InfoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín » Koktejl

Pátrání po bitcoinech pohřbených na velšské skládce v hodnotě více než 160 miliónů dolarů

07.10.2022
James Howells z Newportu v jižním Walesu se proslavil jako člověk, který omylem vyhodil pevný disk s 8 000 bitcoiny. Teď přišel s tím, že by rád tenhle svůj hi-tech poklad získal zpět a jeho plán má vyjít na 11 miliónů dolarů.
Ilustrační snímek | Zdroj: Kanchanara/Unsplash.com
Bitcoin se objevil v roce 2009 a jeho popularita od té doby roste. Po celém světě má více než 180 milionů uživatelů a stal se tak nejznámější kryptoměnou na světě. Běžně se používá k investování a tradingu, ale kryptoměna slouží i k řadě transakcí od nákupu luxusních hodinek, aut a elektroniky až po hraní v online kasinech.

Howells udělal v roce 2013 nejdražší chybu svého života. V domnění, že se při vyklízení kanceláře zbavuje prázdného pevného disku, nechtěně vyhodil paměťové zařízení s 8 000 bitcoiny. Dnes mají tyto bitcoiny obrovskou hodnotu - přes 160 milionů dolarů. O devět let se proto stal mužem, který se zoufale snaží získat svůj ztracený poklad zpět.

Bohužel pro Howellse je ale tento úkol nelehký. Aby získal svoji "bitcoinovou schovku" zpátky, musí přesvědčit místní úřady, aby skládku, kde je pevný disk zakopán, vybagrovaly. Městská rada Newportu mu přístup k pevnému disku téměř deset let odpírá. Prý by to vyšlo příliš draho a poškodilo by to životní prostředí.

Howells se jejich neustálými námitkami nenechal odradit a přišel s důmyslným plánem. Svoje naděje upírá ke svému návrhu v hodnotě 11 milionů dolarů financovaného rizikovým kapitálem, od kterého si slibuje, že radu k prohledání 110 000 tun odpadků přesvědčí.

Rčení, že je to "jako hledat jehlu v kupce sena", je tady na místě, ale Howells věří, že to je možné. Jeho návrh počítá se skupinou lidských třídičů, robotických psů a stroje poháněného umělou inteligencí, vycvičeného k hledání pevných disků na dopravníkovém pásu.

Howells se rozhodl neponechat nic náhodě a pro svůj plán připravil dvě varianty, které se odvíjejí od toho, jak velkou část skládky mu rada zpřístupní. Nejrozsáhlejší varianta, která by trvala přibližně tři roky a zahrnovala by prohledání všech 110 000 tun odpadu, by vyšla na 11 milionů dolarů. Méně rozsáhlá varianta, která se týká skládky v menším objemu, je o něco levnější. Vyjde na 6 milionů dolarů a trvala by 18 měsíců.

Howells dal dohromady tým odborníků, kteří se specializují na oblasti, jako je třídění s využitím umělé inteligence, správa odpadu, získávání dat a výkop skládek. Do týmu se mu podařilo dokonce nalákat poradce, který pracoval pro společnost, jež získala data z černé skříňky havarovaného raketoplánu Columbia. Úkol by tedy měl na starost tenhle panel odborníků spolu s jejich příslušnými společnosti a v případě úspěšného nalezení pokladu by získali bonus.

Samotný plán předpokládá, že odpadky budou vykopávat stroje a pak je budou v dočasném zařízení třídit lidé a stroje s umělou inteligencí. Stroj Max-AI by vypadal podobně jako skener nad dopravníkovým pásem s odpadky a pomocí mechanického ramene by vybíral všechny předměty, které by byly kandidáty na zmíněný pevný disk. Howells všechno naplánoval do nejmenšího detailu a do rozpočtu zahrnul i náklady na zabezpečení, aby si pevný disk nikdo nepřisvojil. Oblast by měli hlídat robotičtí "hlídací" psi.

Aby se zabránilo poškození životního prostředí, plán počítá s tím, že vše nakonec zanechá v lepším stavu. Po výkopových pracích by se odpadky uklidily a co nejvíc by se jich recyklovalo. Zbytek by byl znovu zakopán. Městské radě dokonce nabídl podíl, pokud by se prostředky podařilo nalézt, a zavázal se, že v případě úspěchu předá místním obyvatelům bitcoinové akcie a bude financovat otevření centra kryptoměn.

Jamesův neobyčejný příběh zaujal milovníky technologií po celém světě a bývalý moderátor pořadu Top Gear Richard Hammond s ním o jeho hledání natočil dokumentární film, který popsal jako "příběh, který je tak neuvěřitelně všední, až je kolosální".

K dnešnímu dni rada města Newport zatím ještě Howellsův plán v hodnotě 11 miliónů dolarů neodsouhlasila. Jeho pátrání tak stále pokračuje.

Autor: Oliver Mészároš

Další články z rubriky Koktejl

Základní složkou vydří potravy jsou ryby a právě proto je tento predátor často trnem v oku rybářů a rybníkářů

Pro ty druhy živočichů, které se do naší krajiny v posledních desetiletích vrátily a které svými životními projevy způsobují některým hospodařícím subjektům škody, připravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR takzvané programy péče. Tyto ...

Vodní ploštice mohutnatky u nás zatím nežijí, šíří se ale na sever od Balkánského poloostrova

Její výskyt nyní hlásí Chorvatsko, Bulharsko, Řecko a podle webu Live Science nejnověji i ostrov Kypr. Má přezdívku "okusovač prstů". Příčinou takovéh ...

Sázková bonanza: jak se Super Bowl 58 stal největší událostí v historii kurzových sázek?

Super Bowl 58 se zapsal do historie. Na jedné straně přinesl napínavý zápas, ale současně zažil i nebývalý nárůst kurzových sázek, za což nepochybně m ...

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista: Srdce Velikonoční neděle

Zmrtvýchvstání Ježíše Krista je klíčovým momentem křesťanské víry a středobodem Velikonoční neděle. Tento den připomíná událost, kdy Ježíš, tři dny po ...

AV ČR: Vědci řeší miliardy let starou záhadu regulace fotosyntézy u bakterií

Bakterie v chladném polárním potoce získávají energii ze světla. Odborníci ale zatím nedokázali odhalit, jak jejich fotosyntéza vlastně funguje. Milia ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »