InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Inflace v roce 2022 a její vliv na české podnikatele

26.10.2022
Inflace je v každý den na titulních stránkách novin, je opravdu míra inflace tak vysoká? Jak nás ovlivní a jaké jsou prognózy? Co inflaci způsobuje a jak ji zvládnout v roli podnikatele?
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Co je to inflace?


Inflaci neboli snížení kupní síly peněz lze definovat jakožto všeobecný nárůst cenové hladiny zboží a služeb v čase - oslabení dané měny. V běžném jazyce jde tedy o růst cen za zboží i služby v dané ekonomice. Míra inflace srovnává o kolik procent méně produktů si pořídíme za stejný plat ve dvou různých obdobích (např. leden 2021 a leden 2022).

Vysoká hodnota míry inflace znamená kalamitu, jež může vést až k selhání trhu a významnému zásahu do života lidí. Je ale potřeba vědět, že inflace je naprosto běžný jev v ekonomice, v malé míře je naopak i přínosná. Stejně tomu je u deflace - poklesu cenové hladiny v ekonomice, v krátkodobém hledisku může být deflace přínosná, ale dlouhodobě má katastrofální důsledky.

Co způsobuje inflace?


Míra inflace ovlivňuje valorizaci mezd, sociálních příjmů a důchodů. V neposlední řadě ovlivňuje i ceny nájmů a další smlouvy obsahující revizi. Vysoká míra inflace způsobuje vyšší úrokové sazby, zvýhodňuje dlužníky a zvyšuje náklady.

Vývoj inflace od roku 2014


Pro porovnání inflace je potřebné znát pojem míra inflace. Ta se vyjadřuje průměrným ročním indexem spotřebitelských cen - srovnáním cenové hladiny posledních 12 měsíců s předešlým rokem v procentech. Například v roce 2013 se cena zboží zvedla oproti roku 2012 o 0,4 %.



I přestože je momentálně inflace pravděpodobně nejčastěji zmiňované slovo v médiích hned po Ukrajině, jak je vidno v tabulce, nejedná se o problém pouze posledního roku, ale v posledních letech míra inflace stoupá exponenciálně.

Jaká je aktuální míra inflace v roce 2022?


V tabulce si můžete prohlédnout vývoj inflace v roce 2022 - o kolik % se v daném měsíci zvýšily ceny zboží oproti stejnému měsíci loňského roku.



ČNB má za cíl 2 % inflaci, v roce 2021 ale rapidně vzrostla a dostala se na 3,8 %, což je nejvyšší číslo od roku 2008 (6,8 %). V roce 2022 pak inflace stále stoupá, v srpnu došlo k lehkému poklesu, ale v září opětovně narostla.

ČBN uvádí: V září 2022 vzrostly ceny zboží a služeb, které spotřebovává průměrná česká domácnost, o 18,0 % v porovnání se stejným měsícem v roce 2021.

Výpočet inflace


Inflaci měří Český statistický úřad (CPI). Pozor, nelze porovnávat s hodnotami Eurostatu (HICP), jelikož ten na rozdíl od CPI nebere v úvahu imputované nájemné. Statistické vyjádření inflace se odvíjí od ceny zboží a služeb placených domácnostmi (index spotřebitelské ceny) a potravinářského koše.

Výpočet inflace podle indexu spotřebitelských cen se vypočítá porovnáním dvou položek.

1. Spotřebitelský koš, ten představuje domácnost a náklady - potravinářské zboží (potraviny, pití, tabák atd.), nepotravinářské zboží (oblečení, nábytek, sportovní potřeby, dekorace, zboží pro osobní péči atd.) a služby (opravy, zdravotnictví, sociální péče, doprava, volný čas, vzdělávání, ubytování, osobní péče aj.).

2. Pohyb cen daného spotřebitelského koše v určitém období.

Jaké jsou prognózy?


ČNB očekává, že v druhé polovině roku 2022 se míra inflace dostane na svůj vrchol, a to zhruba na hodnotu kolem 20 %. Od roku 2023 by pak už měla začít pomalu klesat. Na základě zářijových dat ale ČNB udává možnou nižší kulminaci cenového růstu. Každopádně zlepšení očekává až po novém roce. V dlouhodobém horizontu jsou momentální vyhlídky ČNB na snížení inflace s cílovou hodnotou 2 % datovány do první poloviny roku 2024.

Co způsobuje vysokou inflaci?


Obecné příčiny inflace

V inflaci je důležitý pojem cenové hladiny, jež je poměrem množství peněz a množství výrobků v ekonomice. Inflace je pak způsobena nárůstem jedné nebo druhé části poměru.

Poptávková inflace (strana zákazníka)

- Moc peněz a málo zboží
- Kvůli očekávané krizi lidé a firmy neinvestují a na trhu jsou tak finance vzácné
- Nadměrné stlačení úrokových cen centrální bankou, jež vede k nárůstu půjček, jelikož jsou peníze "levné"

Nabídková inflace (množství zboží - strana poskytovatele)

- Vyčerpání zdrojů a následný rapidní nárůst cen
- Nárůst cen kvůli přírodní katastrofě

Důvod nárůstu míry inflace v roce 2022

Podle ČNB je za vysokou mírou inflace v roce 2022 válečný konflikt na Ukrajině, ten způsobuje nárůst cen energií kvůli nejistotě ohledně dodávek plynu z Ruska. Invaze má za následek ale i zvýšení cen potravin, jelikož Ukrajina nevyváží pšenici.

Ale je zřejmé, že jenom konflikt na Ukrajině za vysokou mírou inflace nestojí. Druhým důvodem je covidová pandemie. Rozhazování státních peněz dovedlo ČR do vysoké míry inflace. Každopádně covid měl vliv na míru inflace ve všech zemích, a to kvůli zastavení výroby.

Inflace ale rostla ještě dávno před covidovou pandemií a ruskou invazí, příčiny inflace tedy sahají již do minulosti, korona a válka jsou jen nejvýraznějšími aspekty, jež celý proces enormně zrychlily.

Jak inflace ovlivňuje podnikatele?


Jak již bylo zmíněno, tak inflace zvyšuje nájmy, což se může týkat i podnikatelů. Pronajímatel může požadovat zvýšení ceny nájmu kvůli inflaci, ale pozor. Navýšení může požadovat jen za určitých podmínek a o určitou částku.

Dalším problémem může být požadavek zaměstnanců na zvýšení platu. Ten je poměrně oprávněný, díky rostoucí míře inflace. Už 55 % zaměstnavatelů se vyjádřilo, že bude mzdy zvedat. Lepší je ale místo zvýšení platu přidat zaměstnanci různé benefity (například příspěvek na stravování nebo volnočasové aktivity), jelikož jsou výhodnější z daňového hlediska.

Jak zvládnout inflaci při podnikání aneb pozor na cenotvorbu


Základním problémem spousty podnikatelů je cenotvorba. Mnoho z nich zapomene do ceny začlenit vše potřebné, a pak nevycházejí s penězi v osobním životě a nemají žádné rezervy.

Kalkulace ceny služeb

V případě poskytování služeb (kadeřník, grafik, programátor atd.) budete pravděpodobně odměňováni hodinově. Výši vaší hodinové mzdy si musíte stanovit tak, aby vám zaplatila veškeré osobní náklady i nálady spojené s prací a zároveň vám vytvořila finanční rezervu - "Zákazník by měl zaplatit i za tu židli, na které sedíte".

Vezměte v potaz státní svátky a dovolené, kdy nemůžete pracovat, a také to, že reálně budete fakturovat třeba jen 15 dní v měsíci, zbytek dní vám pravděpodobně zabere administrativa - i toto musí být ve vaší mzdě započítáno.

Výpočet ceny u produktů

Jestliže něco vyrábíte, musíte nejprve provést kalkulaci nákladů - zohlednění ceny veškerého materiálu a provozních i vlastních nákladů.

Rychlé shrnutí


- Inflace je nárůst cen (zboží, služeb, nájmů atd.)
- V září 2022 se zdražilo o 18 % oproti září 2021
- Podle ČNB je návrat k cílové 2% inflaci reálný již v roce 2024
- Momentálně jsme u vrcholu inflace, ta by měla s rokem 2023 začít klesat
- Inflace se měří porovnáním zboží nebo služby a jejich ceny
- Plat zvyšujte v podobě zaměstnaneckých benefitů
- Bedlivě promyslete cenotvorbu vašich výrobků a služeb

Autor: Pl
Fotogalerie:

Další články z rubriky Byznys

Posuňte své podnikání o krok dál v nové kanceláři!

Nejste spokojeni se svými kancelářskými prostory? Tak si pronajměte jiné! Rozhodně je z čeho vybírat! Pracovní prostředí musí být pro zaměstnance inspirativní. A do práce samozřejmě budou muset chodit rádi. Pokud tomu tak nebude a oni budou od ...

Máte vlastní second hand? Víme, jak seženete oblečení levněji

Oblečení z druhé ruky je v západních zemích už po desítky let velmi populární způsob nakupování. U nás se dostává do popředí až v posledních letech. Č ...

Magnetické tabule s popisovatelným povrchem využijete v práci i v soukromí

Popisovací tabule s magnetickým povrchem jsou nepostradatelnou součástí moderních pracovních prostor, zejména kanceláří a zasedacích místností. Prosto ...

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »