InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Byznys

Jak často musí zaměstnanci absolvovat školení PO?

06.10.2022
V rámci školení PO si mají zaměstnanci připomenout, jak se chovat v případě požáru, kde jsou únikové východy, jaké jsou správné postupy při hašení či co dělat při uvěznění ohněm. Jak často jim však musí zaměstnavatelé toto školení zajišťovat?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
V české legislativě četnost školení o požární ochraně (PO) záleží na tom, do jaké kategorie se zařazují činnosti provozované zaměstnavatelem. Máme tři kategorie:

- bez zvýšeného požárního nebezpečí,
- se zvýšeným požárním nebezpečím,
- s vysokým požárním nebezpečím.

Firmy spadající do první kategorie musí školení PO zajišťovat podle pravidel pro školení BOZP, obvykle se tedy řeší společně. Firmy z dalších dvou kategorií se řídí zákonem o PO a vyhláškou o požární prevenci. Na ty se dále zaměříme.

Jak často školit PO?


Zaměstnanci musí absolvovat školení PO při nástupu na pracovní pozici, při změně pracovního zařazení či pracoviště, když dojde ke změnám podmínek PO, a následně opakovaně jednou za 3 roky u vedoucích zaměstnanců, jednou za 2 roky u klasických zaměstnanců.

Kdo může školit PO?


Zákon to příliš přesně nespecifikuje. Školení klasických zaměstnanců může provést i vedoucí zaměstnanec, případně technik požární ochrany (pro činnosti s vysokým nebezpečím) či preventista (u zvýšeného požárního nebezpečí). Vedoucí zaměstnance musí školit technik PO nebo odborně způsobilá osoba v PO.

Jakou dokumentaci PO je třeba vést?


Firma by si měla vést tématický plán školení a záznam o provedených školeních. V tom má být uvedeno datum, náplň školení, doba trvání školení a samozřejmě seznam zaměstnanců, kteří byli proškoleni.

Jakou formou školení PO realizovat?


Tohle zákon vůbec nespecifikuje. Zatímco dříve bylo běžné si pozvat odborníka na oblast PO do firmy, svolat všechny zaměstnance a nechat je proškolit osobně, dnes se ve firmách rozmáhá spíš e-learning. Ze zákonného hlediska je zcela v pořádku, firmám i zaměstnancům navíc daleko více vyhovuje.

Jednou z hlavních výhod je možnost absolvovat vzdělávací kurzy podle svých vlastních časových možností. Každý zaměstnanec si kurzem projde tehdy, když se mu to hodí. Firma má mnohem méně práce, protože LMS platforma dokáže monitorovat, kdo školením úspěšně prošel a kdy, zvládá upozorňovat na školení, které brzy vyprší, dá se z ní exportovat ze zákona povinná dokumentace. Povinné vzdělávání. zaměstnanců je tedy mnohem snazší.

Vyzkoušejte firemní e-learning


Firmy si školení požární ochrany a dalších oblastí online nemohou vynachválit, není důvod ho nevyzkoušet. V ČR ho zajišťuje společnost PREVENT, koordinátor BOZP a pracovnělékařských služeb, který jde s dobou. Má dvě LMS platformy - EDUNIO a INSTRUCTOR. INSTRUCTOR je platformou pro školení zaměstnanců hlavně v BOZP a PO, první pomoci nebo pro profesní školení řidičů. EDUNIO je větší platforma pro firemní vzdělávání a také pro blended learning - typ kurzů, kdy se kombinuje online varianta s prezenční. Více se dozvíte přímo u společnosti PREVENT.


Autor: Pl

Další články z rubriky Byznys

Kanceláře k pronájmu získávají na popularitě. Pronajměte si jednu v Brně

I přes rostoucí popularitu flexibilních pracovních modelů zůstává poptávka po kancelářských prostorách poměrně vysoká, protože mít vyhrazené pracovní místo zvyšuje produktivitu a nastoluje rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. Kancelář je ...

Jak psát motivační dopis, abyste zaujali personalisty

Hledání nového zaměstnání bývá většinou běh na dlouhou trať. Nelze ho najít okamžitě, i když jsou výjimky, že se to někomu podaří. Zpravidla je však n ...

Klíčové kroky k vybudování kariéry v oblasti hazardních her v České republice

Ne nadarmo se říká: "Děláte-li práci, kterou milujete, je to jako byste nepracovali jediný den." Všichni sníme o práci v oblasti, která nás bude naplň ...

Půjčka na podnikání může být realitou ještě dnes

Potřebujete krátkodobou finanční injekci? Jsou nyní ve hře složenky nebo další výdaje, které slouží k vašemu podnikání? Jednoduchý scénář je již připr ...

Integrace systému CMMS s dalšími systémy

QRmaint může být integrován s dalšími systémy pro monitorování stavu strojů. Díky této integraci mohou naši zákazníci získávat plné informace o stavu ...

Doporučujeme



Pátek 29.3.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »