InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Zdraví

SÚKL stahuje z důvodu závady v jakosti léčivý přípravek Pollinex Rye. Pacienti mají léčivo jedné z šarží vrátit do lékáren

02.12.2022
SÚKL informuje o stahování léčivého přípravku Pollinex Rye, 2000SU, inj. sus.3 II z úrovně pacientů. K tomuto opatření přistoupil držitel rozhodnutí o registraci z důvodu závady v jakosti spočívající v riziku výskytu cizorodých částic.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Dne 1. 12. 2022 informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv o stažení níže uvedené šarže léčivého přípravku Pollinex Rye, 2000SU, inj. sus.3 II.



Jak postupovat, pokud máte tento léčivý přípravek doma?


1.) Zkontrolujte si číslo šarže léčivého přípravku Pollinex Rye, 2000SU, inj. sus.3 II, které najdete na obalu léku. Stahování se týká šarže číslo A05232.

2.) Pacienti mohou vracet balení výše uvedené šarže do lékárny, ve které byl přípravek vydán, a to včetně načatých balení do 31. 01. 2023.

3.) Stahování se týká načatých i dosud nepoužitých balení přípravku.

4.) S dalšími dotazy týkajícími se léčivého přípravku Pollinex Rye, 2000SU, inj. sus.3 II je možné se obrátit na společnost ALLERGY THERAPEUTICS (UK) LIMITED, tel.: +421 911 075 544.

Jak bude probíhat vlastní stahování léčivého přípravku?


- Pacienti mohou vracet balení výše uvedené šarže do 31. 1. 2023 do jakékoliv lékárny, nejlépe však do té, ve které byl přípravek vydán, a to včetně načatých balení.

- Lékárny pacientovi vrátí peníze za vrácené balení.

- Lékárny mohou vrátit balení stahované šarže léčivého přípravku distributorovi, od kterého nakupují zboží, a to do 28. 2. 2023.

- Vrácení léčivého přípravku bude lékárně kompenzováno distributorem formou dobropisu.

- Následně budou vrácené léčivé přípravky distributorovi kompenzovány držitelem rozhodnutí o registraci formou dobropisu.

Pacient má nárok na vrácení peněz bez nutnosti předložení účetního dokladu, a to za načatá i nenačatá balení.

Další otázky a odpovědi

Může závada v jakosti ohrozit zdraví?


V místě podání není vyloučena možnost výskytu lokální reakce ve formě granulomu. Jiná zdravotní rizika nejsou předpokládána. K dnešnímu dni neobdrželi SÚKL ani držitel rozhodnutí o registraci žádná hlášení nežádoucích účinků, která by mohla souviset s uvedenou závadou v jakosti u této šarže.

Uvedenou závadou v jakosti mohou být na základě šetření dotčeny pouze některé předplněné injekční stříkačky šarže č. A05232. Sterilita léčivého přípravku není ovlivněna. Ke stažení léčivého přípravku z úrovně pacientů přistoupila společnost ALLERGY THERAPEUTICS z důvodu předběžné opatrnosti a snížení potenciálního rizika výskytu zdravotních komplikací na nejmenší možnou míru.

Co dělat, pokud pacient léčivý přípravek užíval nebo aktuálně užívá?


Pokud byla udržovací léčba pacienta uvedeným léčivým přípravkem POLLINEX RYE 2000 SU/0,5 ml injekční suspenze zahájena jeho léčba bude ukončena.

Pokud udržovací léčba pacienta uvedeným léčivým přípravkem POLLINEX RYE 2000 SU/0,5 ml injekční suspenze nebyla zahájena, nebude lékař léčbu iniciovat.

V případě dotazu ohledně možností léčby se pacient poradí s ošetřujícím lékařem.

Zdroj: SÚKL
Fotogalerie:

Další články z rubriky Zdraví

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčba hemofilie patří k těm nejnákladnějším, VZP za ni v loňském roce zaplatila rekordních 989 milionů ...

Téměř 590 tisíc klientů VZP se léčí s diabetem a jejich počet každoročně roste

V roce 2023 zaplatila pojišťovna za péči o klienty s diabetem bezmála 9,8 mld. korun, přičemž více než dvě třetiny nákladů připadly na úhradu léčivých ...

Cítíte acetonový zápach z úst? Co to znamená a jaké jsou příčiny?

Ucítili jste ve svém dechu zápach acetonu a přemýšlíte nad tím, co tento neobvyklý jev naznačuje o vašem zdraví? Tento specifický zápach není jen otáz ...

Jaké zdravotnické pomůcky je vhodné mít po ruce?

Smůla nechodí po horách, ale po lidech, jak říká staré známé přísloví. To platí i na různé úrazy, které se nám vždycky přihodí v nejméně vhodnou dobu. ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Doporučujeme



Sobota 20.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »