InfoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura

Podzimní televizní veletrh v Cannes nabídl celou řadu silných titulů, ČT přivezla řadu novinek

01.11.2022
Adaptace sci-fi románu Stephena Kinga Dallas 63, dokument Poslední tajemství Marilyn Monroe, balíček portrétů o členech legendární kapely Rolling Stones nebo pokračování Otce Browna představují jen část novinek, které Česká televize pořídila pro své diváky na podzimním mezinárodním veletrhu audiovizuální tvorby v Cannes. Zahraniční vysílatele naopak zaujaly seriály Ultimátum, Pozadí událostí nebo právě vysílaná třetí řada Případů 1. oddělení.
Dobrodružství medvídka Paddingtona | Foto: ČT
"Podzimní televizní veletrh v Cannes tradičně nabídl celou řadu silných titulů. Vybrali jsme pestrou kombinaci dramatických sérií, dokumentů, portrétů hudebních a filmových osobností i dětských pořadů, kterou v dohledné době představíme na obrazovce," říká ředitel programu Milan Fridrich a dále zpřesňuje: "V rámci šedesátého výročí atentátu na prezidenta Kennedyho uvedeme devítidílnou adaptaci sci-fi románu Stephena Kinga Dallas 63 s Jamesem Francem v hlavní roli, dvě nejnovější řady oblíbeného lékařského seriálu Doktor Martin, poslední sérii dánského hitu Vláda: Moc a sláva nebo třeba minisérii Litviněnko s Davidem Tennantem v titulní roli přeběhlého ruského špiona, otráveného ruskou tajnou službou. Ten se rovněž objeví i v minisérii podle klasického románu Julese Verna Cesta kolem světa za 80 dní."

V příštím roce se na obrazovkách již tradičně objeví rovněž aktuální tvorba z produkce BBC. Diváci se mohou těšit na pokračování úspěšných seriálů Zavolejte porodní sestřičky či Otec Brown. Černý humor z lékařského prostředí nabídne tragikomedie Bude to bolet, doktore?, historickou tematiku minisérie na motivy románu Jane Austenové Sanditon II, III.

Seriálovou nabídku rozšíří také tituly v oblíbeném kriminálním žánru. Poválečná léta připomenou dvě řady Válečných šifer i jejich volné pokračování Vražedné šifry: San Francisco, příběh o uneseném chlapci objasní polský Havran a svérázné postupy vyšetřování nabídne Komisařka Florence. Ve dvou nových sériích se o slovo přihlásí rovněž Detektiv Endeavour Morse a vraždu na palubě britské jaderné ponorky odhalí drama Vigil.

Premiérové hudební tituly přiblíží kariéru Freddie Mercuryho, Kenny Rogerse a Dolly Parton nebo bývalého frontmana kapely Led Zeppelin Roberta Planta. Ve speciálním programovém balíčku nabídne ČT také unikátní pohled na profesní dráhu členů britské rockové skupiny Rolling Stones, a to prostřednictvím čtyř solitérních dokumentů.

Do zákulisí filmových osobností nechá Česká televize diváky nahlédnout skrze portréty Meryl Streepová - tajemná a proměnlivá, Antonio Banderas a Pedro Almodóvar - dokonalá dvojka nebo Šílený Mel a pan Gibson. Ve vysílání se rovněž objeví Poslední tajemství Marilyn Monroe, investigativní dokument o hledání biologického otce ikonické herečky.

Na novinky se mohou těšit i nejmladší diváci. Déčko do svého programu zařadí například úspěšný animovaný seriál Tlapková patrola, druhou řadu Dobrodružství medvídka Paddingtona i sérii zaměřenou na podporu logického uvažování nejmenších dětí Plamínek a čtyřkoláci.

Pro příznivce dokumentární tvorby Česká televize získala druhou řadu Starobylých staveb, vývoj dějin kolem Nilu připomene Kronika starověkého Egypta a pohled z ptačí perspektivy se divákům naskytne v pokračování cestopisu Krásné země z výšky.

ČT v roli producenta


Mezinárodního televizního veletrhu MIPCOM 2022 konaného v Cannes se Česká televize účastnila také jako aktivní producent. "Zahraniční vysílatele tradičně zaujala dramatická tvorba České televize. Německá společnost zakoupila do celosvětové distribuce seriál Ultimátum, Francouzi mají zájem o Kukačky a Spravedlnost, v Severní a Jižní Americe budou mít diváci možnost zhlédnout Pozadí událostí a se slovenskou RTVS jednáme po nákupu předchozích sérií o aktuální třetí řadě Případů 1. oddělení," říká obchodní ředitel Hynek Chudárek a dodává: "Nadto si německý vlastník nejsledovanějšího YouTube kanálu s klasickou hudbou vybral řadu koncertů z českotelevizní produkce, například Smyčcové kvartety Leoše Janáčka nebo Bennewitzovo kvarteto."

Zdroj: ČT

Další články z rubriky Kultura

Prima uvede nový seriál Lež na pláži

Od 1. dubna bude televize Prima vysílat nový seriál s názvem Lež na pláži, který má celkem osm dílů. Příběh diváky zavede na chorvatské pobřeží, kde se skupina tří mladých mužů snaží uniknout před mafiánským bossem. Hlavní role ztvární Rozálie ...

Kuře a Peče celá země spojují síly. Pomáhat dětem budou na Velikonoční pondělí

Velikonoční sbírka Pomozte dětem má v České televizi tradiční místo. Benefice se ve svém šestadvacátém ročníku spojila s pořadem Peče celá země. Známé ...

Na výstavě České národní banky budou moci lidé poznat Svět bankovek Oldřicha Kulhánka

První umělecké návrhy československých platidel ze 70. let 20. století, satirické Funny Money i životní příběhy současných bankovek. To vše bude možné ...

Velikonoční program ČT art ozdobí světoznámé oratorium Mesiáš i opera Řecké pašije

Kulturní program České televize divákům o Velikonocích nabídne scénické zpracování slavného oratoria Georga Friedricha Händela Mesiáš. Inscenace v pod ...

Vajíčko malované, z lásky darované: Velikonoce ve sbírkách muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně

V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsou v rámci velikonoční výstavky VAJÍČKO MALOVANĚ, Z LÁSKY DAROVANÉ k vidění desítky kraslic zdobených různými t ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »