InfoDnes.cz » Zpravodajství » Regiony

Školka Jarní přivítala děti už i v nové pobočce Orlí

14.11.2022
BRNO - Klasická školka nemusí být pro každého to pravé. Náročnější rodič se jen stěží spokojí s klasickým školkovým systémem, který je v České republice nastaven. Ne každá školka se totiž snaží vycházet rodičům vstříc a nabízet dětem vzdělávání alespoň se blížící uznávaným proudům typu Montessori. Brno má však štěstí na školku, která se inspiruje nejen prvky Marie Montessori, ale i zkušenostmi její zakladatelky ze Skandinávie.
Skandinávský styl školky se projevuje v nádherném čistém designu | Foto: skolkaorli.cz
Zakladatelka Školky Jarní, či přesněji dětské skupiny, Anita Hansen Hrubešová, se obávala, že brněnští rodiče nebudou skandinávskému přístupu nakloněni. Opak je však pravdou. Přestože školka funguje pouze od letošního ledna, už v únoru byla čekací listina na rok 2023. Kosmopolitní maminka, která je napůl Češkou, napůl Nizozemkou, navíc provdanou v Dánsku, dokázala svojí školkou uchvátit rodiče, kteří chtějí pro své děti více, než jim běžné školky umí nabídnout.

Školka Jarní se inspiruje filosofií Marie Montessori a jejím mottem "Pomoz mi, abych to dokázal sám." Na každých 4 až 6 dětí připadá ve školce jeden kvalifikovaný pedagog. Přitom cenově začíná pobyt dítěte již na 4000 Kč.

Prostory školky se rozkládají na 220 m2 a nachází se pouhých 10 minut od centra Brna. K tomu má školka k dispozici soukromou zahradu na 320 m2. Děti mají možnost pozorovat život hmyzu v hmyzím hotelu, starat se o bylinky, sázet rajčata, či se kochat kvetoucími tulipány poté, co je vlastnoručně zasadí.

Ve školce se dbá na ekovýchovu. Dokonce i úklid je ekologický. Používají se k němu ekologické prostředky české značky Tierra Verde.

Dětská skupina přijímá děti již od dvou let věku


Skupinu lze navštěvovat celý týden, nebo tři dny v týdnu. Skandinávský styl školky se projevuje nejen ve výuce, ale i v nádherném čistém designu, ve kterém je školka zařízená, i podle kterého jsou vybrány hračky i různé výukové pomůcky pro děti. Skandinávský design, kvalitní dřevěné hračky a pomůcky pomáhají formovat vkus dětí již od nejmladšího věku. Dřevo děti přibližuje blíže k přírodě, o což se školka snaží i svými aktivitami. K dispozici je dětem soukromá zahrada, kde se nejen hrají, ale mohou se učit třeba sázet bylinky, nebo pečovat o rostliny. Blízkost přírodě nabízí i canisterapie, kterou děti absolvují.

Harmonické prostředí podporuje rovněž živá hudba, kdy paní učitelky hrají na klavír nebo kytaru. Školka také zahájila spolupráci s brněnskými filharmoniky. Děti nemusí při hudbě sedět, ale seznamovat se s ní mají možnost pohybem a tancem podle vlastních emocí. Součástí aktivit je dětská jóga, výtvarka i angličtina.

Na co je školka obzvlášť hrdá, je strava


Zdravá strava svojí kvalitou vysoce převyšuje stravování v běžných českých školkách. Celodenní stravné je z velké části BIO kvalitě. Přitom vychází na pouhých 110 Kč. Podle Anity Hansen Hrubešové si třeba děti ve Skandinávii nosí obědy do školky vlastní, případně si je rodiče na jídlo odvádějí domů. To proto, že nad stravováním dětí chtějí mít kontrolu. V české školce se proto zaměřili na zdravá jídla. Děti dostanou i dezert, avšak i ten je zdravý, například jablečný štrúdl. Během dne mají děti k dispozici neslazené nápoje a čaj Sonnentor z ekologického zemědělství na jižní Moravě. I pro rodiče dětí, kteří dbají o to, aby se jejich děti stravovaly převážně BIO potravinami, je proto školka Orlí zárukou kvality.

Velký zájem o školku vedl k otevření její další pobočky


Nová pobočka, Školka Orlí, se nachází v centra Brna. Interiérové prostory se nachází v nádherných historických prostorách a děti mají k dispozici soukromou klášterskou zahradu. Školné začíná na 4490 Kč.

Školka je velký krok pro děti i pro rodiče


Na výběru školky záleží. Odborníci jednoznačně potvrzují, že právě předškolní věk je pro vývoj dítěte a jeho směřování nejdůležitější. Rozhodně nelze nad školkou mávnout rukou s tím, že záleží pouze na škole. Právě naopak. Nechte děti zažívat šťastné dětství ve zdravé a designové školce s osobním přístupem, do které se budou těšit a připraví je dokonale na jejich nástup do školy.

Autor: Pl

Další články z rubriky Regiony

Zvídavost vpřed! Zájemci se můžou hlásit na doprovodný program Veletrhu vědy

PRAHA - Ode dneška si lidé mohou rezervovat místo na doprovodný program Veletrhu vědy 2024. V nabídce jsou science show, přednášky nebo besedy - třeba o umělé inteligenci či paměti rostlin. Akce se letos koná od 30. května do 1. června a zdarma ...

Podnět na celoroční klimatizovanou sjezdovku v Chuchli byl stažen

Podnět na změnu územního plánu, jehož schválení by znamenalo možnost výstavby celoročně klimatizované a uměle zasněžované sjezdovky, byl stažen. Vlast ...

Nové informační panely na Masaryčce ukážou nejbližší odjezdy metra a tramvají

PRAHA - PID ve spolupráci s Českými dráhami a Pentou umístili do dvorany Masarykova nádraží velkoplošné informační panely, které lidem přicházejícím ...

Strakoničtí záložáci zažili při vojenském lezení v Boleticích adrenalin i nejistotu z výšek

Základní techniky jištění, slaňování, lezení a na závěr překonání fixní cesty, která prověřila dovednosti cvičících. To vše si vyzkoušeli strakoničtí ...

Kraj Vysočina začal s výstavbou Společného depozitáře v Pelhřimově

Velká část cenných archeologických nálezů a historických artefaktů z Vysočiny bude v budoucnu uložena na jednom místě, ve Společném depozitáři v Pelhř ...

Doporučujeme



Středa 24.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »