InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Auto moto

3 tipy, jak vybrat nosič kol na tažné zařízení

28.11.2022
Pokud vlastníte kolo a rádi cestujete, bez spolehlivého nosiče na kola se neobejdete. Nejoblíbenějším a nejpraktičtějším řešením je nosič na tažné zařízení. Při jeho výběru se však vynořuje množství otázek a nejasností. Jak vybrat správný nosič na kola přesně podle vašich potřeb? Poradíme vám, na co si dát pozor.

1. Nosnost a typ kol


Před výběrem nosiče kol na tažné zařízení si položte otázku, zda budete převážet klasická kola nebo elektrokola. Elektrokola jsou výrazně těžší než klasická kola, a proto si při výběru nosiče musíte dát pozor na maximální nosnost.

Pokud naopak vlastníte lehké karbonové kolo, doporučujeme vám pořídit si speciální robustní nosič, který zabrání jeho poškrábání.

2. Počet kol


Dalším důležitým faktorem je počet kol, se kterými budete cestovat. Existují nosiče na tažné zařízení pro 1 až 4 kola, ale pokud cestujete s 5 či dokonce 6 koly, můžete si dokoupit přídavný nosič.

Náš tip: Pro pohodlnější cestování si pořiďte sklopný nosič, který vám umožní pohodlné otevírání kufru na autě.

Dejte si však pozor na maximální zátěž čepu, která je uvedena v technickém průkazu. Váha nosiče a kol nesmí tuto hmotnost nikdy překročit.

3. Technické parametry a další vlastnosti


Při koupi nosiče byste měli investovat do kvality a robustnosti, aby bylo vaše cestování pohodlné a bezpečné. Oblíbený je například nosič kol na tažné zařízení Thule.

Pro vyšší bezpečnost vám doporučujeme nosiče s možností uzamčení kol k nosiči. Praktický skládací nosič kol na tažné zařízení pak oceníte zejména v případě, že budete kola odkládat do garáže či do sklepa.

Nezapomeňte si všimnout i způsobu upínání na tažné zařízení - nejčastěji se nosiče uchycují na kouli pomocí šroubu nebo páky, oba způsoby jsou jednoduché a rychlé.

Většina nosičů má také tabulku na třetí poznávací značku. Pokud nechcete přehazovat SPZ z auta na nosič, dejte si vyrobit novou.


Zdroj: filsonstore.cz

Shrnutí


Nosič na tažné zařízení vám poskytne praktický a komfortní způsob přepravy kol. Nepodceňte jeho výběr a zakupte si nosič, který naplní všechny vaše požadavky.

Autor: Pl
Fotogalerie:

Další články z rubriky Auto moto

Ford Pro posiluje vedoucí postavení E-Transitu v segmentu

Ford Pro dnes odhalil novou verzi modelu E-Transit s prodlouženým dojezdem, která zvyšuje schopnosti nejprodávanější velké elektrické dodávky v Evropě, jež loni překonala svého nejbližšího konkurenta v poměru více než pět ku jedné. ...

Škoda Kodiaq rozšiřuje paletu motorů, prodejní ceny začínají na 980 000 Kč včetně DPH

Mladá Boleslav - Nová Škoda Kodiaq se dostala do prodeje nejprve se dvěma dieselovými motory, nyní se paleta pohonných jednotek rozrůstá o zážehové ag ...

V prvním čtvrtletí dosahuje výroba automobilů rekordních hodnot

V prvním čtvrtletí bylo v tuzemských firmách automobilového průmyslu vyrobeno celkem 394 443 osobních vozidel, meziročně o 11,5 % víc. Jde tak o nejvy ...

Přesné, jisté, všestranné: Nové BMW X3 prochází dynamickými jízdními testy

Na konci procesu sériového vývoje prochází nové BMW X3 ve zkušebním centru BMW Group v jihofrancouzském Miramas finálním laděním všech regulačních sys ...

Co si počít, pokud se vám rozbije katalyzátor v autě?

První katalyzátory se začaly v autech objevovat už v sedmdesátých letech dvacátého století. Za tento vynález vděčíme americké automobilce Cadillac. Je ...

Doporučujeme



Čtvrtek 25.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »