dvě covidové. Některé zvou turisty i v zimě

13.01.2023
Čtrnáct zpřístupněných jeskyní České republiky si v uplynulém roce prohlédlo 681 tisíc návštěvníků, což bylo příznivější než oba předchozí "covidové" roky, kdy i kvůli jarním uzávěrám přišlo jen 528 a 475 tisíc turistů.
Chýnovská jeskyně | Foto: caves.cz
"Jsme rádi, že si k nám zájemci cestu loni našli a doufáme, že i v letošním roce se přijdou pokochat hrátkami přírody s vápencem. A že se také vrátí více zahraničních turistů, kteří se zatím do jeskyní vracejí pozvolna," říká ředitel Správy jeskyní České republiky Lubomír Přibyl. Návštěvnost loni byla totožná s roky 2010-14. Rekordní roky 2017-18 ale přišlo do jeskyní 780 tisíc lidí. Loňský a předloňský rok si svět připomínal jako Mezinárodní rok jeskyní a krasu. Správa jeskyní ČR se připojila s mottem "Pečujeme o jeskyně, abyste je mohli poznávat, porozumět jim a společně s námi chránit".

Některé jeskyně v republice jsou sice v zimě uzavřeny kvůli ochraně hibernujících netopýrů, jiné ale zvou k návštěvě i v lednu a únoru.

Celoročně od úterý do neděle jsou kromě nejznámějších Punkevních jeskyní s vodní plavbou elektroloděmi otevřeny i Sloupsko-šošůvské jeskyně. Ty v zimě nabízejí netradiční prohlídky s baterkami v šošůvské části, kde se příchozí podívají i do tří míst, které při klasické sezonní trase zpřístupněny nejsou - do Kaple, Sklípku a na takzvané Průsvitné krápníky. "Pokud chce zájemce vidět opravdu všechno, co je ve Sloupsko-šošůvských jeskyních, nejdelších zpřístupněných v Česku, ke spatření, vyplatí se přijít celkem třikrát. V hlavní sezoně, v zimě a kdykoli na objednání na zážitkovou trasu," zve jejich vedoucí Miluše Hasoňová. Zážitková trasa Po stopách Nagela zahrnuje i desetimetrovou podzemní ferratu - kovové stupy vedoucí po stěně jeskyně v místech které podemlela voda, dvanáctimetrový žebřík, občas chůzi po čtyřech nízkými průrvami i kus chůze podzemním tokem. "Jen nesmí účastníkům vadit, že budou trochu od bláta," dodává Hasoňová. Oblíbeným zimním lákadlem bývají i spousty dočasných - ledových - krápníků, takzvaných ledouchů.

Také celoročně přístupná jeskyně Výpustek u Křtin kromě přírodní krasové části přibližuje zájemcům i jiné historické využití interiéru skalního masivu - jako podzemní nacistické továrny na motory do stihaček a od 60. let 20. století tajné vojenské velitelství za období studené války. Novinkou je zážitková trasa Za tajemstvím jeskyně, kde s helmami, čelovými světly a v podřepu zájemci uvidí mimo jiné dříve nepřístupnou Nízkou chodbu. Ta s devadesáti centimetry výšky dělá čest svému jménu, ale za úklon návštěvníky odmění pohledem na spoustu krásných tenkých krápníkových brček.

Celou zimu od pondělí do pátku od 9 do 15 hodin pak zvou zájemce Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší s největším podzemním jezerem Čech.

Od ledna se opět otevřely v zimním provozu i čtyři jeskyně na Olomoucku. Javoříčské i Mladečské každý všední den ve dvou pevných časech - v 10 a ve 13 hodin. Rozsáhlý třípatrový systém Javoříčských jeskyní nedaleko hradu Bouzov patří k nejkrásnějším jeskyním v Česku. Díky tomu, že byly objeveny až koncem 30. let 20. století a ihned uzavřeny a zpřístupněny turistům organizovaně, jejich mimořádně bohatá krápníková výzdoba nepodlehla devastaci. Nedaleké Mladečské jeskyně u Litovle pod kopcem Třesín jsou největší a nejstarší sídliště cromagnonského člověka ve střední Evropě.

Jeskyně Na Pomezí u Jeseníků jsou od ledna přístupné každou středu v 10, 12 a 14 hodin. Letos poprvé nabízí zimní garantované prohlídky i Jeskyně Na Špičáku u Supíkovic - ve čtvrtky v 10, 12 a 14 hodin. Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích n. Bečvou otevřou od února ve všední dny v 10 a 14 hodin.

Pro informace o aktuálním dění v tuzemských jeskyních je dobré sledovat web Správy jeskyní ČR www.caves.cz



Zdroj: Caves

Další články z rubriky Kultura

Česká televize představuje druhou pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Letošní podzim se na ČT1 bude opět tančit. K pětici známých žen Martě Dancingerové, Janě Paulové, Martině Ptáčkové, Chili Ta a Lucii Vondráčkové se přidá pět slavných mužů. Pozvání do soutěže přijal herec Filip Blažek, spisovatel Patrik Hartl, herec ...

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení návrh novely zákona o státní památkové péči

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejmé ...

Česká televize představuje první pětici soutěžících třináctého ročníku StarDance

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné taneční soutěže britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na podzim vrátí do programu ČT1. Po ...

Český rozhlas Dvojka a hvězdy hudebního nebe vzdají poctu skladateli Petru Hapkovi

PRAHA - Petr Hapka by v květnu 2024 oslavil 80. narozeniny. Český rozhlas Dvojka se rozhodl této mimořádné osobnosti české hudby vzdát poctu koncertem ...

Nové hvězdy na zlínském Chodníku slávy: Tatiana Dyková a bratři Formanovi

Zlín se chystá přivítat nové hvězdy na svém Chodníku slávy. V rámci Zlín Film Festivalu, který spolupracuje s Nadačním fondem Kapka naděje od roku 200 ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »