InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Preference PID v roce 2022: 4 kilometry nových buspruhů i zelená na dalších 26 semaforech

28.12.2022
I letos se podařilo připravit, projednat a realizovat řadu preferenčních opatření pro co nejplynulejší průjezd vozidel veřejné dopravy ulicemi Prahy - jednalo se především o nové vyhrazené pruhy pro autobusy i o zlepšení na světelných signalizacích jak pro autobusy, tak i tramvaje. Celkem narostla délka vyhrazených pruhů pro autobusy v roce 2022 o 4,4 km. Díky tomu už mohou využívat autobusy v celé Praze celkem 66 km vyhrazených pruhů včetně spolujízdy po tramvajových tělesech. Preferenci na semaforech se podařilo zprovoznit na dalších 22 křižovatkách pro autobusy a 4 křižovatkách pro tramvaje. Celkem tak mají přednost tramvaje už na 90 % a autobusy na 51 % všech světelně řízených křižovatek.
Foto: pid.cz
Nejvýznamnější rozšíření preference MHD v Praze

Tupolevova: v návaznosti na souvislou údržbu komplexní změna dopravního režimu mezi ulicemi Beranových a Veselskou, nové úseky buspruhů na příjezdech do zastávek Tupolevova (duben)

Strakonická: buspruh od zastávky Dostihová k Barrandovskému mostu, stavebním rozšířením (duben + listopad úsek u Malé Chuchle)

Freyova: mírné prodloužení buspruhu k Českomoravské s optimalizací vjezdu do křižovatky (srpen, koordinace s přesunem zastávky Nádraží Libeň v opačném směru před křižovatku do ulice K Žižkovu)

K Žižkovu: buspruh k Českomoravské s ukončením v novém zálivu přemístěné zastávky Nádraží Libeň (květen)

Hornoměcholupská: prodloužení buspruhu před zastávkou Řepčická (září)

Opatovská: obnovení buspruhu před Chilskou v návaznosti na změnu uspořádání křižovatky s Chilskou, kterou byl zrušen dlouhý pravý odbočovací pruh (listopad)

Rampa z ulice V Holešovičkách: buspruh pro příjezd do zastávky Bulovka (listopad)
Průjezdu linek 136+213 pomáhá nový by-pass pro průjezd z Türkovy do Chilské v rámci okružní křižovatky Litochlebské náměstí.

Drobnými, ale provozně významně přínosnými, změnami byly změny ukončení buspruhů v ulicích Ankarská, Jugoslávských partyzánů, V Horkách, Vysočanská (estakáda) a Výstavní.

Další buspruhy vznikly v rámci jiných opatření (cyklointegrace, přechody pro chodce) v ulicích Durychova, U Kamýku, Roztylská a na rampě ze Zenklovy do ulice V Holešovičkách.

V souvislosti s rekonstrukcí Barrandovského mostu byla realizována i výraznější přechodná opatření - zejména buspruh v Modřanské ulici od Dvorců, úseky buspruhů v ulicích Jeremenkova, Vrbova a Ke Krči, úsek jízdy po tramvajové trati v Hlubočepích.

Dále jsou prověřovány možnosti zlepšení podmínek pro průjezd autobusů díky změně dopravního režimu a rovněž jsou připravovány stavební projekty pro zřízení buspruhů rozšířením úseků Českobrodské ulice (mezi zastávkami Blatov a Na Vaňhově), Horoměřické (v celém stoupání z Šáreckého údolí až k zastávce Bořislavka) a Náchodské (od hranice Prahy po okraj zástavby Horních Počernic).

Postupně je také posilována preference na světelných signalizacích. V roce 2022 přibyla preference na dalších 22 světelně řízených křižovatkách pro autobusy a 4 křižovatkách pro tramvaje. S obnovou vozového parku je vylepšováno vybavení autobusů soukromých dopravců, aby i tyto vozy komunikovaly s řadiči světelně řízených křižovatek stejně jako autobusy Dopravního podniku hl. m. Prahy.



Zdroj: PID

Další články z rubriky Regiony

Plzeňský kraj investuje do zvýšení kvality života svých obyvatel

Rozvoj moderních technologií spojený s digitalizací, automatizací a stále více také s fenoménem umělé inteligence zásadně ovlivňuje a přetváří různá odvětví a přináší řadu příležitostí i zásadních výzev pro trh práce. Jak těmto výzvám čelit a naopak ...

Travelcon 2024, s hlavním tématem Na čem nám ujíždějí sousedé, představí nové pohledy na cestovní ruch

České Budějovice - Přednášky a workshopy s předními odborníky z oblasti cestovního ruchu a marketingu slibuje letošní ročník odborné konference Travel ...

Středočeský kraj a hlavní město Praha připravují soutěž na dopravce, který bude provozovat velkokapacitní vlaky

Zakázku na dopravce, který bude na území kraje a Prahy provozovat nové vlakové jednotky pro zhruba čtyři stovky sedících cestujících, bude monitorovat ...

Velikonoční trhy energetiků vynesly v Plzni chráněným dílnám celkem 51 420 korun

Blížící se Svátky jara již přivítali tradičními Velikonočními trhy energetici v plzeňském sídle Skupiny ČEZ v Guldenerově ulici. Nákupem spousty velik ...

Na pardubickém hlavním nádraží přichází na řadu rekonstrukce odbavovací haly

Správa železnic podepsala smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce zbývající části nádražní budovy na pardubickém hlavním nádraží. Obnovu odbavovací haly ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »